Ahir, en el marc del Dia Internacional de l'eliminació de la Violència envers les dones, Badalona va fer un reconeixement a la feina desenvolupada, en moltes ocasions de manera voluntària, per aconseguir la plena incorporació de les dones als espais els quals fins ara havien estat relegades, i contribuir a crear una societat més igualitària i més justa. Un reconeixement que es fa any rere any sota el títol de Trencant Invisibilitats i que enguany ha arribat a la seva vuitena edició.
La importància de la salut
Els premis enguany s'han atorgat a Marisa Serra, la creadora de la Fundació Badalona Contra el Càncer que, juntament amb l’equip que hi ha al capdavant, és un exemple destacat de "l’esperit emprenedor i solidari de la ciutat". I és que cada any, des de fa nou edicions, i a través d’activitats com el sopar de gala o als estands a la plaça de la Plana, convida Badalona a ser activa davant la malaltia del càncer, a acompanyar les persones malaltes i les seves famílies en un camí que, gràcies a la medicina i a la solidaritat de tots, va a parar, cada cop més, al guariment. La entrega del premi va convertir-se en el moment més emotiu de la tarda, quan quasi entre llàgrimes va traslladar unes paraules d'agraïment a les assistents. "Qui m'havia dit fa deu anys que estaria aquí rebent aquest premi" va dir molt emocionada "la que he de donar les gràcies sóc jo, a la meva família per suportar els moments de més treball a la Fundació, i a totes les dones que han passat per ella, algunes de les quals ja no hi són" va destacar.
Tasca Pedagògica
Per altra banda, el Col·lectiu d'Escoles per una Escola Pública Catalana també ha estat guardonada per la creació d'un nou panorama escolar i pedagògic amb el suport d'associacions de mares i pares; una tasca, iniciada als anys seixanta, amb l'obertura de diverses escoles actives. Una iniciativa capdavantera a Badalona que va trencar el concepte tradicional de l'educació d'aquella època. Van ser pioneres de la recuperació de l'ús del català a l'escola, entre d'altres coses. "Vam passar molta por a aquells anys" va explicar una de les seves responsables. "Nosaltres tenim escoles mixtes i ensenyem a cosir als nens, una manera de dir lo que està passant ara, que l'home i la dona fan les mateixes feines".
També es va agrair a l’empresa La Pau SCCL la seva col·laboració en aquesta jornada en la qual va actuar el duet musical Solimel.
Manifest
L'acte es va desenvolupar en el saló de plens de l'Ajuntament de Badalona, i va començar amb la lectura del manifest, amb una mostra de la voluntat de les institucions públiques de Catalunya (Govern de la Generalitat, les diputacions i els ajuntaments) per incidir, amb la implicació individual de tota la societat, en "l'eradicació de la violència masclista i per construir ponts perquè les properes generacions vagin perdent el referent d'una cultura destructiva front una altra que promogui noves formes de relació entre les dones i els homes basades en el respecte, en la vida i els drets humans".
En aquest 2010 han estat 11 dones, més dos fills d'una d'elles, les que han perdut la vida a mans de la seva parella a Catalunya. A Espanya ja són 64 dones mortes.
En un acte a Barcelona, la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, ha insistit que el treball en la prevenció és on més poden incidir les administracions i ha dit que la Xarxa de Serveis d'Informació i Atenció a les Dones ha atès a més de 43.000 demandes, de les quals el 16% eren específicament sol·licituds d'informació per a dones que estan sofrint violència de gènere.
Fotografies: portada_grup. Noticia: Marisa Serra de la Fundació Badalona Contra el Càncer. Actualitat: una de les responsables Col·lectiu d'Escoles per una Escola Pública Catalana.
|