BADANOTIS
Instagram Twitter Google + Facebook Youtube Goear RSS
Viernes
25 de Septiembre de 2020
Web de noticias de Badalona
y Sant AdriàAmics del Teatre Zorrilla dedica el col·loqui d'aquest últim dilluns de mes a la política cultural municipal a Badalona

Clara Bayo - 28/04/2015 14:52

S'apropen les eleccions i des de l'entitat Amics del Teatre Zorrilla han volgut dedicar el col·loqui d'aquest últim dilluns de mes a la nova política cultural municipal a Badalona. Una invitació a què els partits polítics de la ciutat debatessin sobre temes que afecten la ciutat quant a la cultura i a les arts escèniques de Badalona en particular: la seva gestió, la política de preus, la programació, la participació de les entitats, l'ús de l'espai públic, la projecció de les entitats amateurs... Molts temes sobre la taula que a poc a poc, en un interessant debat molt participatiu, s'han anat desgranant a través de les veus de portaveus de diferents partits com la Conxita Botey (PSC), Jordi Fernández Vives (CiU), Oriol Lladó (ERC), Elisa de Mata (PP), Alba Molina (ICV-EUiA) i Laia Sabater (Guanyem Badalona en Comú) un debat moderat per l'Antoni Fernández d'Amics del Teatre Zorrilla.

Situació de les arts escèniques, i de la cultura en general, a la ciutat en l'actualitat

El col·loqui ha començat fent una petita radiografia de la situació de la cultura la ciutat, i del moment actual de les arts escèniques de Badalona en concret. Començava la Conxita Botey (PSC). "El primer que us puc dir ara és que em sap greu. Perquè després de veure la quantitat de grups amateurs que hi ha a la ciutat, em sap greu que tota aquesta gent no pugui utilitzar els nostres teatres, tant el Zorrilla, com el Principal, com en Blas Infante per promocionar les seves obres". Continuava l'Oriol Lladó (ERC) "Penso que el que ha apuntat la Conxa és un dels temes, en una ciutat com Badalona quan programem o plantegem la programació cultural hem de tenir en compte aquest encaix de què és el món amateur i el món professional, això mereix atenció amb una mirada més valenta i segurament més actualitzada. Cal també recuperar una idea que és mirar el fet cultural en totes les seves fases. Quan parlem de teatre parlem de l'exhibició però hem de parlar també de la producció i també de la creació".

La Laia Sabater de (Guanyem Badalona en Comú) seguia "nosaltres compartim també el gran potencial que hi ha a la ciutat pel que fa al teatre amateur i el teatre fet des de cada racó de cada barri i territori i el que hem vist últimament pel que fa al teatre són uns teatres privatitzats, gestionats per una empresa privada i per tant inassolibles a la capacitat que tenen les entitats de llogar o fer servir aquests teatres que haurien de ser públics; i també he vist un aïllament de la vida o programació teatral de Badalona. Penso que hi ha un potencial a explotar agermanant-nos amb altres ciutats de similar mida".

Elisa de Mata (PP) començava la seva intervenció dient "estic d'acord en el fet que a Badalona hi ha molt potencial i grups amateurs que volen escenificar i exposar les seves obres en els teatres municipals però tot i que hem de recuperar el caràcter anual de l'obra d'entitats, tenim el programa del 'Badalona a Escena' que està funcionant i s'ha d'impulsar més i regular la manera en què els grups amateurs poden arribar per arribar a més gent. Això es podria fer gràcies a dues coses que hem plantejat des d'aquest mandat: la rehabilitació de les butaques del Zorrilla gràcies a una subvenció de la Diputació i gràcies a això s'ampliarà l'aforament de 425 butaques a 500 butaques; aquest marge ens donarà més taquilla, més ingressos i amb això i amb l'equilibri que s'ha aconseguit amb els comptes de Badalona Cultura podrem fer sostenible una programació, ampliant la part professional i poder obrir més els espais dels teatres als grups amateurs". Ha destacat també aspectes concrets com la Primera Mostra de Secundària de Teatre impulsada per Amics del Teatre Zorrilla i la Cantata de Corals.

En Jordi Fernández Vives (CiU) destacava en la seva intervenció el gran capital humà que hi ha a escala amateur a Badalona; "en aquest sentit s'està fent una feina des de les entitats sovint desaprofitada, tampoc crec que només l'única manera de promocionar el teatre amateur de les entitats sigui a través només dels tres teatres municipals, seria interessant posar-los facilitats i sovint escoltar-las". En aquest sentit ha celebrat la recuperació de l'obra d'entitats com un espai on les entitats també puguin fer xarxa i apuntava l'ús de les instal·lacions, moltes vegades desaprofitades.

Alba Molina (ICV-EUiA) indicava en el seu torn de paraula que s'hauria de recuperar el teatre com a un espai per entitats i associacions i que serveixi per fer transformació social perquè "és una eina que té molt de potencial". "En aquest sentit que els teatres estiguin privatitzats no és un bon començament però més enllà crec que el que s'ha de fer des del sector públic és donar-les suport" i feia referència a experiències fetes per altres municipis on a principi de temporada totes les seves entitats teatrals fan una presentació on representar uns minuts dels seus espectacles. "Crec que l'administració ha de ser capaç de donar les eines com aquestes".

