Avui, 8 de març, a partir de les 18.00 hores, al Teatre Zorrilla acull l'acte institucional del Dia Internacional de la Dona. Durant l'acte, presentat per l'escriptora Isabel Frank, es llegirà el Manifest d'aquesta jornada i es podrà veure la dramatització del poema Tres dones, de Sylvia Plath, a càrrec de les actrius: Cristina Solà, Anna Rovira i Berta Errando amb l'acompanyament musical de Kaori Fornos.
El poema Tres dones reflecteix l'experiència personal de l'escriptora sobre l'embaràs, la por a ell i a l'avortament, i en cadascuna de les veus, l'esposa, la secretària i la jove, es reconeix fàcilment a l'autora. La primera veu (l'esposa) representa la d'una mare que se sent realitzada en donar a llum el nadó que desitja tenir, confirmant així la seva missió creativa. La segona veu (la secretària) representa la presència de la mort, l'avortament, el sentiment de culpa.
Aquesta veu parla de la sensació de pèrdua, de la sang, del terrible que resulta la impossibilitat de fecundar. Sospita de les idees masculines i de les ideologies polítiques embolcades per la guerra i la destrucció, convertint-se en el missatger de la mort, una veu que Sylvia Plath no va poder defugir mai. La tercera veu (la jove) és la que pot ser identificada amb la personalitat neuròtica de l'època d'estudiant de Plath, horroritzada en veure la seva imatge en l'aigua o els miralls. És la jove que dóna a llum a l'hospital un nadó, una cosa per a la qual no està preparada, deixant-lo allà per a l'adopció després d'una terrible experiència personal.
Totes tres dones són a la vegada una, més que una dona, són els sentiments contradictoris que experimenten les dones segons les circumstàncies davant d'un fet universal i particular, la maternitat, que canviarà per sempre les seves vides.
Exposició Dones Sindicalistes
D'altra banda, i dins els actes del Dia Internacional de la Dona, es pot veure fins al dimecres 17 de març, a la planta baixa de l'edifici de l'Ajuntament, l'exposició Dones sindicalistes. La mostra té com a objectiu fer conèixer les dones sindicalistes que han format part de la història del nostre país.
En aquest sentit, la regidora de Polítiques d'Igualtat de Badalona, Paquita Teruel va destacar el 8 de març com a "data clau per a la història de la dona, una història complexa degut a la invisibilitat i que a la actualitat cal recordar cada dia i posar noms de les que van ser les seves protagonistes". Segons ha explicat a la inauguració de l'exposició "les dones a Badalona van contribuir a l'expansió urbana de la ciutat, gràcies a les seves lluites dins de la industria tèxtil".
|