BADANOTIS
Instagram Twitter Google + Facebook Youtube Goear RSS
Viernes
3 de Julio de 2020
Web de noticias de Badalona
y Sant AdriàEs convocarà una sessió extraordinària del Fòrum de Medi Ambient per explicar l’origen i les possibles solucions als episodis de bandera vermella a les platges per la presència de sòlids flotants a l’aigua
Es tracta d’un problema reiterat en el temps a la platja de Badalona que, tot i haver disminuït des del 2004, ha tornat a tenir episodis aquest mes d’agost
Redacción - 23/08/2017 07:02

Davant dels episodis de bandera vermella del mes d'agost a les platges de Badalona per la presència de sòlids flotants a l'aigua produïts davant la incapacitat col·lector interceptor de Llevant d'assumir tot el cabal d'aigües en dies de pluges, el govern municipal convocarà una sessió oberta del Fòrum de Medi Ambient amb l'objectiu d'oferir explicacions tècniques i valorar les possibles solucions.

El 2n tinent d'Alcaldia i regidor de l'Àmbit de Badalona Pròspera i Sostenible, Àlex Mañas, convocarà durant el mes de setembre una sessió pública i oberta a la ciutadania del Fòrum del Medi Ambient perquè "som conscients com a govern municipal de la importància del problema i de la inquietud que genera les banderes vermelles en un dels espais més utilitzats i valorats per la ciutadania".

Des de l'Ajuntament de Badalona es realitzen 4 analítiques pròpies setmanals de l'aigua durant tota la temporada de bany que, sumades a les dues que realitza l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) permeten garantir quan l'aigua és apta o no per al bany. En aquest sentit durant més del 90% dels dies de temporada el resultat de les analítiques ha situat les platges de Badalona amb una qualitat excel·lent per al bany.

L'anàlisi del problema

El dia 4 de febrer de 2014 l'Àrea de Medi Ambient i Sostenibilitat va constituir la comissió de treball per estudiar la presència de sòlids flotants a les platges de Badalona que, amb presència política i tècnica, va arribar a les conclusions següents:

La presència de sòlids flotants és un problema generalitzat a tot el Mediterrani que influeix en major o menor grau a les costes, en funció dels corrents i del vent, i de la forma fins i tot de la platja. En el cas de Badalona aquesta problemàtica és especialment important com a conseqüència de la seva localització en el tram central de la costa en forma de badia. A més, la influència dels dos vents que bufen a Badalona, el Llevant (procedent del Maresme) i el Garbí (procedent de Barcelona), i dels corrents, fan que els residus flotants siguin arrossegats i es quedin concentrats al litoral badaloní.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) al 2005 ja va fer un estudi dels sòlids flotants al mar que tenia com a conclusions que l'origen era divers, que fonamentalment venien de la terra, dels sistemes de sanejament, però també a través de les rieres i rius que acaben al mar. Els materials i escumes que apareixen a Badalona tenen orígens diferents: la xarxa de sanejament en cas de pluja a tota la costa; aportacions del riu Besòs, abocaments fets per vaixells en alta mar; dragats del fons per obres del litoral; trencament d'emissaris submarins, problemes de funcionament dels interceptors o de les depuradores, entre d'altres.

En episodis de pluges abundants, el sistema de clavegueram no pot absorbir el gran cabal que es genera. El col·lector interceptor de Llevant que porta les aigües residuals cap a l'estació depuradora del Besòs, no té suficient capacitat per conduir el gran volum d'aigua i, per tant, aquesta surt barrejada amb aigües residuals pels sobreeixidors que hi ha al llarg de tot el litoral. A Badalona en tenim 13. La qualitat de l'aigua queda alterada per contaminació microbiològica i per tant cal posar bandera vermella. Un cop passat aquest temps, la qualitat es restableix. Els dies posteriors a les pluges poden aparèixer sòlids que havien quedat al fons i que amb els corrents poden aflorar.

Des del govern municipal, assegura el 2n tinent d'Alcaldia i regidor de l'Àmbit de Badalona Pròspera i Sostenible, Àlex Mañas, s'assumeixen les conclusions de la comissió d'estudi del 2014, la magnitud del problema i la importància de la platja com a punt d'esbarjo i gaudi de la ciutadania, especialment a l'estiu. "Els episodis de bandera vermella del mes d'agost han estat produïts per la incapacitat col·lector per assumir tot el cabal en dies de pluges i és per aquest motiu que des del mes de setembre de 2015 aquest govern municipal reclama públicament a l'AMB una solució per al col·lector interceptor de Llevant", ha afegit Àlex Mañas.

Compartir Compartir en Twitter Version imprimible Version PDF

Comentarios

Deja un comentario

NUEVO
Requiere confirmación por e-mail para evitar el uso de spammers. El e-mail es obligatorio.


Comentario:

Mira las condiciones aquí
Nombre:
Email:
(no se publicará)
Web:
Código de seguridad: Suma 3 y 4

Últimas noticias

02/07/20 19:14
L’Ajuntament de Badalona organitza trobades culturals per reactivar les activitats dels casals de gent gran tancats per la Covid-19

02/07/20 06:56
Una excavació arqueològica al carrer del Temple de Badalona descobreix una peça singular de la baixa Edat Mitjana

01/07/20 06:49
Badalona situa la taxa de contagis de la Covid-19 en la mitjana de Catalunya i més baixa que la majoria dels municipis del seu entorn

30/06/20 15:42
Des d’aquest dimecres 1 de juliol les biblioteques públiques de Badalona amplien els seus serveis

26/06/20 07:05
Aquest dilluns 29 de juny s’inicia l’obertura parcial de les instal·lacions esportives municipals


Aviso Legal  -  Política de Privacidad  -  Contacto

La 'b' estilizada es un diseño de Manuel Esteban - Badanotis© 2009 - 2020 - Contacto webmaster