BADANOTIS
Instagram Twitter Google + Facebook Youtube Goear RSS
Miércoles
16 de Enero de 2019
Web de noticias de Badalona
y Sant AdriàBadalona se suma aquest 6 de febrer al Dia Internacional contra la Mutilació Genital Femenina
Badalona se suma aquest 6 de febrer al Dia Internacional contra la Mutilació Genital Femenina
El programa de prevenció i atenció del Servei de Salut de l’Ajuntament ha treballat des del 2010 amb més de 520 professionals de 10 serveis diferents de la ciutat
Redacción - 06/02/2018 06:36

Aquest dimarts, 6 de febrer, se celebra el Dia Internacional contra la Mutilació Genital Femenina (MGF), una pràctica que vulnera els drets humans de les dones i de les nenes. Amb l'objectiu de potenciar polítiques i accions de prevenció d'aquesta pràctica, l'Ajuntament de Badalona desenvolupa des de l'any 2010 un programa pioner integral de prevenció i atenció a la mutilació genital femenina, en el marc d'un conveni entre Badalona Serveis Assistencials (BSA) i la Fundació Wassu de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Segons les darreres dades extretes del Mapa de Mutilació Genital Femenina a Espanya 2016 (Kaplan i López, 2017), publicat per la Universitat Autònoma de Barcelona, a Badalona resideixen 357 dones procedents dels països on es practica la MGF, d'aquestes, 120 són nenes de 0 a 14 anys. Si bé aquesta pràctica no es realitza a Catalunya, als països d'origen és una pràctica viva.

Les principals nacionalitats a Badalona són: Nigèria (amb un 27% de prevalença de MGF a origen), Gàmbia (76%) i Guinea Conakry (96%). Això no vol dir que totes les dones estiguin mutilades, ni que totes les nenes estiguin en risc de MGF, sinó que són dades a contemplar en la planificació de polítiques i accions per prevenir i atendre les possibles necessitats detectades.

En aquest sentit, el programa compta amb la metodologia desenvolupada per la Fundació Wassu de la Universitat Autònoma de Barcelona, proporcionant formació, eines i suport als i les professionals que treballen directament amb la població diana. L'objectiu és atendre millor la població i prevenir la MGF, a través de l'apoderament de les famílies, perquè siguin elles qui abandonin aquesta pràctica tradicional en algunes cultures. El programa també contempla la prevenció de la cirurgia genital cosmètica, pràctica en augment als quiròfans europeus per raons estètiques i que pot comportar problemes de salut a la llarga.

El Servei de Salut Pública Municipal amb la Fundació Wassu-UAB ofereixen de forma periòdica formació i assessorament als professionals que ho necessitin. Durant aquests anys s'ha treballat amb més de 520 professionals de 10 serveis diferents de la ciutat, s'han realitzat 44 sessions en grups reduïts i s'han organitzat 4 jornades de formació per a professionals, bàsicament de salut i serveis socials d'atenció primària. A més s'ha fet arribar a aquests professionals material útil per aquesta tasca, com manuals, guies, desplegables i l'eina de la carta de compromís preventiu.

 

Gràcies a la formació hi ha hagut un augment en la detecció, l'atenció i la prevenció de la pràctica. Abans de la formació, la mutilació genital femenina era un tema invisible i, tot i que encara queda molt camí per recórrer, a poc a poc els i les professionals estan incorporant aquesta situació, en el marc de l'educació per a la salut, que ja realitzen. La propera formació es realitzarà el dia 2 de març i està destinada a professionals de la salut.

El Programa de Prevenció i Atenció de la MGF de Badalona ha estat avaluat i proposat com a bona pràctica en el marc de la tesi "Una mirada calidoscòpica sobre la Mutilació Genital Femenina a Catalunya" del Departament d'Antropologia Social i Cultural, defensada el setembre de 2017 per Aina Mangas, tècnica de salut pública del Servei de Salut Municipal. Aquest és l'únic programa sobre el tema avaluat a tota Catalunya, segons Mangas.

El regidor de l'Àmbit de Badalona Justa i Inclusiva, Francesc Ribot, ha afirmat que "una vegada avaluat el programa, Badalona s'ha consolidat com a municipi pioner en el desplegament d'un programa integral de prevenció i atenció a la mutilació genital femenina i participa amb la Fundació Wassu-UAB en l'assessorament a altres municipis que vulguin desplegar programes de prevenció". Ribot considera que l'avaluació del programa "posa de manifest la necessitat de continuar aprofundint en les polítiques i accions de prevenció d'aquesta pràctica i de convertir aquests desafiaments interculturals en oportunitats de creixement conjunt". "Hem de fer un treball en xarxa aprofitant els circuits de serveis i entitats socials ja existents per tal d'afavorir l'abandonament d'aquesta pràctica des del mateix convenciment de les famílies amb les quals es treballa", ha afegit el regidor.

L'ONG Wassu Gambia Kafo, contrapart a Gàmbia de la Fundació Wassu-UAB, que dona suport a Badalona en l'execució i desplegament del programa municipal, celebra el 5 i 6 de febrer el II Fòrum Internacional sobre la MGF a Gàmbia. L'objectiu principal del fòrum és actualitzar la investigació, els desenvolupaments i les intervencions a Gàmbia, Àfrica i Europa per a l'atenció i prevenció de la MGF.

Compartir Compartir en Twitter Version imprimible Version PDF

Comentarios

Deja un comentario

NUEVO
Requiere confirmación por e-mail para evitar el uso de spammers. El e-mail es obligatorio.


Comentario:

Mira las condiciones aquí
Nombre:
Email:
(no se publicará)
Web:
Código de seguridad: Suma 0 y 0

Últimas noticias

16/01/19 06:07
Balanç positiu de PFB sobre l’any del 15è aniversari del tanatori de Badalona

16/01/19 06:06
Les obres que es fan a la part baixa del Torrent de la Font milloraran la connexió per als vianants entre els barris de Bufalà i Morera

16/01/19 06:04
Badalona amplia el programa de la targeta rosa metropolitana a les persones de més de 60 anys empadronades al municipi

16/01/19 06:02
Acte de reconeixement als agents de la Guàrdia Urbana de Badalona que van prestar els seus serveis durant l’incendi en un bloc d’habitatges a Sant Roc

15/01/19 05:55
Els blaus comencen l'any en plena forma


Aviso Legal  -  Política de Privacidad  -  Contacto

La 'b' estilizada es un diseño de Manuel Esteban - Badanotis© 2009 - 2019 - Contacto webmaster