BADANOTIS
Instagram Twitter Google + Facebook Youtube Goear RSS
Domingo
24 de Enero de 2021
Web de noticias de Badalona
y Sant Adrià 

 

Júlia Badal, pura dona mediterrània

Ens apropem a la vida de Júlia Badal. És de Barcelona però té una forta vinculació amb Badalona. De fet, és al Centre de Recursos i Assessorament de les Dones (CRAD) on a badanotis hem compartit moltes estones amb ella: xerrades, tallers i activitats culturals. Aviat ens adonem que la Júlia desprèn creativitat, i que aquesta va molt lligada a un esperit solidari. Un somriure ens obre les portes a la seva vida.

Primer de tot Júlia, parla'ns una mica de la teva infantesa....

Sóc nascuda a Barcelona al barri de Gràcia però des dels 3 anys visc a Sants. Sóc la petita de casa i tinc un germà. Sóc una nena dels 60' de la televisió en blanc i negre i Los Chiripitifláuticos... de jugar amb la nina Nancy i l'Escalèxtric.... Des que vaig aprendre a llegir els llibres m'acompanyen sempre. Recordo les tertúlies de diumenge a la tarda havent dinat i escoltant als adults.

Quan som petits sempre ens fan una pregunta: què responies quan et preguntaven què volies ser de gran?


Periodista i escriptora

I què vas estudiar?


Vaig fer fins a secundària. Però fa dos anys vaig treure'm l'accés al Grau superior per poder estudiar Integració Social.

En què comences a treballar?

De cangur i posteriorment de redactora en premsa local a Sants.

Has tingut fills?

En tinc dos, de 23 i 20 anys.

Has hagut de compaginar feina i maternitat?

No.

Quin ha estat el moment més dur de la teva vida? Per què?

La mort de l'avi. Era el meu mestre de vida. I també acceptar que patia maltractament psicològic.

Com t'has enfrontat a això?

Actualment estic divorciada. Farà quatre anys al gener que un amic (de fet ha estat ell qui sempre ha estat allà eixugant-me moltes llàgrimes) qui, en una conversa, m'ho va fer veure. Arran d'això he anat durant tres anys a teràpia a Tamaia, associació de dones contra la violència familiar, i ara al juny em van donar l'alta. Els amics i l'entorn han estat vitals en aquest procés. Em considero una supervivent. Des de fa tres anys estic vinculada a la Plataforma contra la Violència de Gènere i de fet preparo un recital poètic per al 12 de desembre a les Cotxeres de Sants, aquest recital serà la culminació d'aquest procés i llegiré un poema a dos veus amb aquest amic. Que els amics poetes em recolzin en la lluita contra la violència de gènere és el millor regal de Nadal que puc tenir.

I quin ha estat el moment més maco?

El naixement dels fills i que després d'un primer recital poètic en digués una espectadora: "m'ha emocionat la teva Poesia".

Actualment a què et dediques?

Sóc gestora cultural a comissió i busco feina.

Com vas arribar a Badalona? Quina és la teva relació amb la ciutat?

Com ja he comentat sóc de Sants però ja tenia amics a Badalona. Tot i això la vinculació més forta és quan cobreixo la baixa al CRAD d'en Paco Escudero al taller d'escriptura a l'octubre de 2013.

Què t'agrada fer en el teu temps lliure?

Passejar, llegir, gaudir dels amics...

Abans comentaves que des que vas aprendre a llegir els llibres t'acompanyen sempre. Què poetes, escriptors/escriptores tens de referència? Per què t'agraden?

Per exemple Vicenç Llorca, i Quima Jaume. Tenen una poesia molt propera.

De fet, sabem que també escrius i a les xarxes socials comparteixes la teva poesia. Quina és la primera persona que ha vist les teves poesies, els teus escrits?

Va ser a l'Associació de Joves Escriptors en Llengua Catalana.

En quin moment del dia t'agrada escriure? Sobre quins temes?


Sempre vaig amb un quadern de notes per si em sento inspirada no oblidar-me després i poder anotar tot allò que em passa pel cap en un instant. La temàtica, m'agrada molt la poesia sensual o el que ve al cap.

Ets coneguda a més per la teva implicació amb projectes com el Projecte Agatha', explica'ns una mica com vas començar a col·laborar, què és exactament i que fas actualment?

El conec per una companya poeta. Vaig enviar un poema i el van triar pel llibre solidari "Autisme, trenquem el silenci amb la Poesia".

Què significa per a tu la poesia?

La meva manera d'entendre la vida.

A més a més prepares un espectacle poètic per al dia 11 d'octubre.'Dones poeta... Sensualitat. Records. Oblit' en Barcelona. Què ens pots avançar?

És un espectacle que faig amb l'Emili Gil i es diu ' Poetes morts de fam'; l'estrenem l'11 d'octubre a les 20.00 hores, al casal independentista de Sants i posteriorment a les Cotxeres de Sants el dos de desembre.

Una frase que et caracteritzi...

"Pura dona mediterrània".

Per finalitzar, un somni que tinguis...

Viatjar a Ítaca.

Una entrevista de Clara Bayo .


Aviso Legal  -  Política de Privacidad  -  Contacto

La 'b' estilizada es un diseño de Manuel Esteban - Badanotis© 2009 - 2021 - Contacto webmaster