BADANOTIS
Instagram Twitter Google + Facebook Youtube Goear RSS
Domingo
24 de Enero de 2021
Web de noticias de Badalona
y Sant Adrià 

 

Tot sobre el conte: Els Pescadors i el Dimoni

Aquesta setmana us parlem d'un conte. Un conte sobre les Festes de Maig de Badalona i la seva activitat més gran i coneguda, la Cremada del Dimoni. És un projecte que, d'una il·lusió ha passat a convertir-se en una realitat per als nens i nenes de la ciutat, però que de ben segur les famílies devoraran per aquest Sant Jordi. Aquest llibre que porta per títol 'Els Pescadors i el Dimoni' està fet a quatre mans, les de l'Anna Ariño, mestra i la Georgina Gonzàlez, il·lustradora. Podríem dir que dues dones molt joves que formen l'equació creativa perfecta. Vols saber de què tracta i com es va crear?

Abans de tot, parlem una mica d'elles. Anna, Georgina, de què us coneixeu? Quina és la vostra relació?


Anna: Jo sempre dic que la vida et porta per mil camins i en aquests camins et vas trobant amb gent diferent. Hi ha gent que es queda a la teva vida i altra que no tornes a veure. La Georgina i jo ens hem trobat a molts camins. Quan la Georgina era petita, anava a l'escola Jungfrau i jo era monitora d'aquella escola i llavors jo li feia de 'canguro' (riu) després per exemple la Georgina ha estat a l'Esplai on van les meves nenes i feia de canguro a les meves nenes. A més a més les dues fem teatre en el Círcol. Moltes coses ens han unit al llarg de la vida i en aquest sentit, tenia la confiança de què quan va sortir la idea d'aquest projecte, que després s'ha convertit en un conte, podia trucar-la i comptar amb ella.

I com va sortir la idea de fer un conte?

Anna: Abans del conte, està el projecte. Jo sóc mestra d'infantil. M'agrada molt explicar contes i històries als infants perquè m'agrada veure les seves cares de sorpresa quan els expliques cada història. Dono classe a l'escola Llibertat i per cada època de l'any m'agrada agafar material, com teatre, titelles, pot ser un conte... que expliqui els temes del moment. En arribar les festes de maig em vaig adonar que no hi havia cap conte infantil que expliqués les festes, nosaltres a classe els explicàvem que eren els Castellers, els Gegants, els Bastoners... Una companya de l'escola em va dir que coneixia un conte popular que s'explicava a algunes escoles, que parla de com uns pescadors de Badalona enganyen un dimoni per què no molesti els peixos i els deixi treballar tranquils. M'ho va explicar de veu. Escoltant aquella història la vaig reescriure adaptant-la a les necessitats de la meva aula. L'explicava als meus nens i nenes a classe i buscant, buscant, vaig veure que no hi havia cap publicació escrita sobre les festes de maig enlloc, ni tan sols hi havia aquesta rondalla, i jo buscava un conte per explicar als meus alumnes la història del dimoni, m'agrada comptar amb tots els recursos per fer la classe. En principi la vaig escriure per als meus alumnes, i veia que, cada vegada que ho explicava agradava més i més. Llavors vaig pensar en un projecte: acompanyar aquesta història amb imatges pròpies.

Va ser aquí quan entra en joc la Georgina?

Anna: Exacte. Tenia escrit el conte i li vaig fer un truc a la Georgina. En principi li vaig demanar uns dibuixos per als meus nens de classe. Li vaig passar els textos que jo havia escrit per a què ella s'inspirés i fes els dibuixos, deixant-li total llibertat. En aquell moment era encara un projecte per a la meva classe. Parlant, parlant entre nosaltres vam pensar: "les Festes de Maig de Badalona i no hi ha cap conte sobre això? Ni tan sols a les escoles?". Va ser quan ens vam començar a il·lusionar, en primer lloc perquè ens feia gràcia, però, a mesura que ho anàvem tirant endavant, anàvem veient que resultava molt interessant, no només per als meus nens de l'escola Llibertat sinó per a tota Badalona. Però la il·lusió era encara cap al projecte. Mai havíem fet cap llibre!

Georgina:
 L'Anna em passava els textos i jo anava dibuixant. Els moments que aprofitava eren per exemple el temps de trajecte de casa a la feina; agafava la tauleta gràfica i anava fent. Li enviava els dibuixos a l'Anna i ella m'anava dient. De cop en cop quedàvem per concretar el tema, les estones que teníem lliures perquè entre la feina, els estudis, la implicació a les entitats en les quals les dues col·laborem ens deixa poc temps, però el que tenim està molt ben aprofitat (riu).

Anna: I de fet, va ser arran del primer dibuix que em va enviar la Georgina quan vaig veure que aquest projecte tiraria endavant, més enllà de la meva aula.

I quin va ser? (Riuen, mentre m'ensenyen el primer dibuix que va servir per donar forma a tot el conte)

Georgina: Aquest ocell amb dents. L'Anna em va enviar la primera frase que diu: 'Fa molt temps, quan els ocells tenien dents' i vaig fer aquest ocell que ens va engrescar i ens va fer pensar que podria convertir-se en un conte que arribés a tots els racons de la ciutat, a tots els nens i nenes de Badalona.

De què tracta el conte 'Els Pescadors i el Dimoni'?

