BADANOTIS
Instagram Twitter Google + Facebook Youtube Goear RSS
Viernes
22 de Enero de 2021
Web de noticias de Badalona
y Sant AdriàEs presenta a Badalona el nou model policial
S’incrementaran els efectius de Guàrdia Urbana a tots els barris de la ciutat; Els agents de proximitat de la Guàrdia Urbana patrullaran de les 7 del matí a les 10 de la nit, 5 hores més de servei cada dia
Redacción - 14/02/2017 06:12

A partir del proper 1 de març, tots els districtes de la ciutat comptaran amb agents de la Guàrdia Urbana de proximitat que patrullaran des de les 7 del matí i fins les 22.00 hores, cada dia de dilluns a divendres, 5 hores més de servei diàries del que actualment presten les unitats de barri. Aquesta és una de les principals novetats del nou model de seguretat i d'organització de la Guàrdia Urbana que ha presentat aquest dilluns l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater. L'objectiu, segons ha indicat és la implantació d'un nou model de gestió policial basat en la proximitat a la ciutadania i amb un caràcter més preventiu, proactiu i resolutiu, adaptat a l'actualitat i a les necessitats reals de la població per poder oferir un servei públic de qualitat.

Fins ara, l'horari que es cobria amb els guàrdies de districte deixava sense vigilància els trams horaris d'alta incidència ja que el servei finalitzava a les 17.00 hores. A partir de l'1 de març l'horari de funcionament bàsic, de dilluns a divendres de 7 a 22.00 hores, permetrà dur a terme una atenció de proximitat a cadascun dels sis districtes de la ciutat on hi haurà una parella de guàrdies de districte treballant al matí i una altra a la tarda. A banda, també hi haurà un servei de patrullatge les 24 hores del dia els 7 dies de la setmana per cobrir totes les franges horàries.

El nou model policial de proximitat implica importants, segons s'ha explicat des de l'Ajuntament, canvis organitzatius, amb una reestructuració que comporta una redistribució operativa del personal amb la finalitat d'incrementar els efectius de Guàrdia Urbana a tots els barris. La plantilla de la Guàrdia Urbana es manté però es fa una redistribució més eficient dels agents.

La nova distribució horària es fa tenint en compte els horaris en què estadísticament es produeixen el major nombre d'incidents i per donar una millor atenció a la ciutadania. L'objectiu és millorar la seguretat pública i la convivència i donar un servei proper a la ciutadania.

En l'acte de presentació hi han intervingut també el superintendent en cap de la Guàrdia Urbana, Conrado Fernández; i el cap del Servei de Seguretat de l'Ajuntament de Badalona, Joaquim Ortilles.

Proximitat

El model policial que serveix, segons expliquen des de l'Ajuntament, de referent és de proximitat estratègica on la demanda ciutadana és la base per a la definició dels problemes i les actuacions tàctiques i estratègiques del cos.

El nou model de la Guàrdia Urbana ha comptat en diverses fases per a la seva elaboració i implementació. Una primera fase va consistir en un procés participatiu que va tenir molt en compte les necessitats detectades i les propostes d'acció sorgides de les Jornades de Seguretat celebrades el gener de 2016 al Centre Cívic La Salut de Badalona i de les taules de debat organitzades prèviament per millorar aspectes de la seguretat. En aquesta fase de disseny també es van fer enquestes als agents del cos així com es va comptar amb la col·laboració d'experts i acadèmics.

La segona fase és la que es presenta ara i que té com a objectiu la implementació d'un nou model organitzatiu que vol conjugar criteris de governança, de transparència, de gestió democràtica en matèria de seguretat i d'organització policial centralitzada en criteris de proximitat estratègica per oferir un servei òptim adaptat a les demandes i necessitats de la societat actual. La prevenció, la coparticipació ciutadana i el control democràtic són punts bàsics d'aquest nou model de seguretat que pretén la màxima eficàcia i eficiència es l'ús del recursos. La millora de la coordinació amb altres departaments municipals i amb el teixit veïnal serviran per augmentar la qualitat del servei públic.

Es vol posar especial èmfasi en la resolució de conflictes, la prevenció de delictes mediambientals, de violències contra les dones, de violències contra les diversitats, de delictes d'odi, així com oferir una major protecció a sectors especialment vulnerables com la gent gran i els menors. Un altre concepte bàsic que s'incorpora és la perspectiva de gènere a l'hora de definir les polítiques de seguretat.

