BADANOTIS
Instagram Twitter Google + Facebook Youtube Goear RSS
Sábado
6 de Marzo de 2021
Web de noticias de Badalona
y Sant AdriàUna trobada sota el títol 'Badalona té nom de dona', a càrrec d'ICV-EUiA
Forma part del seu procés de debat ciutadà i recollida de propostes per configurar el programa de govern de la coalició per al període 2015-2019
CB - 11/03/2015 07:52

En el marc del Dia Internacional de les Dones i dins del procés de debat ciutadà i recollida de propostes per configurar el programa de govern de la coalició per al període 2015-2019, ICV-EUiA, ha dut a terme aquest dimarts una trobada a Can Pepus sota el títol 'Badalona té nom de dona'.

En aquest cas es tractava d'una trobada oberta per parlar de com es promociona la igualtat entre homes i dones a Badalona, que, presentada per la regidora d'ICV-EUiA, Aïda Llauradó, ha comptat amb la participació de Teresa Morales vicepresidenta de la AVV Nova Lloreda Sud i responsable de la vocalia de la Dona i l'Azucena Izquierdo, expresidenta de la plataforma Anastàsies Bdn i agent d'igualtat.

"No som conscients de la importància que tenim les dones tant en la ciutat de Badalona com en la societat en general; som com a mínim el 52% de la població i a Badalona hi ha moltíssimes dones i encara tenim l'assignatura pendent d'assolir la igualtat de gènere entre homes i dones" explicava l'Aïda Llauradó en la seva presentació. "Estem treballant en aquesta recollida de propostes, treballant mesures municipals i elaborant el programa municipal i oferir la mateixa eina de participació a través de la web 'jofaigpolitica' que des del grup municipal hem obert recentment per tal d'afavorir la participació en tots els àmbits" explicava. 

Primer punt: diagnosis

Durant aquesta trobada primer s'ha fet diagnosis de com està la dona a la ciutat. La Teresa Morales ha començat explicant la importància del 8 de març com a un dia de reivindicació. Ha parlat de la seva experiència com a sindicalista i ha compartit un incident que va viure a l'empresa Tagra en la qual treballava fa més de vint anys. Aquesta empresa comptava amb uns 300 treballadors, dels quals 40 eren dones que treballaven en cadena de muntatge; "pel fet de ser dona ens dividien, cobràvem menys. Ens vam plantar per reivindicar que volíem cobrar exactament igual que els homes. Vam fer una vaga, dues setmanes de vaga les dones quasi soles, amb algun company que s'hi va afegir a la lluita i en aquestes dues setmanes es va aconseguir tenir uns salaris iguals que els homes".

Treballar la igualtat de manera transversal

Per la seva banda l'Azucena Izquierdo ha assenyalat que l'Administració Pública té una obligació en temes d'igualtat. "Hi ha una normativa en àmbits d'igualtat d'oportunitats i a vegades això se'ns oblida. Hi ha una normativa quant a igualtat d'oportunitats que s'hauria d'aplicar també en l'àmbit municipal". En aquest sentit ha parlart de la importància de tenir un pla d'igualtat. "És la nostra eina de treball per fer, primer una foto fixa d'aquestes discriminacions, de veure tot allò que està passant tant a escala municipal, estatal... i després d'aquesta foto fixa... per posar-nos a treballar i, a més a més, de manera transversal" ha dit. "No pot ser que els plans d'igualtat que hi ha a Badalona, per exemple, vinguin només d'un departament perquè llavors això no és real".

Durant la trobada s'ha fet referència als temes com la bretxa salarial, la segregació vertical, de com els processos de selecció haurien de tenir també una perspectiva de gènere; de la necessitat de treballar la gestió del temps. El llenguatge que utilitzem, les imatges. "Sobretot si es l'Administració Pública que paguem entre tots i totes. És el nostre deure entre tots i totes canviar-ho si volem anar cap a una societat més justa i igualitària, i més democràtica". La trobada també ha fet incidència en com la crisi afecta més a les dones; de la necessitat d'implantar nou model d'educació. "Treballar la coeducació, la promoció d'una educació que potencia la igualtat, de l'ensenyament inclusiu, la coeducació, l'equitat i la igualtat d'oportunitats".

