BADANOTIS
Instagram Twitter Google + Facebook Youtube Goear RSS
Sábado
6 de Marzo de 2021
Web de noticias de Badalona
y Sant AdriàConclusions de les taules de debat sobre el futur de les Tres Xemeneies

Redacción - 23/03/2015 05:07

L'Ateneu Adrianenc ava acollir el passat dissabte 14 de març unes jornades que, organitzades per la Plataforma per a la Conservació de les Tres Xemeneies de Sant Adrià, preguntaven a la ciutadania 'Com t’agradaria el front litoral de les 3 Xemeneies?'. L'objectiu d'aquesta jornada és discutir quin és el front litoral que es vol i quin paper han de jugar les 3 Xemeneies en tot això, a través d'un procés participatiu, de debat.

En aquest sentit ja s'han presentat les conclusions de les jornades.

Taula 1: Les Tres Xemeneies: Cal conservar el poc patrimoni industrial que no hem perdut encara El procés de desmantellament i demolició de la Central Tèrmica de les 3 xemeneies de Sant Adrià ha suposat la pèrdua irreparable d’un singular element del patrimoni industrial de Catalunya. Aquesta pèrdua ha estat no només per la demolició de totes les estructures conservades del complex de Badalona I, II i gran part de les de Sant Adrià I,II i III, sinó també per la pèrdua de tots els elements que feien funcionar la central com les calderes, turbines, generadors, etc.

Elements metàl·lics venuts a pes sense tenir en compte el seu valor de patrimoni industrial. Es proposa certificar que espais i elements com la Sala de Comandaments o la Grua Pont s’hagin conservat tal i com hi havia el compromís. Es proposa evitar la demolició de, com a mínim, la plataforma dels tubs de captació de la central tèrmica original de 1913, construïda en formigó. De manera que, un cop conservat aquest espai, sigui integrat en la futura urbanització del front litoral com un espai d’ús públic. Degut al que ha suposat la pèrdua del patrimoni per a Sant Adrià i Catalunya en general, es proposa la declaració immediata de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) l’actual conjunt conservat, de manera que no pugui patir més amputacions en el futur.

Cal dotar de vida les Tres Xemeneies La finalitat última de conservació del conjunt de patrimoni industrial de les 3 xemeneies és la seva reversió a la ciutadania per gaudir de l’experiència del seu ús. Es proposa que a les tres xemeneies, en el procés d’una eventual urbanització, s’ubiquin equipaments que donin respostes a mancances de la ciutat i de l’Àrea Metropolitana com CAP, Escola, Residència Gent Gran, Auditori, Espai Firal, etc.

Es proposa que, evidentment, un espai dels actualment conservats ha de desenvolupar una funció de caire cultural on s’elabori un discurs de memòria sobre els processos productius que va representar la Central Tèrmica de les Tres Xemeneies des del 1913 fins a l’actualitat.

Un projecte no restringit únicament al fet històric local, sinó obert a tot el país. Es proposa, de la mateixa manera, que segueixi complint un espai de producció econòmica lligat a la implantació del Barcelona Key i el Campus Universitari de la UPC. Un espai de viver d’empreses, incubadora d’empreses, acceleradora d’empreses, etc. Es proposa no descartar destinar el seu ús al desenvolupament d’activitats econòmiques que permetin generar un focus de dinamització econòmica com pot ser la implantació d’un espai hoteler i/o restauració.

Calen usos temporals que evitin la degradació Una de les preocupacions sorgides dels debats de la taula va ser el futur proper dels espais de la central fins al futur desenvolupament del conjunt per tal d’evitar la seva degradació. Es proposa crear un gran espai obert al voltant de les 3 Xemeneies que permeti l’aproximació física i la interpretació del conjunt així com l’estudi d’un itinerari segur de visita guiada. Es proposa utilitzar els grans espais de manera temporal com a espais de provisió que puguin satisfer necessitats de l’Ajuntament de Sant Adrià, Consorci del Besòs, Consell Comarcal i/o Àrea Metropolitana. Aquests usos reduirien costos propis d’aquests organismes. Es proposa cedir espais per a manifestacions de cultura i oci urbà (música, art, espais firals, etc). Crear, per tant, una “fàbrica de creació” a partir d’una fàbrica d’electricitat.