Anna: El text, divertit i proper pels infants, explica la llegenda del dimoni de Badalona i com ha esdevingut tradició cremar-lo cada mes de maig. El conte va de què uns pescadors de fa molts i molts anys a Badalona, poble de pescadors que vivien arran de mar de de gent que es dedicava a la pesca. Vivien de la pesca, però una nit... aquests pescadors deixen de pescar, no hi ha peixos, i volen descobrir què està passant, investiguen, van a la platja a observar i veuen que un Dimoni cada nit fa malifetes i espanta els peixos. Parlen amb el senyor batlle i pensen una manera d'acabar amb el Dimoni. Aquesta història explica com els pescadors enganyen al Dimoni i com després ho celebren a les Festes de Maig.

Està dirigit a nens?

Georgina: Ho poden gaudir els nens i nenes de Badalona, les escoles, els avis que fa anys que no veuen cremar el dimoni, els que han marxat fora de la ciutat i senten nostàlgia...

Per cert, Georgina, comentaves abans que havies fet els dibuixos durant els recorreguts en metro de casa a la feina. Ens pots explicar una mica quines imatges són? Veurem espais reconeguts de Badalona?

GeorginaI tant! Moltes vegades em diuen, però això és amb aquarel·la? I tot i que ho sembla, en realitat és tot digital. A conte podem veure per exemple la Rambla de Badalona, amb el seu tret característic com són les palmeres, les cases, la font de la plaça de la Constitució, Santa Maria, i el carrer de la Costa, per exemple. Per a què els nens i nenes tinguin un referent.

L'ocell amb dents va ser el primer dibuix. I l'últim?

Anna: Quan teníem tots els dibuixos fets només quedava un: El Dimoni. Va ser el que més ens va costar de trobar. O quedava amb trets molt humans o feia massa por o era molt gran o molt petit... El cas és que no ens acabava d'agradar.

GeorginaFinalment em vaig inspirar en el ninot de cartó que es va cremar l'any 1940 a la plaça a l'esplanada de les excavacions, actual plaça de l'Assemblea de Catalunya, com a acte de cloenda de la passada del sant. Aquest primer dimoni fou creat per Francesc de Paula Giró i Prat amb el disseny de Jaume Ribó i Arenes. I la veritat és que ha quedat molt bé.

Al final del llibre hi ha una part molt didàctica...

Anna: Exacte. Jo estava fent un curs del departament d'ensenyament que ofereixen material i recursos per ensenyar a llegir als infants. Es basen en les claus d'un bon lector. En aquest sentit una companya del curs va veure el nostre projecte i em va dir que era molt interessant per les escoles, no només de Badalona sinó d'arreu de Catalunya i em va animar a fer amb el conte una proposta didàctica per presentar al departament. Va agradar i vam encetar una col·laboració. Al final del conte hi ha, fruit d'això, una proposta dirigida més als adults i que ofereix moltes possibilitats per treballar a l'aula. Està avalada pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat i proposa recursos per treballar l'escolta estructurada amb els infants. Ben aviat estarà la guia completa a la pàgina xtec. És una col·laboració que creiem molt interessant, per aquest motiu al llibre veureu el segell del departament com una garantia.

Georgina: A més a més els dibuixos són senzills i no ofereixen tots els detalls per deixar volar la imaginació. Aquesta és una qüestió que em va recalcar molt l'Anna. Ofereix una porta oberta a la imaginació.

Qui va ser la primera persona que va veure el llibre acabat?

Anna: La mare de la Georgina, que ha estat molt implicada des de l'inici. Però de fet quan van arribar els llibres va ser un moment de nervis i molt màgic. Van arribar les caixes i no les vam obrir fins que no hi eren les dues. El patiment que teníem és que tot estigués bé donat que l'hem autoeditat.

I com ha estat el procés de autoeditar un llibre?

Anna i Georgina: Ens hem il·lusionat per aquest projecte i volíem que tirés endavant. Hem estat treballant al voltant de tres anys en tot el projecte. Com que tenim la feina, la tasca a les diferents entitats que treballem, cursos, jo a més tinc les nenes petites...i per fi ens vam proposar que sortís per aquest Sant Jordi. Hi havien editorials interessades però, per una banda no garantien que sortís per Sant Jordi... Volien canviar algunes coses... I com era un projecte tan nostre, vam pensar: 'saps què?, ens ho fem pel nostre compte'. En aquest sentit hem fet una inversió personal, de temps i diners. Som molt positives i pel que hem anat veient, per exemple en presentar-lo a l'escola o a les biblioteques, o entre amics, sembla que la història agrada i els dibuixos encanten... Així que esperem que vagi bé!

On podem trobar aquest llibre?

GeorginaA la llibreria Saltamarí, El Full, al Abacus, llibreria Martínez, a través de nosaltres per exemple a la nostra plana web, o sobretot el dia 22 d'abril quan fem la presentació al Círcol.

Com serà aquesta presentació?

Georgina: Comptarem amb la participació de l'Anna Pruneda i en Joan Giralt, persones molt vinculades a la cultura tradicional de Badalona. Serà a les 19.00 hores al Círcol. Serà un dia molt especial i amb sorpresa per als més petits!

Anna i Georgina: A més a més hem lligat diversos conta-contes on presentarem aquest llibre a la biblioteca de Llefià, de Lloreda i a Can Casacuberta. També estem en contacte amb diferents escoles, també a la Festa del Badiu i estem pendents també del Dia del Micaco de les Festes de Maig, entre d'altres.

Tota la informació del conte 'Els Pescadors i el Dimoni' AQUÍ

Una entrevista de Clara Bayo.


Aviso Legal  -  Política de Privacidad  -  Contacto

La 'b' estilizada es un diseño de Manuel Esteban - Badanotis© 2009 - 2021 - Contacto webmaster