BADANOTIS
Instagram Twitter Google + Facebook Youtube Goear RSS
Martes
13 de Abril de 2021
Web de noticias de Badalona
y Sant AdriàNovetats en el Servei de Rehabilitació Comunitària Bétula de BSA
Novetats en el Servei de Rehabilitació Comunitària Bétula de BSA
Es tracta del màxim exponencial de salut mental comunitària i un exemple del canvi de model de l’Atenció a la Salut Mental i Addicions de BSA que aposta per oferir la millor atenció en salut mental des d’una perspectiva de suport integral
Redacción - 26/03/2021 07:44

El nou programa del Servei de Rehabilitació Comunitària Bétula de l'Atenció a la Salut Mental i Addicions de Badalona Serveis Assistencials (BSA) s'ha actualitzat adaptant l'oferta de serveis a persones amb un trastorn mental sever segons cada cas i la seva edat. De fet, es diferencien les activitats adreçades a un públic jove (entre 16 i 35 anys) i un públic adult (de 35 a 65 anys). Aquest dinamisme i flexibilitat, amb un equip professional que fa de pont entre les persones amb un trastorn mental sever, el risc d'aïllament i/o exclusió social i els recursos existents a la comunitat són part de la clau d'un servei en creixement.


Entre les activitats hi consten el suport a la formació, a la inserció comunitària, social i laboral, l'atenció psicològica i la rehabilitació cognitiva. L'objectiu és pal·liar l'impacte del trastorn en l'autonomia de la persona, promovent i coordinant processos de canvi orientats a la recuperació, millorant la integració com a ciutadans de ple dret i actuant com a elements de connexió de la persona amb la comunitat, per tant, engloba des de l'atenció individual, a la grupal, a la família i la participació comunitària. La intervenció pot ser d'uns mesos fins a una mitjana de 3 ó 4 anys, sempre amb l'acompanyament i avaluació continua, intentant donar les eines necessàries a la persona per a tenir cura de la seva salut i benestar.


"Realitzar les activitats i el seguiment amb uns objectius de salut concrets -com poden ser l'autonomia, el foment de les habilitats socials o millorar el rendiment cognitiu- en els espais naturals permet normalitzar i fer aquesta transició acompanyada per evitar cronificar el trastorn, superar la irrupció biogràfica i apostar per la salut i benestar dels usuaris del Servei de Rehabilitació Comunitària", afirma Josep Cazorla, treballador social i coordinador dels serveis de rehabilitació.


Aprofitant el moment epidemiològic actual i amb l'objectiu d'apropar els usuaris del servei als recursos existents a la comunitat, la majoria de les activitats plantejades -tant a joves com a adults- s'ha externalitzat durant aquest 2021 gràcies a les col·laboracions d'altres entitats i institucions com poden ser l'Ajuntament de Badalona, ActivaMent, l'Escola d'Adults Gran Sol, l'Escola Baldomer Solà, la Biblioteca Canyadó i Casagemes - Joan Argenté, l'Associació de Veïns Dalt la Vila, el Gimnàs Eurofitness Llefià, el Centre Cívic La Salut, l'Orfeó Badaloní i la pista esportiva "La regalèssia", entre altres. Moltes d'aquestes activitats, tot i que s'adrecen als usuaris del centre, comparteixen espai comunitari i, per tant, tenen inscripcions obertes, consultables a l'Agenda de salut de la pàgina web de BSA www.bsa.cat


Des de BSA creuen que aquesta aposta és molt important per traslladar tota l'atenció de salut mental a la població de BSA, i anar més enllà dels consultoris en un moment tan complex com l'actual i sempre coordinats amb la resta de línies d'atenció de l'organització, que recordem inclou l'atenció primària, especialitzada, sociosanitària i també la salut mental i addiccions. "Es tracta d'un creixement en xarxa per millorar els recursos que oferim a una població, especialment en un moment complex marcat per la COVID-19 i les nombroses situacions de vulnerabilitat" afirma Esther Lobo, cap del Servei de Salut Mental i Addiccions de BSA.


Trajectòria institucional

A finals de 2019 el Centre de Dia Bétula es va convertir formalment en el Servei de Rehabilitació Comunitària, tot i que durant l'any 2020 amb la pandèmia provocada per la COVID-19, les activitats es van veure limitades en un servei que busca la personalització i que ara ja inclou la població de més de 16 anys. Els usuaris accedeixen al servei mitjançant la derivació que realitzen els terapeutes dels centres de salut mental d'adults CSMA1 i CSMA2, el Centre Delta i els centres de salut mental infanto juvenils -CSMIJ Joan Obiols i CSMIJ Creu Verda- de Badalona o els professionals d'altres recursos assistencials del sector que hagin participat en el tractament.


Actualment, l'equip està format per 3 rehabilitadors de l'àmbit social, treball social i terapeuta ocupacional; una treballadora social, una neuropsicòloga, una auxiliar de clínica i el coordinador del centre. Atenen a les poblacions de Badalona, Tiana, Montgat i una zona de Sant Adrià del Besós.


Badalona Serveis Assistencials és una organització de titularitat municipal que presta serveis integrals de salut i socials a la població del Barcelonès Nord i al Baix Maresme, per tal de promoure, mantenir i restablir la salut individual i comunitària i afavorir el benestar de les persones. Amb 16 centres i uns 1.400 professionals atén a una població superior als 430.000 habitants. Dóna servei en els diferents nivells assistencials, és a dir, en l'atenció primària, l'hospitalària, la sociosanitària i la salut mental i addiccions, i també atén la salut sexual i reproductiva i la salut laboral.

 

 

Compartir Compartir en Twitter Version imprimible Version PDF

Comentarios

Deja un comentario

NUEVO
Requiere confirmación por e-mail para evitar el uso de spammers. El e-mail es obligatorio.


Comentario:

Mira las condiciones aquí
Nombre:
Email:
(no se publicará)
Web:
Código de seguridad: Suma 4 y 2

Últimas noticias

13/04/21 07:00
Més de 10.300 persones ateses al 2020 amb el Pla Creu Roja Respon al Barcelonès Nord

12/04/21 06:26
Badalona celebra del 12 al 30 d’abril el VIII Congrés de Ciència d’Educació Infantil i Primària

09/04/21 06:45
Avança la campanya de vacunació contra la COVID-19

08/04/21 06:38
Badalona commemora el Dia Internacional del Poble Gitano

07/04/21 06:20
Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs presenten una Aliança per a la recuperació de la comarca del Barcelonès Nord-Besòs


Aviso Legal  -  Política de Privacidad  -  Contacto

La 'b' estilizada es un diseño de Manuel Esteban - Badanotis© 2009 - 2021 - Contacto webmaster