BADANOTIS
Instagram Twitter Google + Facebook Youtube Goear RSS
Sábado
11 de Julio de 2020
Web de noticias de Badalona
y Sant AdriàEl Fòrum del Medi Ambient de Badalona informa i analitza els episodis de bandera vermella a les platges
Aquesta temporada, amb 14 dies de prohibició de bany, ha estat similar a la d’altres estius, a causa de la intensitat de les precipitacions i dels dies de pluja
Redacción - 23/10/2017 06:35

Tècnics municipals, de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i el 2n tinent d'alcaldia i regidor de l'Àmbit de Badalona Pròspera i Sostenible, Àlex Mañas, van informar i analitzar a la sessió extraordinària del Fòrum de Medi Ambient celebrada aquest dijous els motius pels quals hi ha hagut 14 dies de banderes vermelles de prohibit el bany a les platges de Badalona durant l'estiu passat.

Badalona és un dels 4 municipis costaners catalans que disposa de laboratori propi per l'anàlisi, a banda dels efectuats per l'ACA de la Generalitat, per determinar la qualitat de l'aigua de bany i garantir una informació diària als usuaris de les platges. A més, es disposa d'un tècnic de Medi Ambient de guàrdia el cap de setmana de temporada per, de manera coordinada amb l'ACA, recollir mostres de l'aigua i, si s'escau, gestionar qualsevol imprevist.

Segons les mostres analitzades, durant aquest any 2017 la qualitat de l'aigua de les platges de Badalona va ser excel·lent, a excepció de 14 dies on es van haver d'hissar banderes vermelles de prohibició del bany per la sortida a les platges d'aigua procedent d'aigües pluvials i residuals pels 13 sobreeixidors del col·lector de Llevant. També en 2 ocasions va fallar algun sistema de sanejament per causes tècniques que es van resoldre en un marge d'hores.

Segons els informes municipals més recents, l'any 2011 hi va haver 18 dies amb banderes vermelles, l'any 2014, 9, mentre que el 2013, amb només 2, hi ha el registre amb menys banderes.

L'Àrea Metropolitana de Barcelona i el Maresme tenen un alt risc d'episodis de contaminació costanera de curta durada per fortes pluges

Mariona de Torres, cap de la Unitat d'Aigües Costaneres de l'Agència Catalana de l'Aigua, va destacar que a Catalunya tots els municipis porten les seves aigües residuals a les xarxes de depuradores. No obstant, a llocs com l'Àrea Metropolitana de Barcelona i, altres, com a la comarca del Maresme, que es troben amb un alt grau d'urbanització, amb molta densitat de població i tocant a serralades i muntanyes molt a prop de la costa, tenen un risc molt alt de contaminació de les aigües costaneres davant episodis de pluges.

La canalització de l'enorme volum d'aigua procedent de pluges, intenses i de curta durada a l'estiu, i evitar la seva arribada al mar és tècnicament complicat atès que necessitaria enormes inversions econòmiques per a la construcció d'infraestructures gegants.

Per la seva banda els tècnics de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, que és l'entitat responsable del manteniment del col·lector d'aigües residuals de Llevant que travessa Badalona paral·lel a la costa, van assegurar que la infraestructura està preparada per recollir els primers cabals de pluja, que arrossega una barreja d'aigua pluvial i residual, però no és suficient quan el cabal es multiplica de manera sobtada.

Monitorització del clavegueram

En aquest sentit el 2n tinent d'alcaldia i regidor de l'Àmbit de Badalona Pròspera i Sostenible, Àlex Mañas ha destacat que l'Ajuntament, dins d'un projecte europeu, està estudiant la monitorització i adaptació de la xarxa del clavegueram a l'impacte del canvi climàtic i com afecten els episodis de pluges intenses. També va explicar que a Badalona, a banda del dipòsit d'aigües pluvials de l'Estrella, es podria construir algun altre més, malgrat tractar-se d'infraestructures de gran inversió econòmica i de terrenys difícils de trobar en una ciutat tan densa com Badalona". Mañas va assegurar que des del govern municipal "fem tot el possible per tenir curar de l'espai més important d'esbarjo de la ciutat" i va avançar que s'estan donant les passes necessàries amb totes les administracions per recuperar per a l'ús ciutadà les platges del sud de Badalona, amb la descontaminació i el condicionament dels espais. Així mateix va concloure que cal preparar la ciutat per a estius secs però amb episodis puntuals de fortes pluges, amb una planificació urbana que faciliti el drenatge natural de la ciutat.

A preguntes dels assistents a la sessió oberta del Fòrum del Medi Ambient, els tècnics van concloure que els episodis de mala qualitat de l'aigua i la presència de sòlids flotants no es poden solucionar només des de l'àmbit local, sinó que és una qüestió d'abast global. En aquest sentit la majoria de la brutícia a l'aigua, com ara vidres i plàstics, procedeixen de terra i van insistir que cal conscienciar encara més la ciutadania que, per exemple, el plàstic triga més de 200 anys a degradar-se completament al mar i el vidre més de 500.

Sòlids flotants

Pel que fa a la presència de sòlids flotants a l'aigua es va informar que un dels problemes recent són les tovalloletes i similars que arriben per un mal ús a la xarxa de clavegueram i des d'allà, en episodis de pluges intenses al mar. Sovint aquest tipus de residus surt a la superfície després d'episodis de mar de fons o de corrents submarines, dies o setmanes després que haguessin arribat al mar.

Els tècnics municipals també van tranquil·litzar respecte les escumes visibles a l'aigua molt a prop de la sorra. En la majoria d'ocasions són d'origen orgànic i, tot i que l'aspecte no sigui agradable, no suposen cap risc per als banyistes.

D'altra banda, els tècnics de l'AMB van informar que durant els pròxims dies es rehabilitarà el traçat habitual del col·lector de Llevant després que es va haver de fer un bypass alternatiu en trencar-se un tram a principis d'any per una llevantada a l'alçada del barri de la Mora.

 

Compartir Compartir en Twitter Version imprimible Version PDF

Comentarios

Deja un comentario

NUEVO
Requiere confirmación por e-mail para evitar el uso de spammers. El e-mail es obligatorio.


Comentario:

Mira las condiciones aquí
Nombre:
Email:
(no se publicará)
Web:
Código de seguridad: Suma 5 y 3

Últimas noticias

10/07/20 07:15
Aquest dissabte 11 juliol a la plaça Trafalgar de Llefià, Vespre digital - XX Fòrum TIC Social Badalona

10/07/20 06:58
El Casal de Gent Gran de Can Mercader tornarà a obrir aquesta tardor

10/07/20 06:57
Ajuntament de Badalona i Àrea Metropolitana de Barcelona tracten el futur del servei de transport adaptat per a persones amb mobilitat reduïda

10/07/20 06:51
El Departament de Territori de la Generalitat informa els grups municipals de Badalona de l’estat del Pla de Desenvolupament Urbanístic de les Tres Xemeneies

09/07/20 06:52
L’alcalde felicita la Policia Nacional per la desarticulació a Badalona d’una cèl·lula de captació de grups gihadistes


Aviso Legal  -  Política de Privacidad  -  Contacto

La 'b' estilizada es un diseño de Manuel Esteban - Badanotis© 2009 - 2020 - Contacto webmaster