BADANOTIS
Instagram Twitter Google + Facebook Youtube Goear RSS
Miércoles
27 de Mayo de 2020
Web de noticias de Badalona
y Sant AdriàLa UB i el Clínic col·laboren per millorar l'eficàcia del tractament del càncer avançat de pulmó

Redacción - 28/10/2015 00:49

Per avançar en la lluita contra el càncer de pulmó, la Universitat de Barcelona (UB) i l'Hospital Clínic de Barcelona col·laboren amb Boehringer Ingelheim per buscar noves formes d'eficàcia de nintedanib*, un fàrmac antiangiogènic, per al tractament d'aquesta malaltia. El càncer de pulmó és la principal causa de mort per càncer al món i novembre és el mes internacional d'aquesta patologia.

L'estudi està liderat pel Dr. Jordi Alcaraz, professor agregat de la Unitat de Biofísica i Bioenginyeria de la Facultat de Medicina de la UB; i per la Dra. Noemí Reguart, oncòloga de l'Hospital Clínic de Barcelona i investigadora de l'IDIBAPS. La Fundació Bosch i Gimpera com a Oficina de Transferència de Resultats de la Investigació (OTRI) de la Universitat de Barcelona ha gestionat el contracte de col·laboració.

Nintedanib* és un fàrmac que ja ha mostrat una gran eficàcia en pacients amb adenocarcinoma avançat de pulmó. El seu mecanisme d'acció es basa en la inhibició de receptors de factors de creixement, que són les proteïnes que es produeixen a l'exterior de la cèl·lula cancerosa i que, en unir-se a receptors específics, estimulen el desenvolupament del tumor. "L'adenocarcinoma pulmonar és el subtipus més freqüent de càncer de pulmó i teníem una gran necessitat d'identificar noves opcions terapèutiques en el marc d'una segona línia de tractament", explica la Dra. Noemí Reguart. "Es tracta d'un fàrmac d'administració oral amb molt bona tolerància i que en estudis clínics recents ha demostrat que, combinat amb quimioteràpia, aconsegueix augmentar la supervivència com a tractament de segona línia", afegeix.

Aquest estudi va un pas més enllà i investigarà la seva eficàcia en el carcinoma escatós, per al que s'utilitzaran uns models preclínics de cultiu cel·lular únics a Espanya que permeten la interacció entre els dos tipus cel·lulars més abundants en càncer: les cèl·lules canceroses i els fibroblasts, un tipus de cèl·lules sanes, que les envolten. L'objectiu principal del projecte és buscar quin tipus de cèl·lules dins del tumor són més o menys sensibles a nintedanib*, per definir millor quin tipus de pacients poden beneficiar-se d'aquest fàrmac. "Avui dia sabem que els fibroblasts participen en totes les etapes de la progressió tumoral, des del seu inici, creixement, invasió, metàstasi i fins i tot en la resistència a teràpies", explica el Dr. Jordi Alcaraz. "Farem servir aquest model preclínic de cultiu per a reproduir de manera més fidedigna el microentorn cel·lular i explorarem com aconseguir que les cèl·lules resistents puguin respondre a nintedanib", comenta el Dr. Alcaraz.

Aquesta investigació preclínica suposa la fase anterior a l'aplicació en el pacient amb càncer. "La introducció de noves teràpies dirigides, com nintedanib*, en el tractament del carcinoma de pulmó, ha suposat un gran avenç en el maneig terapèutic d'aquesta malaltia", explica la Dra. Noemi Reguart. "Nintedanib* és el segon fàrmac antiangiogènic que aconsegueix aprovació de l'agència Europea del Medicament per al tractament del càncer de pulmó avançat i estarà en breu disponible en tots els centres hospitalaris nacionals com una nova alternativa de tractament". "Amb aquest projecte, perseguim identificar els mecanismes de resistència tumoral a nintedanib* que ens permeti ampliar el benefici clínic a un major espectre de pacients amb càncer de pulmó", afegeix.

Aquest conveni públic-privat respon al compromís de les tres entitats implicades per la investigació de qualitat en un tema d'especial incidència en la salut com és el càncer de pulmó i, en particular, el carcinoma escamós, que afecta prop del 30% de pacients amb aquest tipus de tumor.

El càncer de pulmó

El càncer de pulmó és una malaltia amb alts nivells de mortalitat, i continua sent la principal causa de mort per càncer a nivell mundial. Amb uns 1,6 milions de nous casos cada any, suma prop de 1,38 milions de morts anuals. L'any 2012, es van diagnosticar a Espanya 26.745 nous casos, prop del 12,5% del total de diagnòstics de càncer. En el mateix període de temps, van morir a causa de la malaltia 21.118 persones. L'agència Internacional per a la Investigació del Càncer preveu que el nombre de morts per càncer de pulmó seguirà augmentant a tot el món i superarà els 2,3 milions l'any 2030.

