Les Anastàsies BDN s'han desplaçat a la petita localitat d'Elna com homenatge a la seva fundadora la suïssaElisabeth Eindenbenz, morta el passat 23 de maig a l'edat 97 anys. L'Elisabeth va dirigir la Maternitat Suïssa d'Elna quan era voluntària del Servei Civil Internacional de Suïssa. Aquesta institució, que va funcionar entre el 1939 i el 1944 al castell Bardou, acollia les dones embarassades que es trobaven en condicions infrahumanes als camps de refugiats d'Argeles i Sait Cyprien. D'aquesta manera, es va salvar la vida a centenars de mares i els seus nadons que van tenir la possibilitat de parir en unes condicions sanitàries impossibles en els camps.
Les Anastàsies van arribar a Elna on van estar rebudes pel regidor Terenci Vera, qui els va fer la presentació i l'acte institucional i amb el que les dones badalonines han quedat de fer una jornada d'agermanor properament.
"La veritat que ha estat tot luxe, ens han tractat amb molta amabilitat, hem fet entrega del pergamí amb el poema i la xapa d'anastàsies" expliquen les dones de la plataforma, les quals portaven temps preparant aquest homenatge dins de la seva defensa del trinomi Dona-Cultura-Badalona. Durant aquest viatge les Anastàsies van fer l'homenatge als exiliats/des dels camps de concentració d'Argelers, amb lectura de fragments del llibre l'Assumpta Montellà, l'escriptora que va recuperar la figura d'Elisabeth Eindenbenz de l'oblit. "Tot plegat molt emotiu, amb un punt també reivindicatiu" expliquen a la seva tornada les Anastàsies.
La plataforma badalonina també ha pogut visitar a aquest viatge la tomba del poeta Machado i la seva mare a Cotlliure. Una visita homenatge, que és tan sols una de les tantes activitats que les dones preparen durant tot l'any com per exemple els sopars literaris, teatrals, de política; treballar el nomenclàtor de la ciutat o un berenar amb la presidenta de d'Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell; Sempre girant sobre un punt clau: les jornades culturals.
|