BADANOTIS
Instagram Twitter Google + Facebook Youtube Goear RSS
Martes
29 de Septiembre de 2020
Web de noticias de Badalona
y Sant AdriàFormació i Treball dona feina a 448 persones en situació de  vulnerabilitat durant el 2019 a través de les seves empreses  d’inserció
Formació i Treball dona feina a 448 persones en situació de vulnerabilitat durant el 2019 a través de les seves empreses d’inserció

Redacción - 29/07/2020 14:47

El Grup Formació i Treball ha donat feina a 448 persones en situaci de vulnerabilitat durant el 2019. D’aquestes, més del 61% s’han incorporat al mercat laboral un cop han finalitzat el seu contracte a Formaci i Treball, principalment en els sectors de logística, hostaleria i neteja. Un dels principals obstacles a l’hora d’iniciar el procés de recerca feina és l’estat de salut. Un 26% de les persones que finalitzen l’itinerari d’inserci no busca feina per aquests motius, fet que es tradueix en un augment de la cronificació en la vulnerabilitat dels col·lectius que atén. Formaci i Treball es manté un any més com l’empresa d’inserci més gran pel que fa a la creaci de llocs d’inserci de tot el territori espanyol, alhora que també destaca per generar uns ingressos superiors a 20M€ el 2019 -un 33% més que l’any anterior-; consolidant així el creixement de 2 dígits des de fa sis anys.

A través de les seves Empreses d’Inserció l’entitat realitza itineraris sociolaborals per a persones en risc d’exclusi social. L’objectiu és empoderar aquestes persones, formar- les en competències transversals i específiques, i oferir-les l’experiència laboral necessària per la seva posterior col·locació en empreses ordinàries o en projectes d’autoocupaci . Aquest tipus d’empresa, amb un marcat caràcter social, es focalitza en aconseguir un equilibri social, beneficiós pel conjunt de la societat, i que cobra especial rellevància en temps de crisi com l’actual. D’aquí la necessitat de créixer ara en contractes reservats per a les Empreses d’Inserci , al ser una de les eines d’inclusió social més potents que tenim a la nostra societat. Contractes liderats des de l’Administraci Pública, com marca la Llei 9/2017 de Contractes del Sector Públic, que reserven un percentatge d’aquests contractes a les empreses d’inserci i centres especials de treball. Pel que fa a la formació, es va capacitar a 958 persones durant 2019, un 15% més que el 2018. Un 37% d’elles van realitzar pràctiques en empreses i un 41% de persones es van incorporar al mercat laboral, mantenint així la taxa d’inserci respecte el 2018. Hostaleria i restauració, indústria alimentària i comerç i màrqueting són els sectors amb més accions formatives. La suma de programes d’acci social desenvolupats per Formació i Treball ha donat com a resultat la inserció al mercat laboral de 1.180 persones durant el 2019, un 14,5% més que l’any anterior. Aquestes persones han estat contractades per empreses externes a través de projectes com l’Incorpora de l’Obra Social “la Caixa” o propis com l’Impulsa’t, en col·laboració amb el programa Làbora de l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació Agbar i la Diputació de Barcelona. Des dels seus orígens l’entitat ha atès més de 34.000 persones; i en concret el 2019, 4.487 persones, un 57% de les quals han estat dones.

Projectes d’Economia Circular

L’entitat treballa activament a partir de models d’economia circular, d’alt impacte social, amb visió mediambiental i sostenibilitat econòmica. És a dir, models generadors de triple impacte a partir d’iniciatives que ajuden a resoldre una necessitat social no coberta, redueixen la generaci de residus i creen o consoliden llocs de treball sostenibles en el temps per a persones en risc d’exclusi social. Les línies estratègiques de Formació i Treball es basen en aquesta realitat, i són possible gràcies a un equip format majoritàriament per treballadors i treballadores d’inserció . En destaquen la línia tèxtil i la línia alimentària, que durant el 2019 han donat feina a més de 200 persones en situació de vulnerabilitat.

