Òmnium Cultural de Badalona - Barcelonès Nord vol recordar a través d'un comunicat, al govern municipal la seva obligació d'emprar la llengua catalana en la publicitat institucional que emet o a la qual hi dóna suport després que des d'aquest dilluns s'hagi iniciat una campanya de publicitat amb banderoles bilingües per diversos carrers de la ciutat. La campanya, que anuncia la inauguració d'una estàtua d'Anís del Mono, duu el logotip oficial de l'ajuntament per la qual cosa està subjecta a allò que diu el Reglament per a l'Ús de la Llengua Catalana de l'Ajuntament de Badalona.
Precisament, l'article 15.1 d'aquest Reglament indica que "Els llibres, les revistes i, en general, tots els cartells i publicacions que editi l'Ajuntament de Badalona i els missatges que s'emetin a través dels mitjans de comunicació i la publicitat institucional s'han de fer normalment en català en l'àmbit lingüístic català". També és obligació d'aquest consistori "fomentar la normalització de l'ús del català en la publicitat que es fa a la via pública", tal i com recull l'article 25.1 del mateix text. Des de l'entitat es considera que aquest assumpte caldria que fos valorat des de la Comissió interdepartamental de seguiment del Reglament tal com indica l'article 24 del text. Òmnium vol denunciar que, a dia d'avui, aquesta comissió ni s'ha reunit ni ha estat convocada en tot el mandat malgrat que s'hauria de trobar almenys dues vegades cada any.
Òmnium vol mostrar la seva preocupació davant d'aquests fets que no considera aïllats i adverteix que seguirà amb molta atenció i denunciarà qualsevol nova vulneració d'aquest Reglament o de la Llei de Política Lingüística. Cal recordar que els regidors que conformen el govern municipal ja van votar en contra de la moció de Somescola.cat en defensa de la immersió lingüística a les escoles. Així mateix, l'actual consistori també va decidir posar fi a les sessions d'acollida per a les persones nouvingudes que incloïen un curs de 20 hores de català bàsic, una iniciativa que des de l'entitat es reclama que sigui recuperada.
Des d'Òmnium es vol posar èmfasi en la necessitat que les institucions públiques del nostre país vetllin per la promoció i defensa de la llengua catalana, idioma que a la nostra ciutat pateix una situació de vulnerabilitat evident. El català mai ha estat una llengua d'enfrontament sinó de trobada i és un instrument que s'ha demostrat eficaç per garantir la cohesió social a la nostra ciutat i al nostre país.
|