Les dones de Badalona, en concret les Anastàsies BDN és desplaçaran aquest dimecres dia 13 de juliol a la petita localitat d'Elna com homenatge a la seva fundadora la suïssa Elisabeth Eindenbenz, morta el passat 23 de maig a l'edat 97 anys.
L'Elisabeth va dirigir la Maternitat Suïssa d'Elna quan era voluntària del Servei Civil Internacional de Suïssa. Aquesta institució, que va funcionar entre el 1939 i el 1944 al castell Bardou, acollia les dones embarassades que es trobaven en condicions infrahumanes als camps de refugiats d'Argeles i Sait Cyprien.
D'aquesta manera, es va salvar la vida a centenars de mares i els seus nadons que van tenir la possibilitat de parir en unes condicions sanitàries impossibles en els camps.
Segons l'escriptora Assumpta Montellà, que va recuperar la figura d'Elisabeth Eindenbenz de l'oblit, un total de 597 nenes i nens fills d'exiliades catalanes, però també de dones jueves i gitanes que fugien de la persecució nazi.
Un homenatge en clau de dona
Amb la figura de l'Elisabeth, les dones de Badalona, volen homenatjar també a Remei Oliva, una veïna de Badalona que va donar a llum al seu fill Rubén.
La visita a la Maternitat ha estat organitzada per la Plataforma Anastasies BDN, les quals eran rebudes per l'Alcalde de la localitat el senyor Nicolas Garcia, fill d'exiliats, a l'ajuntament de la vila i també les acompanyarà a una visita guiada a l'edifici de la Maternitat. Gràcies a la tenacitat de l'alcalde i el record viu de les dones que visiten la Maternitat ha quedat com un espai museístic del que va ser l'exili per a centenars de dones catalanes.
Aquesta visita és l'inici de un calendari d'activitats d'homenatge a Elisabeth Eindenbenz que s'estendrà al llarg del proper trimestre i també com a homenatge i record a la badalonina Remei Oliva, actualment resident a Lyon.
|