El projecte tèxtil de l’entitat forma part de la iniciativa estatal Moda Re-, impulsada per Cáritas, i està vinculada a la cadena d’establiments Botiga Amiga. L’objectiu és la promoci de l’economia social i solidària a través de la reutilitzaci , el reciclatge i la venda de roba usada, amb la finalitat principal de generar ocupació social i sostenible. Ara és més necessari que mai treballar per la conscienciació de la reutilització de la roba. En l’actualitat Formació i Treball té presència a 210 municipis, a través de més de 1.080 contenidors vinculats a Cáritas i Roba Amiga. Una de les fites prioritàries en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de Nacions Unides, és el consum i la producció responsable. En aquest sentit, les plantes de tractament de roba i complements del Grup han aconseguit estalviar 23.111 tones d’emissions de CO2 durant el 2019. Pel que fa a D’ins, el projecte alimentari, destaca per una proposta de valor orientada a la transformaci social i al respecte per l’entorn. En línia amb l’agenda 2030 es treballa en un model sostenible i amb un ferm compromís per promoure el consum responsable. L’objectiu de D’ins és formar i donar experiència en un context de treball real, empoderar les persones i preparar-les per una feina. Al projecte li dona vida l’alumnat, les persones que fan itineraris d’inserci , el professorat i la coordinaci productiva. Un equip viu i sempre preparat per acollir a tothom que vulgui gaudir de la seva cuina. Durant el 2019 s’han inaugurat nous espais: el Bar-Restaurant a la Residència Xior de la UPC del Campus Diagonal Besòs, el Bar- Restaurant al Centre Cívic St. Ildefons a Cornellà de Llobregat i el Bar-Restaurant a la UPC del Campus Terrassa. Aposta per la dignificació en l’entrega social A la Fundació també donem suport a persones en situaci de vulnerabilitat per cobrir necessitats bàsiques. Ho fem a través de programes d’entrega social, la gestió dels quals es porta a terme en espais allunyats de l’assistencialisme (botigues i restaurants); fet que alhora, permet generar llocs de feina dirigits en exclusiva a col·lectius vulnerables. A Botiga Amiga atenem persones derivades pels serveis socials perquè puguin adquirir la roba que necessiten en un espai normalitzat on accedeixen persones que compren roba de segona mà per convicció i aquelles que ho fan per necessitat. A la botiga del Fòrum es fa l’entrega social de mobiliari, on les persones derivades dels serveis municipals dels ajuntaments de Barcelona i de l’àrea metropolitana, poden adquirir els mobles segons el seu gust i preferències. Una aposta per la dignitat en l’entrega social. Durant el 2019 s’han realitzat prop de 7.500 entregues de roba, mobles, joguines i puericultura. Pel que fa a les entregues alimentàries s’han lliurat més de 70.000 menús.

Més treball en xarxa

Durant el 2019 hem fet un pas endavant en la diversificaci d’aliances. Les relacions amb empreses, entitats i institucions publiques permeten una millor adaptaci als canvis constants del context social. Aquesta interrelaci aporta un valor afegit a la nostra atenci com és l’accés a noves àrees de coneixement (l’àmbit tecnològic o la societat de la informaci ) i la inserci en sectors econòmics emergents. En la contractaci laboral ha estat essencial la feina de l’àrea d’intermediaci sense oblidar el paper de les empreses, la seva aposta per les persones significa incloure-les en el projecte col·lectiu que és la societat. Durant el 2019, 1.180 persones han estat incorporades al mercat laboral a través de 1.690 contractes.