A nivell clínic, el càncer de pulmó es divideix en adenocarcinoma, carcinoma escamós i altres tipus menys freqüents. La majoria de pacients amb càncer de pulmó són diagnosticats en etapes avançades de la malaltia de manera que la identificació de noves opcions terapèutiques basades en fàrmacs moleculars dirigits és de crucial rellevància en el camp de la investigació clínica translacional.

Fundació Bosch i Gimpera

La Fundació Bosch i Gimpera (FBG) és el Centre de Transferència de Coneixement, Tecnologia i Innovació de la Universitat de Barcelona. S'encarrega de promoure la recerca de la UB i de les entitats del Grup UB, i treballa per aconseguir que els resultats d'aquesta investigació arribin a la societat, a través de la creació de noves empreses basades en el coneixement, la llicència de patents, o mitjançant contractes amb empreses i institucions per fer projectes de R + D, activitats d'assessorament i consultoria, elaboració d'estudis, informes, dictàmens, serveis d'assistència tècnica o anàlisi. L'FBG és la Unitat de Valorització de la UB i té el suport d'ACCIÓ, l'Agència de la Generalitat de Catalunya que impulsa la competitivitat de les empreses catalanes. Durant 2014, la col·laboració entre la UB i els agents socioeconòmics ha permès desenvolupar 757 projectes, gestionar 33,4 milions d'euros, sol·licitar 55 patents i crear 1 spin-off.

Boehringer Ingelheim oncologia

Boehringer Ingelheim està investigant per desenvolupar fàrmacs per al tractament de diversos tipus de càncer. Porta a terme un extens programa d'investigació per desenvolupar medicaments innovadors contra el càncer i treballa des de fa 10 anys amb la comunitat científica internacional i amb els centres oncològics líders en el món. El focus actual de la seva investigació inclou compostos amb diferents mecanismes d'acció: inhibició de l'angiogènesi, inhibició de la transducció de senyals, inhibició de les quinases del cicle cel·lular i immunoteràpia.
Boehringer Ingelhein "Aportar valor a través de la innovació"

El grup Boehringer Ingelheim és una de les 20 companyies farmacèutiques líders en el món. Amb seu a Ingelheim, Alemanya, treballa globalment amb 146 afiliades i compta amb més de 47.700 col·laboradors/es. Des de la seva fundació el 1885, la companyia de propietat familiar s'ha compromès amb la investigació, el desenvolupament, la producció i la comercialització de nous productes d'alt valor terapèutic per a la medicina humana i animal.
La responsabilitat social és un element clau en la cultura d'empresa de Boehringer Ingelheim. Per això, la companyia participa en projectes socials, com la iniciativa Making More Health, i té cura dels seus col·laboradors/es i famílies. El respecte, la igualtat d'oportunitats i la conciliació entre la vida laboral i la familiar constitueixen la base de la cooperació mútua. En qualsevol activitat que porta a terme, la companyia posa el focus en el medi ambient i la sostenibilitat.

Boehringer Ingelheim es va instal·lar a Espanya el 1952, i al llarg d'aquests més de 60 anys ha evolucionat fins a situar-se entre els primers 15 del sector farmacèutic del nostre país. La companyia té la seu a Espanya a Sant Cugat del Vallès (Barcelona), i actualment, compta amb més de 1.600 col·laboradors/es i dos centres internacionals de producció en Sant Cugat del Vallès i Malgrat de Mar.

Compartir Compartir en Twitter Version imprimible Version PDF

Comentarios

Deja un comentario

NUEVO
Requiere confirmación por e-mail para evitar el uso de spammers. El e-mail es obligatorio.


Comentario:

Mira las condiciones aquí
Nombre:
Email:
(no se publicará)
Web:
Código de seguridad: Suma 1 y 2

Últimas noticias

26/05/20 14:01
Badalona disposa des d’aquesta setmana d’un nou tram de carril bici entre el carrer del Mar i el carrer de Sant Ignasi de Loiola

26/05/20 06:41
L’Ajuntament i el CF Badalona signen la pròrroga del contracte de patrocini per a la difusió de la marca 'Badalona és futur'

25/05/20 12:53
Les zones blaves de Badalona continuaran sent gratuïtes fins al dimarts 2 de juny

25/05/20 06:48
404 persones sense llar dormen en centres d’acollida, habitacions de relloguer o espais considerats d’infrahabitatge a Badalona

25/05/20 06:44
Badalona posa en marxa la campanya de prevenció del mosquit tigre


Aviso Legal  -  Política de Privacidad  -  Contacto

La 'b' estilizada es un diseño de Manuel Esteban - Badanotis© 2009 - 2020 - Contacto webmaster