El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, va presidir ahir la signatura d'un conveni de col·laboració per a l'establiment de la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya. La xarxa està encapçalada pel Museu d'Arqueologia de Catalunya i en formen part el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i els sis museus més representatius de la disciplina a Catalunya: el Museu Comarcal de l'Urgell (Tàrrega), el Museu de Gavà, el Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, el Museu d'Arqueologia Salvador Vilaseca de Reus, el Museu de Badalona i el Museu de la Noguera (Balaguer).
El conseller Tresserras ha destacat que la xarxa permetrà "una garantia de coordinació permanent i una millora de l'assignació dels recursos entre els museus que en formen part". Entre les actuacions que es duran a terme a través de la xarxa, hi ha "l'intercanvi d'experiències, el suport mutu, la formació i la possibilitat de programes i campanyes de divulgació conjunts".
En aquest sentit, els objectius principals de la creació de la Xarxa de Museus i Jaciments Arqueològics de Catalunya són la millora de la gestió de les col·leccions, la millora dels equipaments i el desplegament de programes de treball conjunt. El conveni estableix que el Museu d'Arqueologia de Catalunya proporcionarà ajuts tècnics i econòmics a la resta de museus.
L'alcalde de Badalona, Jordi Serra, qui també ha estat a l'acte de signatura, ha destacat que aquest conveni és un reconeixement per a la ciutat que des de fa molts anys creu en el projecte del Museu de Badalona i li dedica recursos materials i humans, i per al mateix Museu com a tal, responsable del jaciment arqueològic de Baetulo.
El patrimoni arqueològic a Catalunya
El conveni destaca que el patrimoni arqueològic forma part del patrimoni cultural català i ha de ser objecte de protecció, conservació, investigació i difusió per part de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, a través del Museu d’Arqueologia de Catalunya.
El conveni exposa que són moltes les institucions museístiques que conserven i exhibeixen patrimoni arqueològic a Catalunya, però constata que el patrimoni arqueològic museïtzat presenta un desequilibri tant pel que fa a la seva presència en el territori com al discurs expositiu. El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació considera que cal potenciar i consolidar els museus registrats que, per la importància dels seus fons, de les exposicions i equipaments i de les seves activitats, millor representen el patrimoni arqueològic a Catalunya.
|