Un futur marcat per la COVID19

La crisi sociosanitària ha colpejat durament als col·lectius més vulnerables que atenem. Fins i tot persones que no havien necessitat mai ajuda s’han trobat fent cua per rebre bosses d’aliments. Les insercions en el mercat laboral ordinari es van frenar aquest mes de març amb una tendència a la baixa. A partir del mes de juny apunten lleus signes de millora amb 43 persones inserides, molt lluny però de les 84 persones que van trobar feina l’any passat durant aquest mes. El tancament d’empreses durant el confinament i els ERTOS han afectat la tasca d’intermediaci que duem a terme. Les empreses han aturat en sec la contractació i ha afectat a molts sectors principalment àmbits com l’hostaleria i la restauraci . A Formaci i Treball s’han mantingut la major part dels llocs de feina d’inserci que s’han convertit en essencials durant aquesta crisi. Personal de neteja, serveis logístics, personal de cuina i bugaderia, entre d’altres, han estat més necessaris que mai per donar cobertura als col·lectius vulnerables que l’entitat ha atès durant els mesos de confinament. La crisi i l’aturada de l’activitat econòmica ha suposat que moltes persones s’hagin trobat sense ingressos mínims que garantissin l’adquisici de productes de primera necessitat. En aquest sentit els treballadors i treballadores d’inserci del Grup Formació i Treball han estat claus per donar resposta al creixement de la demanda d’ajuda que ha rebut l’entitat. Cal una aposta en ferm per part d’entitats, administracions públiques, empreses i ciutadania per contribuir a la reconstrucció social que ens tocarà fer entre tots. El consum amb consciència social serà una pràctica cada cop més recorrent. Cal posar-se en la pell de l’altre, tots podríem haver estat la persona que necessita ajuda. La crisi ens ha permès redescobrir valors com la cura, l’escolta, la gratitud, la humilitat, la solidaritat, la paciència, la cooperaci intergeneracional, la generositat i l’entrega, valors que estranyament ocupen un lloc rellevant en la nostra societat. Apostem per posar-los en pràctica i avançar plegats cap a un horitzó més optimista.

Sobre Fundació Formació i Treball

La Fundació Formació i Treball (www.formacioitreball.org), promoguda per Càritas Diocesana de Barcelona el 1992, és una de les empreses d'inserció referents en la creació de llocs de treball adreçats a persones en risc d'exclusió social. Des de la seva creació hem atès més de 34.000 persones amb un model d'economia circular que impulsa l'ocupació, la sostenibilitat econòmica i el respecte pel medi ambient. La Fundació treballa des d'un compromís basat en la justícia social, posant les persones i les seves necessitats en el centre de l'activitat, amb l'objectiu d’empoder-les per incorporar-se al mercat laboral. Els nostres valors marquen les nostres actuacions, són: mantenir l'esperit de Càritas al servei de les persones, empatia social, dignitat, transparència, sostenibilitat i proactivitat.

Compartir Compartir en Twitter Version imprimible Version PDF

Comentarios

Deja un comentario

NUEVO
Requiere confirmación por e-mail para evitar el uso de spammers. El e-mail es obligatorio.


Comentario:

Mira las condiciones aquí
Nombre:
Email:
(no se publicará)
Web:
Código de seguridad: Suma 1 y 4

Últimas noticias

29/09/20 12:59
Obert el període per demanar cita prèvia per inscriure’s a les activitats del Centre de Recursos i Assessorament a les dones - CRAD

29/09/20 06:17
El Port de Badalona acull el projecte UpsideDownChallenge per donar visibilitat i recaptar diners per a la investigació de la malaltia degenerativa ELA

28/09/20 17:52
Campanya de BSA per renovar les receptes

25/09/20 15:51
Diferents serveis de l’Hospital impulsen la Ruti Protect Box per protegir d’aerosols durant procediments quirúrgics i invasius

25/09/20 06:44
Menarini inaugura 'Retratadas', una exposición para poner en valor el papel de la mujer dentro y fuera de la compañía


Aviso Legal  -  Política de Privacidad  -  Contacto

La 'b' estilizada es un diseño de Manuel Esteban - Badanotis© 2009 - 2020 - Contacto webmaster