BADANOTIS
Instagram Twitter Google + Facebook Youtube Goear RSS
Martes
14 de Julio de 2020
Web de noticias de Badalona
y Sant Adrià'Les altes capacitats a l'escola inclusiva Animalem', contes amb propostes didàctiques amb un valor afegit
La seva autora, Maria S. Dauder, ens parla d'aquest llibre que forma part de tot un projecte amb il·lustracions de la Georgina González
Clara Bayo - 23/04/2015 07:39

Aquest Sant Jordi 2015 ens apropem, a través del llibre 'Les altes capacitats a l'escola inclusiva Animalem' de la badalonina Maria S. Dauder, a un projecte molt interessant. Aquest és continuació del llibre 'Les altes capacitats a l'escola inclusiva. Els Marrameus del carrer Verat Descarat' i que tot just es va publicar fa un any. Es tracta d'un recull de contes per tothom però que compten amb propostes didàctiques amb un valor afegit. I que es dirigeixen a nens i nenes amb altes capacitats intel·lectuals, els quals tenen la constant necessitat de rebre inputs conceptuals que estimulin les seves inesgotables neurones en constant moviment. De com va néixer aquesta idea, objectius i dels continguts d'aquest nou llibre parlem amb la seva autora, mestra de l'escola Betúlia.

Primer de tot Maria, com vas apropar-te a les altes capacitats?

Jo sóc mestra a l'escola Betúlia de Badalona. Fa uns nou anys que m'hi dedico. En uns cursos de formació vaig treballar les altes capacitats i em va fascinar. Vaig pensar que això és tot un món per descobrir i és una qüestió que, a més encara s'està estudiant, ara s'està començant a classificar per noms, talents, talents múltiples, superdotats, talents acadèmics, genis... vull dir, hi ha quatre o cinc classificacions i encara falta una miqueta per acabar de definir-ho. Estan estudiant el cervell i el cervell és difícil entrar-hi del tot i descobrir-ho. Aleshores després d'aquesta formació de professors em va agradar molt i vaig seguir formant-me. A partir d'aquí vaig fer un màster amb la Luz Pérez que és tota una eminència en aquest vessant, de la Complutense de Madrid i em va encantar aquesta àrea. He conegut nens i nenes amb altes capacitats, he treballat, he vist casos, visitat centres d'altes capacitats, associacions de mares i pares que fan activitats dirigides a aquests infants...

Què són exactament les altes capacitats i com són aquests infants?

És un perfil d'infant que a vegades costa de detectar però que quan ho treballes saps veure'l. Perquè són infants que potser en classe sembla que no la segueixen, que no s'adonen o que no presten atenció... però és què, és clar, el seu cap va a mil per hora. La seva mà és més lenta que el seu cap i per tant la lletra pot ser horrorosa... la seva creativitat no obstant és espectacular, són capaços d'explicar-te una cosa de tres maneres diferents d'arribar a una solució, per molts camins, i argumentar-te'ls tots.

Aquí la història és que el cervell, on hi ha les neurones és un espai més gros i, per tant, hi han més i com que hi han més, això de fer les relacions que fem nosaltres, doncs les fan diferent i més ràpides. Per tant el procés de treball de reproducció de les idees doncs és diferent. Tenen un procés molt diferent de raonament. A banda del cervell també tenen hipersensibilitat. La part de les emocions és més fina, per tant, tot ho reben magnificat. Per exemple a mi em va passar que un nen amb dos anys el seu amic jugant el va mossegar un dia i al cap de sis mesos el nen encara es recordava d'això, d'aquella mossegada i aquella traïció del seu amic. Un nen de dos anys i mig! I les coses injustes també les reben molt magnificades. 

Hi ha un 15% de nens i nenes amb altes capacitats. Hi ha uns quatre o cinc per classe. Perquè com et deia abans, no parlem només de superdotats. Tenim el talent, talents complexos, el talent acadèmic...

I com encaixa en la societat?

Quan un infant se surt de lo que a la societat considerem "normal" (aquesta classificació tan lletja, perquè en realitat què és lo normal?) doncs quan surts de la mitja, ja sigui per dalt o per baix, costa d'entendre. No estem preparats. I per aquest motiu és tant important donar les eines i treballar aquest camp. Aleshores veus que és un repte a l'escola perquè tot i que hi han infants d'altes capacitats que no són cap problema, normalment aquests són els anomenats talents acadèmics i que fan les coses... Hi ha també els infants d'altes capacitats que diuen "si home. jo fer això? a  m'avorreix fer això, aquesta feina no la faré perquè això és massa fàcil". I és aquí on tant a la família com a l'escola s'han de tenir les eines, perquè clar, hi ha uns mínims que els han de passar, uns mínims curriculars i ells no poden decidir manar a la vida el que han de fer.

Com ho reben els pares?