Com podem gestionar millor els teatres? Quines són les vostres apostes?

Oriol (ERC) ha iniciat aquest torn de debat. "El que ens passa és que posem tota l'atenció en el moment d'aixecar el teló, però el circuit va molt més enllà. Potenciar i desenvolupar tota la perspectiva: creació, producció i exhibició i interrelació amb el sector privat i amb el territori". "La gestió no només és disposar d'un escenari on representar les obres. És també tenir locals d'assaig, en equipaments, recursos materials així com fer en polítiques culturals de formació, d'acompanyament, revisar els preus públics..." Oriol apuntava altre repte: Com encaixem els teatres municipals amb les sales privades de la ciutat, així com potenciar també la mirada comarcal. "Estem enllaçats amb Santa Coloma, per exemple, però també amb Barcelona que és un fet que podria aprofitar, sovint pensem que és un gran gegant, però també és una oportunitat gegant"." Es podria estudiar en aquesta línia, l'Associació de Teatres Amics que funciona a diferents municipis i que Badalona es podria adherir".

Segons la Conxita Botey (PSC), a Badalona tenim moltíssims espais. Per exemple, apuntava un lloc emblemàtic que és l'espai de l'Escorxador, i que, segons les seves paraules, "està arraconat esperant que algú li doni una utilització". Apuntava com a una de les propostes que aquest espai sigui un "espai de creació". "Es necessiten espais per assajar, perquè hi hagi un espai de referència, de teatre, arts plàstiques". Tanmateix apuntava altre repte a treballar. El fet que les escoles de Badalona marxen a Barcelona a veure teatre, escoltar música i veure dansa. "Això ho podríem potenciar aquí aprofitant les nostres sales i els nostres professionals".

La Laia (Guanyem Badalona en Comú) apuntava la necessitat de vertebrar el teatre a Badalona. "Hem de potenciar que la gent s'organitzi a cada barri". Per exemple, deia, "hem de tornar a vertebrar els centres cívics com a actius importantíssims de la dinamització cultural a la ciutat que darrerament s'han buidat de contingut passant de cultura a participació per un tema d'equilibri polític desfavoridor per a la dinamització cultural a la ciutat. Aquests espais els hem de tornar a omplir de contingut des de l'administració pública. Obrir-los, dotar-los de contingut, obrir-los en horaris post laborals".

L'Elisa (PP) es mostrava partidària que s'ha de regular l'ús dels centres cívics. Però assenyalava fets concrets duts a terme que discrepaven d'altres intervencions "per exemple l'Escorxador no ha quedat buit de contingut; tenim la Nau 3 que és d'ús de les entitats, de referència en l'àmbit cultural, on es programen concerts de tot tipus". A més destacava que a través de les reunions que es fan d'entitats amb administració "és d'on surten grans iniciatives que a vegades tiren endavant per tant aquestes, s'haurien de regular d'alguna manera, per exemple constituint un consell assessor". La creació de Badalona Cultura explicava, "és relativament jove, va començar els primers anys amb un dèficit molt gran, hauríem d'intentar equilibrar aquest pressupost, que ara ja ho hem fet, per poder invertir a abaixar els preus públics i l'ampliació d'aforament seria una via i revisar els usos dels teatres per garantir programacions, també establir un pla director..."

Agenda cultural i relació real amb l'Ajuntament

Jordi Fernández Vives (CiU) era del parer que s'ha d'aprofitar el que es té i motivar-ho. "Una de les propostes és l'agenda cultural. Fugir de la contra programació. Això ajudaria a les entitats a relacionar-se entre elles i treballar en xarxa i que en tota aquesta agenda hi hagués una relació real amb l'Ajuntament". "Adaptar també els horaris dels centres cívics als horaris dels qui s'hi dediquen, a les entitats, també com a una proposta interessant". Així com posava l'accent, "hem de potenciar que de la relació de les entitats amb l'Ajuntament realment hi hagi una efectivitat".

"Mirant el programa de les festes de maig tenim tres actes que són de teatre. Tenim molt de teixit i molta producció però sembla que institucionalment no hi ha una voluntat política de visibilitzar el teatre i donar-li més cabuda" apuntava Alba (ICV-EUiA). "Si en un programa oficial de les festes de maig només li donem un espai tan reduït... No comencem bé". A més "hem de dotar els espais de la flexibilitat suficient perquè les entitats se'ls facin seus i, sobretot, donar difusió".

Un Consell  només format per polítics?

Una de les qüestions sobre la taula per l'entitat Amics del Teatre Zorrilla ha estat la de gestió i participació als òrgans de decisió, en aquest cas, culturals a la ciutat. Conxita Botey (PSC) apuntava en aquest cas que "una de les propostes número 1 del partit és la constitució d'un Consell de les Arts i la Cultura i que sigui vinculant. El preocupant és que durant aquests quatre anys és que les entitats no han comptat amb l'espai on poder-se reunir i poder-ne parlar de programacions i objectius".

