L'alcalde de Badalona, Xavier García-Albiol, que governa en minoria, ha aconseguit tirar endavant l'organització municipal que ha proposat al ple de cartipàs d'aquest dimarts.
CiU i ICV s'han abstingut en molts punts i han votat a favor d'altres, i només el PSC s'ha oposat a la composició d'alguns organismes. "Els felicito perquè han trobat molt consens, però no amb nosaltres", ha retret l'exbatlle socialista i cap de l'oposició Jordi Serra. "Vostès s'han exclòs únicament per voluntat seva", ha respost Albiol, tot negant que CiU i ICV facin "una pinça". Gran part del debat al ple ha tractat l'organització territorial de la ciutat, que els grups abordaran passades les vacances.
Entre les propostes que més van agradar a l'entorn polític van estar les de la recuperació de competències per part del ple, la reducció de 48 a 39 càrrecs de confiança i el conseqüent estalvi econòmic. Tot i així l'organització territorial va entrar en debat, centrant l'atenció del ple. El canvi dels districtes, que passaran de 8 a 6, va rebre com estava previst el suport del grup municipal d'ICV-EUiA, tot i què amb la consideració "d'obrir el sistema de districtes a la ciutadania". I va ser el punt en el que es va confirmar que CiU accepta la presidència del districte I, que estarà a càrrec de la regidora Mercè Rius, el que va donar més torns de paraules per part dels grups municipals.
Altres estructures
Pel que fa als nomenaments i l'estructura municipal, el regidor Juan Fernández serà el representant al Consorci per a la Normalització Lingüística; respecte a l'exalcalde Jordi Serra, PSC, serà representant a l'àrea metropolitana de Barcelona, o també hi seran les regidores Maritxu Hervàs i Sònia Egea, PP.
També els regidors, Juan Fernández i Montserrat Salgado seran els representants de l’Ajuntament de Badalona en el Consell del Centre del CNL Badalona-Sant Adrià; entre d'altres qüestions.
L'alcalde Xavier García Albiol estarà acompanyat a la taula presidencial pels quatre tinents d'alcalde: Ramon Riera, Maritxu Hervàs, Miguel Jurado i Juan Fernández.
Crispació amb l'organització del personal eventual i directiu
El fet que des del PSC es votara contràriament al punt relatiu al personal eventual i directiu de l’Ajuntament, no ha agradat al PP, des d'on el primer tinent d’alcalde, Ramón Riera, ha considerat “absolutament incoherent” que el PSC votés en contra d’aquest punt “i que, en canvi, aquest vot contrari no hagi anat acompanyat de la renúncia als càrrecs d’aquest tipus que li pertoquen al seu grup municipal”. “A mi em resulta molt sorprenent que es voti en contra d’una cosa com aquesta, però sense renunciar a ella”, ha explicat.
I és què pel que fa a la composició de les diverses empreses municipals i organismes autònoms, el PP es va reservar dos terços de la representació. Fet pel qual el PSC va votar contràriament, lamentant que els qui donen suport a això “els estan donant un xec en blanc, perquè puguin fer i desfer i això no és just”.
La CUP valora el cartipàs
La Candidatura d'Unitat Popular, sisena força més votada a Badalona, però sense representació a l'Ajuntament, es felicita perquè l'Ajuntament finalment ha decidit publicar a l'inici de la legislatura el nombre de càrrecs de confiança i els seus respectius sous. Igualment, han valorat positivament que el govern local publiqui les remuneracions dels polítics locals i que s'hagi reduït el nombre de tinents d'alcalde i de càrrecs de confiança, però amb la mateixa rotunditat afirmen que aquestes reduccions "ens semblin insuficients".
I és què des de la CUP, recorden que van ser ells els quals durant el 2009 van llençar la campanya per la transparència sota el títol Quins sous!', per demanar més transparència al consistori. I afirmen que continuaran vetllant per aquesta transparència que defensen.
|