Taula 2 El Front Litoral: La construcció d’un nou barri no respon a les necessitats de Sant Adrià. Un nou barri reproduiria un cop més la història dels últims cent anys: la configuració urbanística de Sant Adrià feta a cops d’interessos de Barcelona, cosa que ha provocat l’aparició d’uns barris desconnectats física i socialment. Es proposa un espai lliure, combinat amb equipaments, que doni satisfacció a les necessitats de les persones i que funcioni com una nova centralitat social.

Cal posar fre a l’obra nova Analitzada la situació urbanística de Sant Adrià, amb els nivells actuals d’urbanització i totes les promocions en execució i/o projectades, es consideren prioritàries les intervencions destinades a: La reforma i millora del parc d’habitatges existent  la reparació de les “ferides” i “intersticis” que encara hi ha i que són degudes a les construccions d’edificacions i d’infraestructures realitzades fins a l’actualitat. Les intervencions destinades a garantir una adequada mobilitat física i social. Ja no són temps del “tot a terra i fem-ho nou”. Aviat no disposarem d’espai lliure a Sant Adrià. Cal reclamar la implicació d’organismes i institucions supramunicipals (Àrea Metropolitana, Diputació, Generalitat...) Per compensar el deute de Barcelona i l’Àrea Metropolitana amb Sant Adrià generat per la constant utilització del nostre terme municipal per centrifugar activitats molestes que satisfan les seves necessitats. Per compensar el desequilibri d’inversió pública entre el Llobregat i el Besòs.

La intervenció al litoral hauria de garantir: La dignificació del pas peatonal entre Sant Adrià i Badalona per la platja. Una connectivitat peatonal eficient amb Badalona, amb el Parc Fluvial i amb el litoral del marge dret. La conservació de l’actual Parc del Litoral.

Es posa en dubte la “visió social” dels òrgans encarregats de la transformació (Consorci del Besòs i Barcelona Regional) Es considera necessari seguir de prop i exigir la màxima transparència en les seves actuacions, començant per la quantificació de costos. Durant el debat, l’interès transcendeix molts cops la zona del Front Litoral i deriva cap a altres àrees del municipi. L’urbanisme dels diferents barris està molt interrelacionat. Es troba a faltar la iniciativa de les associacions de veïns per debatre aquests temes, així com la participació dels veïns quan, en algunes ocasions, han estat convocats.

S’apunta la manca de transparència com una de les possibles causes de la desmotivació d’associacions i de veïns. Tot plegat evidencia, segons tots els participants, la necessitat de crear un fòrum ciutadà on poder debatre sobre l’urbanisme de la nostra ciutat.

Més informació AQUÍ

Compartir Compartir en Twitter Version imprimible Version PDF

Comentarios

Deja un comentario

NUEVO
Requiere confirmación por e-mail para evitar el uso de spammers. El e-mail es obligatorio.


Comentario:

Mira las condiciones aquí
Nombre:
Email:
(no se publicará)
Web:
Código de seguridad: Suma 5 y 2

Últimas noticias

04/03/21 06:49
El programa de cribratge del professionals de Germans Trias detecta una disminució d’infecció asimptomàtica de covid del 88% coincidint amb la vacunació

04/03/21 06:45
El projecte del Hub internacional del coneixement de les Tres Xemeneies comptarà amb el suport de la Diputació de Barcelona

03/03/21 06:49
Durant aquest mes de març s’han programat diverses activitats amb motiu del Dia Internacional de les Dones

02/03/21 15:55
Entra en funcionament el RutiCar, primer dispositiu d'atenció hospitalària des del vehicle de Germans Trias, que servirà per fer revisions de marcapassos sense entrar a l’Hospital

02/03/21 06:33
Badalona ampliarà el seu passeig Marítim en el tram comprés entre el carrer de Sant Domènec i del Torrent de Vallmajor


Aviso Legal  -  Política de Privacidad  -  Contacto

La 'b' estilizada es un diseño de Manuel Esteban - Badanotis© 2009 - 2021 - Contacto webmaster