BADANOTIS
Instagram Twitter Google + Facebook Youtube Goear RSS
Lunes
6 de Julio de 2020
Web de noticias de Badalona
y Sant Adrià'El círculo de humo' de Jordi Matamoros, un viatge entre la realitat i la ficció al passat més fosc de Badalona
Amb l'autor local ens endinsem en la seva nova novel·la i en com el seu somni es va fer realitat: 'Sempre dic que el nen petit que tenim a dintre, aquest és el motor que genera els somnis, i no hem de deixar que mori'
Clara Bayo - 15/04/2015 07:34

Una conversa amb en Jordi Matamoros és submergir-te en un univers del qual no vols sortir. És d'aquelles persones que t'atrapen amb les històries que t'expliquen, amb la seva manera d'expressar-se, i et fan gaudir de la paraula amb tot allò que significa. Per aquest motiu no em resulta estrany que la seva passió sigui la literatura i que compagini la seva feina de pintor amb la d'escriptor i que, de fet, aquests dies pels volts de Sant Jordi, presenti la que és ja la seva segona novel·la 'El círculo de humo', que arriba després de l'èxit de 'El gran cultivador' (finalista Premio Isla de las Letras 2013); tot i que també ha estat coautor d'altres llibres com: 'CataluñaGolpe a la corrupción', 'CataluñaGolpe a la violencia de género' i 'En un segundo'.

Amb ell ens endinsem en la història de la seva nova novel·la 'El círculo de humo', que de fet es presentarà el 23 d'abril a les 18.00 hores en el marc de la Badalona Home Design. Però també parlarem del seu somni, convertit en realitat.

Primer de tot Jordi, què ens pots explicar de la novel·la 'El círculo de humo'?

Amb aquesta novel·la el que he intentat és fer un viatge al passat, als anys 80; una època molt convulsa. Primer, per començar, estava el fet de passar d'una dictadura a una molt jove democràcia i la llibertat que a poc a poc creixia; i dintre d'aquest context, en el món en general, però a Espanya i en concret a Badalona, va haver-hi una gran crisi; el tema de l'atur va ser devastador sobretot per als més joves; i tot això va derivar i va fer que molta gent tirés cap a les drogues. Primer la xocolata i, de seguida, va entrar l'heroïna; molta gent dels barris com Pomar, Sant Roc, però també com la Morera, van caure en aquest món.

Jo recordo l'època especialment dura, tenia 13 o 14 anys, i recordo que a Badalona es podien veure xeringues al carrer, fins i tot veies alguna persona xutant-se a la llum del dia; moria molta gent... Doncs dintre d'aquest context he format una novel·la fusionant la ficció amb la realitat. Faig que una sèrie de personatges per mitjà de la droga vagin a parar a mons alternatius. Mons alternatius reals i aleshores aquí ja és una deriva, de bogeria... Un viatge bastant peculiar al passat de Badalona.

Aquí com a la teva primera novel·la 'El gran cultivador' fas reflexions prou contundents...

Les meves novel·les sempre tenen un rerefons social. Per exemple amb 'El gran cultivador' que narra un viatge d'Etiòpia a Maçanet de la Selva d'un ésser diví amb un esclavista i la denúncia és cap a l'estat esclavista i com Europa i Nord-amèrica van contribuir a molts milions de morts i a la degradació de molta gent en pro d'una pujada bestial que va tenir Occident a base de morts.

En aquest cas parlo d'aquella Badalona fosca, on, per exemple els robatoris es van disparar moltíssim. La llibertat que va implicar l'obertura cap a una democràcia alhora es va veure entorpida per la captivitat que va crear aquesta droga, per començar amb la persona, per seguir amb la seva família i amb la societat. En aquest sentit, parlo de com una droga va poder transformar la societat; i és que tots aquests als que dèiem 'yonquis' de manera despectiva... eren nens!, nens de 14 a 23 anys, eren el nostre futur!; però va ser com si de cop i volta la nostra societat mirés cap a un altre costat, i això, em va colpir. Llavors, en el llibre, parlo d'aquesta doble capa de la societat; una societat que com una bassa d'oli amaga una part que no es veu a simple vista. Una societat en la qual tots vivim, tenim família, fem coses, ens prenem un cafè... però hi ha una altra sota base en la qual hi ha molta gent passant agonies diverses que no veiem al carrer però que lo estan passant malament.

Com t'enfrontes a la temàtica?

