Arribar a la parella número 1000 no ha estat gens fàcil. Han estat anys de treball, esforç i sobretot voluntat. Perquè per a que tot això funcioni fa falta temps lliure i voluntat ciutadana i des del programa 'Voluntariat per la Llengua' (VxL) impulsat pel Consorci de Normalització Lingüística (CNL) de Badalona i San Adrià de Besòs ho saben. I per això ahir es va celebrar l'arribada a aquest número rodó en una acte simbòlic que va servir per presentar les seves dades però també per formar noves parelles.
Què és?
El 'Voluntariat per la llengua' és un programa encarregat de posar en contacte una persona que parla de manera habitual català amb una altra que en té coneixements bàsics i que vol parlar-lo, amb l'objectiu de que es trobin i parlin, on vulguin, durant un mínim de 10 hores, una hora a la setmana. Així ho van fer Francesc Olivares, voluntari badaloní, i René Teran, aprenent bolivià. Els dos tenien un interès especial en aquest programa. "El meu interès arriba de la voluntat d'ajudar per integrar a la gent, i a més volia retornar aquest favor que em van fer a mi, ara ja fa anys, quan em van ensenyar la llengua, perquè fins als 20 anys no parlava català" explica Francesc; per la seva banda René, que es va apuntar després de donar classes de català als cursos del CNL va explicar que té molta sort d'haber trobat aquest espai que l'ajudarà en el seu dia a dia. A més tant voluntari com aprenent estan d'acord en definir el programa com "una experiència enriquidora".
Intercanvi cultural
Les dades, es van presentar ahir dins d'un balanç "molt positiu" tal i com ho va titllar la cap del Servei de Foment de l'Ús del Català, de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Ester Franquesa. El VxL a Badalona i Sant Adrià, que va començar a l'any 2003 ha anat creixent. Durant l'any 2010 es van formar 228 parelles que es van afegir a les 761 que es van formar fins a l'any 2009, sumades a les de gener i febrer d'aquest 2011 ja fan les 1000 parelles. El número de hores que aquestes persones han parlat en català ha estat de 10.000. "Ho que suposa un enriquiment lingüístic, però, no només això, també un enriquiment personal i cultural tant pel voluntari com l'aprenent" va dir Ester. Perquè arribar a les deu hores a les quals ha de tenir cada parella dóna per a molt, i els participants han d'establir nexes d'unió. "Ell em parlava del seu país, dels seus costums, de la seva història" explica el voluntari badaloní, Francesc "jo de la història de Catalunya".
En la mateixa línia va parlar el president del Consell del CNL de Badalona i Sant Adrià, Mateu Chalmeta qui va destacar aquest programa com "un dels més importants programes socials que s'han fet durant els últims anys" i va lloar la "voluntat" de la ciutadania per aconseguir-ho. "Està molt bé que des dels centres i l'administració s'impulsen projectes però sense la voluntat de la gent això es quedaria coix".
Més informació sobre el 'Voluntariat per la llengua' aquí
|