Propostes que planteja ICV-EUiA 

L'Aïda Llauradó ha començat fent una reflexió general sobre les propostes que ICV-EUiA posa sobre la taula. "El que és igualtat de gènere afecta totes les relacions humanes entre homes i dones i per tant podem parlar des d'urbanisme, salut, educació, fins i tot medi ambient". Tot i què s'ha de treballar des de tots els àmbits, des del grup municipal s'han plantejat a aquesta trobada algunes prioritats. 

Per exemple promoure els pactes locals, en aquest cas a Badalona, per l'ocupació i d'igualtat d'oportunitats. "És important que les polítiques d'ocupació que es facin a Badalona tinguin perspectiva de gènere i comptar amb les dones, amb els seus perfils i les seves necessitats; també impulsar plans formatius en perspectiva de gènere; lluitar contra la feminització de la pobresa; treballar el pla de joventut amb perspectiva de gènere; el temps de cura i coresponsabilitat, des dels municipis s'ha de treballar per canviar el tema dels horaris i afavorir la conciliació laboral i familiar; i una mesura clau als Ajuntaments són les mesures contra la violència masclista. I són polítiques que s'han de treballar des dels drets de les dones i treballar integralment. No tractar la violència masclista com només un tema de seguretat, des de la regidoria de seguretat; la sensibilització, prevenció, i la recuperació d'aquesta dona és vital. Donar serveis públics i coordinat amb altres serveis". 

Fomentar la participació de les dones

"És molt important la participació de les dones. Les associacions de dones de Badalona necessiten un impuls i molt més que aquest suport només en actes puntuals. Necessiten recursos per arribar a més dones". L'Aïda ha posat d'exemple el Consell de la Dona. "És molt important però avui dia no té la repercussió que hauria de tenir i que es mereix"; d'altra banda, ha afegit "el pla d'igualtat no es va fer participatiu, no s'està treballant, ni se'l va posar pressupost, ni té el seguiment que necessita. Els pressupostos municipals han de ser també amb perspectiva de gènere".

Tant les propostes en matèria d'igualtat com d'altres temàtiques es poden consultar a la web que el grup municipal ICV-EUiA ha obert per elaborar de manera participativa el seu programa electoral. L'objectiu "escoltar a la ciutadania, informar de l'agenda de les properes trobades, recollir i informar de les propostes".  

Compartir Compartir en Twitter Version imprimible Version PDF

Comentarios

Deja un comentario

NUEVO
Requiere confirmación por e-mail para evitar el uso de spammers. El e-mail es obligatorio.


Comentario:

Mira las condiciones aquí
Nombre:
Email:
(no se publicará)
Web:
Código de seguridad: Suma 3 y 3

Últimas noticias

04/03/21 06:49
El programa de cribratge del professionals de Germans Trias detecta una disminució d’infecció asimptomàtica de covid del 88% coincidint amb la vacunació

04/03/21 06:45
El projecte del Hub internacional del coneixement de les Tres Xemeneies comptarà amb el suport de la Diputació de Barcelona

03/03/21 06:49
Durant aquest mes de març s’han programat diverses activitats amb motiu del Dia Internacional de les Dones

02/03/21 15:55
Entra en funcionament el RutiCar, primer dispositiu d'atenció hospitalària des del vehicle de Germans Trias, que servirà per fer revisions de marcapassos sense entrar a l’Hospital

02/03/21 06:33
Badalona ampliarà el seu passeig Marítim en el tram comprés entre el carrer de Sant Domènec i del Torrent de Vallmajor


Aviso Legal  -  Política de Privacidad  -  Contacto

La 'b' estilizada es un diseño de Manuel Esteban - Badanotis© 2009 - 2021 - Contacto webmaster