Crec que el llibre tracta la temàtica de la droga des d'una perspectiva bastant nova. Entre la realitat i la ficció, parlant de la part 'focosa' quan encara no està considerada com a un problema i com, a poc a poc, deriva cap al problema. També he intentat que els tarannàs i els perfils psicològics dels protagonistes, dels personatges, vagin vinculats realment al tipus de caràcter que fa que caiguis en l'heroïna. Amb diverses narracions sobre cada personatge els fico a unes situacions on intento mostrar aquest tipus de perfil. S'està mirant de moure'l des de la ficció i des de ciències socials.

Com està estructurada?

Són 15 personatges principals. És una colla de joves de Badalona, del barri de la Morera, de Pomar, de Badalona Centre... La primera posada en escena és el carrer de Mar i et trasllada als carrers d'aquella època.

El fil conductor és un rodamón pel qual transita tota aquesta Badalona, aquest eix on conflueixen tots els personatges; un eix estàtic al voltant d'una Badalona canviant i a través del qual es narren les aventures dels joves pel món de les drogues i els diferents camins pels quals són arrossegats. Un viatge entre el seny i la bogeria, una aventura cap a la desesperació, cap a mons alternatius, cap al mateix infern.

En aquest nou llibre critico com pot ser l'ésser humà, la desídia que pot agafar amb determinades substàncies. En definitiva parlo sempre de la part fosca de la dualitat.

És això el que més t'atreu en el moment d'escriure, aquesta dualitat de l'ésser humà?

Exacte. A l'hora d'escriure m'atreu aquesta part fosca de l'ésser humà. M'obliga a fer-me preguntes d'allò que a priori no entenem. Aquest veí que t'ajuda amb les bosses, que sempre té un somriure a la cara però que després te n'adones que ha assassinat a algú i et descol·loca, és esgarrifós.

Les teves novel·les tracten molts temes, molta història... com t'has preparat per exemple pel que fa a 'El círculo de humo'?

Des de sempre m'ha agradat la història. El llibre com he dit és una fusió entre realitat i ficció i el cert és que pel que fa a la realitat, tinc una memòria bastant clara, amb el qual, moltes dades de les què parlo les he extret de moments que jo he viscut. Per exemple al llibre faig un joc amb una narració d'un jove agafant aigua d'un bassal per punxar-se i és una cosa que jo vaig veure en aquella època, un jove que tindria 16 anys i que abans del 18 ja havia mort. En el procés de documentació hi ha per una part tots aquests records, d'altra treballar molt l'hemeroteca, moltes entrevistes amb psicòlegs, amb veïns i veïnes. La documentació són hores, hores i hores... T'ha d'agradar, si no, no ho fas!

Per cert, presentació de luxe el dia 23 d'abril... com l'has preparat?

Estic molt feliç. Presentaré el llibre 'El círculo de humo' en un marc incomparable. En la Badalona Home Design (que es fa a l'antic edifici de Correos) el 23 d'abril a les 18.00 hores. De fet serà una presentació especial perquè comptaré amb la participació del cantant Jesús Cruz, CAPI, que ha fet un tema específicament per al llibre i també amb una petita performance del grup de teatre 'Utres' de Joana Hermoso. També passarem el booktrailer que s'ha fet de llibre. A més, entre altres coses, el dia 22 seré a la plaça de la Vila amb altres autors badalonins signant llibres. 

Parlem una mica de tu. Escrius des de petit?

Sí. De fet recordo guanyar alguns premis literaris quan era nano. Crec que l'escriptor neix. Evidentment amb el temps pots guanyar experiència, qualitat, tècnica, tot això s'aprèn, però crec que la persona creativa neix. Jo quan era petit i em preguntaven què volia ser de gran, sempre deia que volia ser escriptor, i d'ençà que vaig llançar-me a publicar la primera novel·la, l'experiència ha estat molt agradable. És un somni fet realitat. La veritat és que fa cinc anys que vaig decidir fer una novel·la, la vida t'emporta per camins que fan que, a vegades, per manca de temps, compromisos, deixis aparcats els teus somnis, llavors vaig decidir-e a reprendre el meu. Sempre dic que els somnis han de ser el nostre motor sempre... El nen petit que tenim a dintre, aquest nen/nena és el motor que genera els somnis, i no hem de deixar que mori mai, en comptes de deixar-lo ofegar-se hem de deixar-lo sortir i fer.

En quin moment del dia escrius?