En una tercera i última fase, els canvis que suposen la posada en marxa del nou model organitzatiu comportaran l'elaboració d'un Pla director que es durà a terme al llarg dels propers mesos per establir les qualitats de l'organització, el catàleg de serveis, les estructures organitzatives i funcionals, objectius, terminis i compromisos amb la societat. Aquest pla, que es vol presentar abans de l'estiu de 2017, ha de servir de guia per a qualsevol projecte en un futur pròxim i alhora ser el full de ruta per assolir els objectius establerts a mig i llarg termini. La seva elaboració es farà a través d'un procés participatiu i amb un equip multidisciplinar.

Nova estructura

El nou model organitzatiu és de nova creació amb divisions i unitats diferents, amb objectius i mètodes de treball orientats al servei del ciutadà i no basats exclusivament en el funcionament reactiu.

Presenta una estructura matricial, flexible i orientada a la proximitat i al servei a la ciutadania que permet cobrir un nombre més gran de problemes de diferent abast amb coneixements específics (absentisme i assetjament escolar, etc.). Es pretén assolir una estructura organitzativa menys burocràtica, amb una especialització de les unitats per funcions i programes transversals, desenvolupant la implicació interna i la participació externa.

Disminueixen les diferències econòmiques pel que fa al cobrament dels plusos, amb un augment d'agents que els perceben i que anteriorment havien quedat al marge.

A nivell intern, l'objectiu és que els professionals disposin de vies per proposar les seves idees i de canals oberts a la participació per millorar el servei i afavorir un funcionament més descentralitzat. Per optimitzar els recursos humans, els agents també hauran de rebre la formació adequada.

Aquest nou model de proximitat, amb una estructura totalment diferent, es basa en quatre grans blocs anomenats divisions i un equip de suport transversal. Cadascuna de les divisions s'estructura en sotsdivisions o unitats. La de Proximitat al ciutadà i tracte personalitzat, la Gestió i suport de les demandes immediates, la Gestió de la mobilitat, el Suport al servei i equips de suport.

Per tal de donar el suport adient al nou model de la Guàrdia Urbana es contempla la creació de comissions de treball, integrades per comandaments del cos amb l'objectiu fonamental de posar en consonància amb el nou model diferents aspectes del funcionament del cos.

Un altre aspecte diferencial serà l'aplicació de noves tecnologies de suport a la seguretat per disminuir el volum de serveis en determinades funcions a través de càmeres, alarmes, radars, etc.

El nou model aposta per seguir impulsant el funcionament de patrulles coordinades amb altres cossos, com és el cas actual de les patrulles Tàndem amb Mossos d'Esquadra; la transversalitat amb altres serveis municipals; i el partenariat amb altres cossos i institucions.

L'alcaldessa de Badalona ha explicat que "la reforma es basa en la proximitat, l'eficiència i la transparència i dona resposta a una visió de la seguretat que posa la ciutadania al centre de les polítiques públiques". Dolors Sabater ha afirmat que "la proximitat, la prevenció, la resolució de conflictes són valors que ajudaran a recuperar l'eficiència que es demana a la Guàrdia Urbana com a agents que fan una prevenció efectiva abans d'haver d'actuar reactivament i posant punt i final definitiu a un model policial basat en la resposta repressiva". L'alcaldessa ha remarcat que aquests canvis s'han fet buscant "una major equitat en la distribució dels plusos que cobren els agents, uns canvis treballats amb els sindicats i aprovats per unanimitat en el ple".

 

Compartir Compartir en Twitter Version imprimible Version PDF

Comentarios

Deja un comentario

NUEVO
Requiere confirmación por e-mail para evitar el uso de spammers. El e-mail es obligatorio.


Comentario:

Mira las condiciones aquí
Nombre:
Email:
(no se publicará)
Web:
Código de seguridad: Suma 0 y 2

Últimas noticias

22/01/21 07:15
L’Ajuntament de Badalona recull les reclamacions dels veïns de la ciutat afectats pels talls en el subministrament elèctric per entregar-les a Endesa

21/01/21 07:02
TUSGSAL fa proves amb un nou autobús micro 100% elèctric del fabricant BYD

20/01/21 06:52
Dos curtmetratges que es van presentar a la darrera edició de FILMETS Badalona Film Festival han estat nominats als premis Goya 2021

19/01/21 06:44
Aquest mes de gener s’inicien les obres de construcció del nou CAP del Gorg de Badalona

19/01/21 06:41
Reobre la Biblioteca Pomar de Badalona després de les obres de millora


Aviso Legal  -  Política de Privacidad  -  Contacto

La 'b' estilizada es un diseño de Manuel Esteban - Badanotis© 2009 - 2021 - Contacto webmaster