Per la seva banda l'Oriol Lladó (ERC) feia referència a la taula de cultura i a tota la feina feta anys enrere. "Tenim una societat civil preparadíssima. Hi ha una feina de tres anys de la taula de cultura que ja en 2011 feia unes propostes concretíssimes que incloïen ja el tema del Consell de Cultura. Un material que ja estava fet i que va en aquesta línia de tenir un espai de trobada, d'intercanvi i de decisió. Que articuli bé els sectors: l'administració que és des d'on es gestiona pressupost públic, sectors dels creadors i el sector de les entitats i això ha d'estar molt ben articulat en un consell". "En els pròxims quatre anys han de ser els anys on la gent ha de tornar als seus espais".

La Laia Sabater (Guanyem Badalona en Comú) destacava que "ja n'hi ha prou que uns quants des d'un despatx decideixin sobre polítiques culturals a la ciutat; ja va sent hora que obrim els espais de decisió a entitats i a les persones que participen directament de la moguda cultural a Badalona. Un Consell professionalitzat o expert en el tema de cultura és vital però també, en el que fa d'altaveu parlant del Consell d'Administració dels mitjans de comunicació públics, que haurien d'estar dirigits per professionals de la Comunicació".

"Sigui com sigui el Consell ha de tenir unes garanties, ser vinculant, no pot estar només format per partits polítics i ha d'haver-hi una professionalitat dels membres que l'integrin. Tan important és la feina que es fa com l'altaveu" apuntava en Jordi Fernández Vives (CiU).

L'Elisa de Mata (PP) assenyalava en el seu torn de paraula que Badalona Cultura es va crear abans d'aquest mandat amb aquest mecanisme que és el consell d'administració, "no vol dir que sigui inamovible. Parlàvem de possibilitats de fer un Consell, una Taula de Cultura... Si volem obrir-ho no només als partits polítics sinó també a què tingui més participació posaria d'exemple el que s'està fent al bàsquet on hi ha representants de partits polítics però també professionals de l'esport a títol personal, independents i això és extrapolable també al món de la cultura".

El debat finalitzava amb un torn de preguntes i amb alguns moments destacats, com quan durant el debat es feia un incís en la gestió de Badalona Comunicació, com l'altaveu de la cultura i la seva gestió, on tots els partits polítics presents li han retret al Partit Popular el fet de no tenir un professional del periodisme independent al capdavant que pugui marcar directius purament periodístiques i no pas partidistes de la informació. Un tema sobre el que l'Elisa de Mata (PP) apuntava "un dels acords a què ha arribat l'alcalde és precisament que en el proper mandat si governa l'alcalde actual que la direcció de Badalona Comunicació estigui liderada per un professional del periodisme". Fet que per exemple Oriol Lladó, li retreia "em sembla una mostra de cinisme les paraules que cita l'Elisa d'esperar al proper mandat... Hi ha coses que es poden fer ja, complint la legalitat i desbloquejant la situació de desgovern absolut que hi ha a Badalona Comunicació i evidentment anar a una direcció periodística".

També s'apuntava la manca de debat entre entitats i administració en aquests quatre anys. El torn de preguntes no només demanava qüestions concretes com polítiques de preus públics, programació i ajudes a les entitats amateurs, també demanaven a tots els partits polítics menys desitjos i més pràctica a l'hora de tirar endavant les seves propostes en matèria cultural. Una aposta clara i pràctica en matèria de cultura a la ciutat.

Nota: Al vídeo hem fet dues rondes de preguntes la primera per valorar aquests últims quatre anys en matèria cultural a Badalona i en concret a les arts escèniques. L'altra per informar d'algunes de les propostes que cada partit participant del col·loqui consideri interessant. L'ordre de intervenció és l'ordre de com van arribar a càmera els entrevistats a primera ronda i a segona s'han alternat. 

Compartir Compartir en Twitter Version imprimible Version PDF

Comentarios

Deja un comentario

NUEVO
Requiere confirmación por e-mail para evitar el uso de spammers. El e-mail es obligatorio.


Comentario:

Mira las condiciones aquí
Nombre:
Email:
(no se publicará)
Web:
Código de seguridad: Suma 0 y 1

Últimas noticias

24/09/20 20:05
Més del 10% de les persones amb infecció greu per SARS-CoV-2 té anticossos que boicotegen el seu propi sistema immunitari

24/09/20 04:35
Badalona i el RACC col·laboren per potenciar una mobilitat més segura i respectuosa

23/09/20 06:58
Aprovat el conveni de col·laboració per a la delegació de competències a l’AMB per a la prestació del servei esporàdic de transport adaptat per a persones amb discapacitat i mobilitat reduïda

23/09/20 06:44
La Fundació Catalunya La Pedrera engega el Programa d’Acompanyament Educatiu per ajudar a infants i joves de Badalona a afrontar el nou curs

22/09/20 12:10
Badalona commemora aquest dimecres el Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de Dones, Nenes i Nens


Aviso Legal  -  Política de Privacidad  -  Contacto

La 'b' estilizada es un diseño de Manuel Esteban - Badanotis© 2009 - 2020 - Contacto webmaster