Al principi passen per un procés de dol. "I ara què? Què em trobaré?" Després van entenent que no passa res. Jo ara estic fent formacions en l'àmbit nacional d'altes capacitats i la feina que estic fent jo precisament és treure ferro a l'assumpte. Dir "no passa res". Són nens com tots, que si no veuen a la seva mare, ploren com els altres, que igual que a tots els hi agrada que els hi facin una abraçada.

Però l'única diferència és que tenen una part diferent i, per tant, aquesta part hem de saber tractar-la i estar preparats per fer-ho, normalitzant, sempre normalitzant. Per tant, què ha de fer un professor? també la família? guanyar-se'l i que el nen/nena vegi que està al seu costat i li dóna suport però sense donar-li la raó sempre. Marcar amb rigidesa les normes. Dir hem d'arribar aquí, si no arribes, les conseqüències seran aquestes, però si arribes quina felicitat!. Has de donar a més molta estima.

Com que de ben petits ells ja saben que són diferents i se senten estranys també tenen por de sentir-se exclosos i incompresos. Tenen moltes dificultats. I per això s'ha d'actuar amb tota la naturalitat del món. Però que has de tenir les eines. Si a un nen/nena li has de dir vint vegades una cosa, amb un infant amb altes capacitats has de tenir clar que amb una ben dita i marcant la causa, conseqüència i coherència immediatament ja en tens prou. Per això és súper important treballar les altes capacitats i disposar de les eines necessàries.

A partir d'aquí surt el primer llibre 'Les altes capacitats a l'escola inclusiva. Els Marrameus del carrer Verat Descarat' Com va sorgir la idea de fer un llibre?

Jo sóc directora de teatre a l'escola on treballo. Tenia un grup que li encantava llegir i vaig pensar que faria una obra de teatre rica, amb cultura, escriure de fet un guió maco. I així vaig escriure el guió de teatre pensant en tot això. I una vegada feta vaig pensar que a la història se li podien treure moltes més històries, més coses. Llavors, a més, jo treballava en La Mañana de Lleida i li vaig proposar al director al Ramón Pedrós si li semblava bé que publiqués alguns contes de cara a l'estiu al diari. Contes per nens i nenes però amb cultura. I va agradar tant que vaig seguir fent-lo durant un temps. Quan ja portava més d'una vintena de contes publicats al diari em van proposar d'anar a una editorial i va agradar. En Horsori Editorial m'ho va publicar aprofitant que, com sóc mestra, podia fer unes propostes didàctiques per afegir als contes. Propostes didàctiques adaptades a infants amb altes capacitats.

En aquest cas, aquest primer llibre és un recull de contes que narren les aventures d'uns gats històrics i peculiars, pensats per treballar amb alumnes de cicle superior de primària i de secundària.

I en què vas centrar-te a l'hora de fer-lo?

Em vaig centrar en què aquests nens i nenes no els hi pots dir: fes això i fes-lo així. Però per altra banda jo volia incloure'ls perquè ells ja de per si s'exclouen perquè ja se senten diferents. I el que volia era agafar el grup 'classe' i integrar-los a tots amb el mateix contingut i la mateixa feina. Aleshores vaig buscar exercicis a on tothom fos capaç d'arribar però que cadascú plasmés fins a on arribava ell. Tot era lícit segons seguissis les instruccions mínimament. Són instruccions molt obertes.

Per exemple, en aquest primer llibre un exercici era: 'has de fer un menú de gats' fes-lo com vulguis, si vols posar preus, si vols fer un menú degustació... Activitats molt obertes que a la vegada ajuden a desenvolupar la seva creativitat. La creativitat és molt més de dir que ets molt original dibuixant, la creativitat és tenir sortides originals i diferents per les coses, per qualsevol cosa de la vida. I si tu els hi dónes aquestes feines on puguin desenvolupar la seva creativitat i que no se sentin tancats els estàs donant oxigen, ales, per tant poden volar al seu aire però fent el que tu vols.

Treballs a partir dels quals hagis de fer el que toca en el currículum escolar, perquè els mestres no ens podem oblidar d'això, d'aquestes competències bàsiques, però dintre d'aquest currículum es pot treballar de moltes maneres. Aquest primer llibre està més dirigit a nens i nenes fins a segon d'ESO. Va sortir en Sant Jordi de l'any 2014 amb les il·lustracions de la Gemma Carulla.

El segon llibre 'Les altes capacitats a l'escola inclusiva, Animalem' és l'aposta per aquest Sant Jordi 2015.

És una continuació del treball que es va iniciar amb les històries dels Marrameus. Aquest llibre nou però s'adreça a alumnes a partir de 3r de primària. Una mica més menuts que els destinataris dels gats del carrer Verat Descarat. L'objectiu és apropar-se novament a aquest col·lectiu de nens i nenes amb altes capacitats intel·lectuals, els quals tenen la constant necessitat de rebre inputs conceptuals que estimulin les seves inesgotables neurones en constant moviment. En aquest cas la història, l'eix principal se centra en els animals i els seus hàbitats. Són 14 contes, entre ells algunes fabules que expliquen aventures i que també van acompanyats de propostes didàctiques. En català i anglès perquè ara es demana un nivell d'anglès i ara a les escoles s'està treballant en matèries com medi en anglès per fer d'aquesta també una llengua vehicular. 