Jo sóc pintor. Tinc tres anys de filologia i treballo com a pintor pel meu compte. Normalment jo escric de 10 de la nit a dues de la matinada. El que passa és que la meva feina com és molt manual em permet estar tot el dia donant-li voltes a la novel·la, aleshores quan em poso a escriure en aquest horari que m'he establert, faig cada dia entre sis i dotze pàgines. Escriure és una passió! De fet quan fa uns dies que no escric ho necessito. Necessito ja tocar boli.

És una expressió o realment escrius a boli?

Escric a boli. Necessito la manualitat, l'olor.

T'inspira més?

No és tant això. És una manera de fer, de posar-me. Pel que fa a la inspiració per mi aquesta és treball. Si et poses, la inspiració surt. Si ara em donen un full, jo em poso a escriure. Crec que és qüestió de preparació, de tècnica, és a dir, saber adaptar la ment per a què quan tinc un boli a la mà he d'escriure (riu). No crec en això de trobar la musa per escriure.

Per cert, quina és la primera persona que llegeix els teus llibres?

La meva dona. És la meva crítica més salvatge i també és la persona amb la qual faig les correccions prèvies. I després les meves filles. 

Et va ser complicat trobar editorial?

En la primera em va publicar Ediciones Atlantis i ara publico amb Nova Casa Editorial que és d'aquí de Barcelona; 'El círculo de humo' es publica com la primera novel·la en castellà. El fet de publicar en castellà és casual. Jo vaig fer 'El gran cultivador' en català; ho vaig enviar a diverses editorials i semblava que no apostaven per la ficció en català. Aleshores vaig enviar-la en castellà i me la van agafar de seguida. Amb Nova Casa Editorial estem mirant la possibilitat de fer 'El círculo de humo' en català també. Crec que també és important apostar per autors de ficció d'aquí en llengua catalana.

T'agrada més la narrativa?

De moment és el que més he fet, tot i que no m'hi tanco. Faig poesia, vaig al programa 'Poesia en viu' de Mataró, vaig amb un circuit d'emissores i normalment vaig amb poesia. El 6 de juny vaig a un certament amb una antologia poètica, on de fet les meves dues filles serà la primera vegada que publiquen poema propi.

La poesia va ser la primera manera d'expressar-me, després vaig començar amb micro-relats i va arribar un moment en el qual em vaig plantejar si era capaç de fer, de construir una novel·la. I bé, porto les publicades i altra que està a punt per fer les revisions, altra que està en dansa i algunes idees més que vull desenvolupar. No penso parar. Normalment quan treballo una vaig pensant una altra. És com una manera de relaxació. Quan vull descansar de la novel·la que estic escrivint me'n vaig a l'altra, aquesta no l'escric, només la penso, però això em relaxa.

I més projectes en marxa?

A banda de les novel·les que estic preparant, també he col·laborat en un projecte solidari amb la Fundació 'Comparte' de fotografies i poemes que també s'exposarà a la Badalona Home Design i que servirà per ajudar a la Fundació; a més a més uns quants escriptors i escriptores, estem plantejant fer un llibre de contes per la casa d'acollida d'infants en risc d'exclusió social d'infants de Can Solei. 

Moltes gràcies Jordi, ha estat un plaer conèixer-te i passar una estona amb tu. De moment ens tornem a veure aquest Sant Jordi!

Gràcies a vosaltres!

Compartir Compartir en Twitter Version imprimible Version PDF

Comentarios

Deja un comentario

NUEVO
Requiere confirmación por e-mail para evitar el uso de spammers. El e-mail es obligatorio.


Comentario:

Mira las condiciones aquí
Nombre:
Email:
(no se publicará)
Web:
Código de seguridad: Suma 3 y 0

Últimas noticias

06/07/20 07:09
El Casal dels Infants fa una crida per garantir activitats d’estiu als infants i joves que més han patit el confinament

06/07/20 07:01
'Cuando algún episodio histórico permanece oculto en las sombras, puede ocurrir que las personas que lo vivieron se sientan incomprendidos'

06/07/20 06:43
Detinguda una parella de carteristes habituals per un robatori violent a Badalona

06/07/20 06:37
Reobre la plaça de Trafalgar del barri de Llefià de Badalona un cop acabada la primera fase de les obres de reurbanització

02/07/20 19:14
L’Ajuntament de Badalona organitza trobades culturals per reactivar les activitats dels casals de gent gran tancats per la Covid-19


Aviso Legal  -  Política de Privacidad  -  Contacto

La 'b' estilizada es un diseño de Manuel Esteban - Badanotis© 2009 - 2020 - Contacto webmaster