Científics del Grup de Recerca en Malalties d'Afectació Renal (REMAR) de Germans Trias han descobert que les vesícules extracel·lulars extretes del líquid de rebuig de la diàlisi peritoneal contenen informació clau per millorar la seguretat del pacient en aquesta tècnica.
La caracterització d'aquesta informació pot contribuir a pronosticar en quin estat es troba la membrana del peritoneu, la qual fa de filtre de la sang en substitució dels ronyons en aquests malalts. Amb el pas del temps la capacitat de filtratge de la membrana es va deteriorant i, si no s'actua, pot ser necessari aturar la tècnica per falta de funcionalisme de la membrana.
Fins ara només es podia conèixer l‘estat del peritoneu mitjançant un test d'equilibri peritoneal. Aquest test permet detectar alteracions de la funcionalitat de la membrana peritoneal en etapes avançades, però és una proba de llarga durada, que requereix un ingrés ambulatori del pacient i és parcialment invasiva. En canvi, l'estudi de les vesícules descobert per Germans Trias, pot contribuir a preveure el funcionalisme de la membrana molt abans, per poder actuar per tal de prolongar el seu ús. A més, es tracta d'una tècnica no invasiva pel pacient i que no requereix del seu ingrés hospitalari.
L'estudi de les vesícules extracel·lulars del líquid peritoneal va començar a Germans Trias l'any 2015. En una primera fase, els investigadors del grup REMAR van demostrar que la tècnica d'aïllar i caracteritzar vesícules era factible. L'article, que té com a investigadors principals el doctor Francesc E. Borràs i la Dra. Maribel Troya, ha estat publicat per la prestigiosa revista científica Plos One. En una segona fase de l'estudi, que s'està desenvolupant, es vol confirmar que mitjançant l'estudi de les vesícules és possible detectar quan hi ha una caiguda de la funcionalitat del peritoneu. Aquesta segona fase s'està realitzant amb un seguiment de 20 pacients.
Caracterització per cromatografia
La diàlisi peritoneal és la primera opció de tractament per a persones amb malaltia renal crònica, ja que és una tècnica que es pot fer des de casa, evitant passar llargues jornades a l'hospital o centre per fer hemodiàlisi i millorant, així, la qualitat de vida dels pacients.
La diàlisi peritoneal elimina l'excés de toxines de la sang a través del peritoneu, una membrana natural situada a l'abdomen i que recobreix tots els òrgans i la paret abdominal. Per poder fer la diàlisi peritoneal, els malalts han de portar un catèter pel qual s'introdueix el líquid de la diàlisi. Aquest líquid es deixa dins de l'abdomen durant hores i quan es buida arrossega les toxines de la sang.
D'aquest líquid de rebuig és d'on s'extreuen les vesícules extracel·lulars mitjançant una tècnica anomenada cromatografia, que permet aïllar les vesícules per exclusió de mida i la seva posterior caracterització molecular. D'aquesta forma, el pacient només hauria d'entregar el líquid de rebuig i no caldria el seu ingrés al centre hospitalari per realitzar el test d'equilibri peritoneal.
Les vesícules com a eina de comunicació cel·lular
Les vesícules extracel·lulars són esferes que alliberen les cèl·lules i que permeten la seva comunicació. Aquestes vesícules tenen una mida d'entre 30 i 100 nanòmetres, i són com mini-contenidors de material cel·lular. S'ha demostrat que poden ser utilitzades com a eines terapèutiques que poden ser útils en diferents malalties, des del càncer fins a malalties infeccioses, entre d'altres. També s'estudia la seva utilització en aplicacions diagnòstiques com a biomarcadors en múltiples processos patològics.
Sobre el Grup de Recerca en Malalties d'Afectació Renal
El grup REMAR és un grup de recerca reconegut per la Generalitat de Catalunya, i està integrat per un equip de professionals de l'Hospital Germans Trias i de l'Institut Germans Trias i Pujol. El grup es dedica a l'estudi de les malalties renals, abraçant des de la recerca bàsica en laboratori fins als assajos clínics a l'Hospital. El compromís del grup REMAR és el de treballar perquè els malalts renals millorin la seva qualitat de vida.
L'Institut Germans Trias i Pujol és un centre públic de recerca català que té per objectiu contribuir a la millora de la salut de les persones a través del coneixement científic i de la seva transferència. Acreditat com a centre CERCA de la Generalitat de Catalunya, i com a centre d'excel·lència per l'Instituto de Salud Carlos III del Govern espanyol, és el paraigua de l'activitat investigadora de l'Hospital Germans Trias.
L'Hospital Germans Trias és un centre públic, situat en el marc del Campus Can Ruti, que presta atenció sanitària d'alta complexitat a les 800.000 persones que viuen al Barcelonès Nord i al Maresme, així com a alguns ciutadans d'altres territoris catalans en el cas de determinades patologies, en què l'hospital és referència per a fins a 1.200.000 habitants. L'Hospital el gestiona la Gerència Territorial Metropolitana Nord de l'Institut Català de la Salut (ICS), que també és responsable de l'Atenció Primària del Barcelonès Nord, el Maresme, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental.
|