En aquest cas comptes amb les il·lustracions de la Georgina González

Exacte. A la Georgina la vaig conèixer fa just un any. Al Sant Jordi de 2014. Ens vam entendre súper bé a la primera. Jo estava treballant ja aquest llibre i aquest bon enteniment, la seva experiència i el fet de ser de Badalona les dues (que facilitava molt més la feina conjunta) em va portar a iniciar amb ella aquest projecte. A més la Georgina té una abstracció impressionant! Quan jo m'imagino una escena en un conte ella és capaç de llegir el mateix missatge que estic llegint jo i això és molt difícil. Jo faig quatre pàgines de conte que tenen moltes escenes i ella és capaç d'unificar tot. 

A més parles de valors...

Cada conte a més té un missatge de valors. Per exemple el missatge de què el petit és útil a la cadena de la vida; on tothom té una posició i tothom és important, és igual que siguis petit perquè tens un lloc i has de ser respectat. Per exemple una granota que es pregunta perquè és d'una manera física i que se sent trista perquè és diferent i no vol. I què passa si ets diferent?, aprofita les teves característiques i les virtuts que tens... Es tracta també de neutralitzar aquestes sensacions que tenen els nens i nenes amb altes capacitats que ja des de molt petitons saben que són diferents. 

El tema de l'escola inclusiva és important

Per mi és bàsic. Per als nens i nenes amb altes capacitats i pels altres. Llavors el que intento a classe i també amb els llibres és col·locar històries que a tothom li puguin interessar, que tothom es pugui pixar de riure però on les altes capacitats tenen una informació teòrica i científica en aquests contes que la necessiten i els altres se'n beneficien. Per tant estàs incloent a tots els nanos i qualsevol té dret a aprendre i a saber.

També en aquest sentit els treballs que tant a classe com al llibre intento plantejar són treballs cooperatius on tots els membres són igual d'importants i tenen la seva funció imprescindible. Un pensa, altra dibuixa, altre és de relacions socials i tots són bàsics, importants en la cadena i la unió és allò que fa que s'arribi als objectius. Que ningú se senti malament perquè no sap fer una cosa. Autonomia i que es respectin, que sapiguen trobar les virtuts de tothom.

Aquest material és molt nou, no es coneix gaire material dirigit a les altes capacitats...

Són els primers materials que estan sortint d'altes capacitats a nivell nacional. Jo estic viatjant per tota Espanya a congresos. Jo m'he llançat a fer els llibres però aquest per mi és realment el sistema de treball. Jo fa deu anys que treballo així. Als llibres hi han moltes activitats que jo he fet a classe i que els meus alumnes tenen als seus apunts. És un tema que està per descobrir i que a poc a poc anirà avançant molt. 

Pròxims projectes?

Aquest mateix any en publicaré un o dos més. El proper llibre que ja el tinc acabat és per Cicle Inicial que tracta de dos germans, una nena que té tres anys i un nen que té sis anys que tenen una bola del món màgica que cobra vida. Es parla de tradició i cultura, personatges importants... I d'aquest tinc dos, un on es treballa més la lecto-escriptura i tradicions de cicle incial i altre que estic fent de nens i nenes de Cicle Infantil més centrat en coneixements més globals. Sempre sense oblidar que és dirigit a infants amb altes capacitats i que tot té un valor afegit. 

Compartir Compartir en Twitter Version imprimible Version PDF

Comentarios

Deja un comentario

NUEVO
Requiere confirmación por e-mail para evitar el uso de spammers. El e-mail es obligatorio.


Comentario:

Mira las condiciones aquí
Nombre:
Email:
(no se publicará)
Web:
Código de seguridad: Suma 1 y 3

Últimas noticias

14/07/20 06:42
Aquest dimecres 15 de juliol les oficines municipals de districte de Badalona atendran de forma presencial només amb cita prèvia

14/07/20 06:36
Gaudeix de l’estiu a Badalona AMB RESPONSABILITAT, nova campanya de l’Ajuntament per evitar la propagació del coronavirus

13/07/20 06:48
TUSGSAL obté la certificació d'AENOR enfront la COVID-19

13/07/20 06:39
La platja de la Marina, situada entre el dic sud del port de Badalona i el barri de la Mora, comptarà amb els serveis de neteja i socorrisme

10/07/20 07:15
Aquest dissabte 11 juliol a la plaça Trafalgar de Llefià, Vespre digital - XX Fòrum TIC Social Badalona


Aviso Legal  -  Política de Privacidad  -  Contacto

La 'b' estilizada es un diseño de Manuel Esteban - Badanotis© 2009 - 2020 - Contacto webmaster