BADANOTIS
Instagram Twitter Google + Facebook Youtube Goear RSS
Martes
13 de Abril de 2021
Web de noticias de Badalona
y Sant AdriàEntra en funcionament el RutiCar, primer dispositiu d'atenció hospitalària des del vehicle de Germans Trias, que servirà per fer revisions de marcapassos sense entrar a l’Hospital
Entra en funcionament el RutiCar, primer dispositiu d'atenció hospitalària des del vehicle de Germans Trias, que servirà per fer revisions de marcapassos sense entrar a l’Hospital
Aquest nou dispositiu permetrà atendre 600 pacients durant els primers 3 mesos que durarà el programa pilot
Redacción - 02/03/2021 15:55

El RutiCar és el nou punt d'atenció hospitalària amb vehicle de Germans Trias, el qual permetrà realitzar determinades atencions sanitàries sense la necessitat d'accedir a l'interior del centre. D'aquesta manera es disminuirà el nombre de persones que circulen per l'hospital i així es redueixen els riscos d'infecció per coronavirus tant dels usuaris com dels treballadors sanitaris.

Es tracta d'un projecte pilot que va posar-se en funcionament el passat dilluns, i que de moment atendrà a pacients que han de fer revisions periòdiques de marcapassos, un tipus d'atenció que no arriba als 10 minuts i que es pot fer de forma absolutament segura sense sortir del cotxe.

El RutiCar està ubicat 400 metres més endavant de la porta d'urgències de l'hospital, en una zona de fàcil accés amb vehicle privat i que permet que hi hagi diferents cotxes esperant a ser atesos. L'atenció es fa amb cita prèvia i només en els horaris indicats, de dilluns a dimecres. Està previst que en aquests primers tres mesos que durarà el pilot es pugui atendre a 600 pacients, però es tracta d'una consulta del Servei de Cardiologia que atén a un total de 3.000 pacients en actiu que se'n podrien veure beneficiades.

La revisió del marcapassos

Els primers usuaris del RutiCar seran persones portadores de dispositius implantables per control del ritme cardíac (DICRC), on destaquen els usuaris de marcapassos, però també s'hi poden incloure desfibril·ladors automàtics, i holters implantables. Aquests pacients requereixen controls periòdics, ja sigui per fer el control del correcte funcionament del dispositiu (bateria, llindars de estimulació, programació subòptima, etc.) com pel control clínic dels pacients (aparició de noves arrítmies, símptomes, complicacions de la ferida, etc). La periodicitat d'aquests seguiments depèn de factors com la situació clínica del pacients, el tipus de dispositiu, la disponibilitat de monitorització remota automàtica, etc.

A nivell global, aquests pacients representen un volum molt destacable de visites a consultes, ja que nombre d'implants de dispositius segueix un creixement continuo, els pacients son seguits de per vida i no es poden derivar a altres centres de menor complexitat ja que requereixen, a més, d'expertesa i la interacció de cada dispositiu amb programadors específics. La majoria d'aquests pacients (un 75%) són portadors de marcapassos i la majoria d'aquests son pacients estables, sense patologies complexes i el seguiment rutinari es realitza a través de consultes d'infermeria en les quals es revisen els paràmetres de correcte funcionament.

Molts d'aquests marcapassos disposen d'un sistema d'interrogació remota que permet calibrar els estat marcapàs acostant un capaçal al pit que capta dades telemètriques sobre l'estat de les bateries, danys o dislocació dels elèctrodes la presència d'arítmies subclíniques. És aquest sistema d'interrogació remota el que permet que el RutiCar encaixi especialment bé per poder atendre aquests pacients.

El Roger Villuendas, Coordinador de la Unitat d'Arrítmies del Servei de Cardiologia de l'Hospital Germans Trias, considera que "aquest és un canvi molt important en la manera d'atendre el pacients que ens permet fer un pas endavant cap a la monitorització remota de tots els dispositius de control del ritme cardíac". "Les revisions remotes són tan eficaces i segures com les presencials i a més ens permeten reduir el temps de la visita i els costos, i és ben acceptada pels pacients i pels seus acompanyants", explica, i afegeix: "En temps de pandèmia també permet reduir els riscos de contagi en una població que és majoritàriament d'edat avançada i sovint amb problemes de mobilitat".

Per la seva banda, Meritxell Davins, directora de Transformació i Salut Digital de l'Hospital, considera que "el model és escalable a moltes altres proves diagnòstiques com PCR, vacunacions, detecció antígens, INR... així com la recollida de preparacions per diferents intervencions o procediments diagnòstics". "Cal remarcar que aquest nou dispositiu obre un gran ventall de possibilitats on la comoditat del pacient, la disminució de risc de contagis i l'eficiència del temps és molt important, és una transformació assistencial dels diferents processos", conclou.

L'Hospital Germans Trias és un centre públic, situat en el marc del Campus Can Ruti de Badalona, presta atenció sanitària d'alta complexitat a les 800.000 persones que viuen al Barcelonès Nord i al Maresme, així com a alguns ciutadans d'altres territoris catalans en el cas de determinades patologies, en què l'hospital és referència per a fins a 1.200.000 habitants. L'Hospital el gestiona la Gerència Territorial Metropolitana Nord de l'Institut Català de la Salut (ICS), que també és responsable de l'Atenció Primària del Barcelonès Nord, el Maresme, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental, i que està sota la influència de la Gerència Àmbit Metropolità Nord del Servei Català de Salut.

 

Compartir Compartir en Twitter Version imprimible Version PDF

Comentarios

Deja un comentario

NUEVO
Requiere confirmación por e-mail para evitar el uso de spammers. El e-mail es obligatorio.


Comentario:

Mira las condiciones aquí
Nombre:
Email:
(no se publicará)
Web:
Código de seguridad: Suma 1 y 4

Últimas noticias

13/04/21 07:00
Més de 10.300 persones ateses al 2020 amb el Pla Creu Roja Respon al Barcelonès Nord

12/04/21 06:26
Badalona celebra del 12 al 30 d’abril el VIII Congrés de Ciència d’Educació Infantil i Primària

09/04/21 06:45
Avança la campanya de vacunació contra la COVID-19

08/04/21 06:38
Badalona commemora el Dia Internacional del Poble Gitano

07/04/21 06:20
Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs presenten una Aliança per a la recuperació de la comarca del Barcelonès Nord-Besòs


Aviso Legal  -  Política de Privacidad  -  Contacto

La 'b' estilizada es un diseño de Manuel Esteban - Badanotis© 2009 - 2021 - Contacto webmaster