BADANOTIS
Instagram Twitter Google + Facebook Youtube Goear RSS
Sábado
23 de Enero de 2021
Web de noticias de Badalona
y Sant AdriàEva Ricart:
Eva Ricart: "Treballem per contribuir al desenvolupament social i econòmic de les comunitats més desafavorides de l'Índia: els dàlits o intocables, els grups tribals i les castes més baixes"

Sara Celaya - 10/03/2010 05:19

El próxim divendres 12, la carpa Titus de Barcelona acollirà el concert solidari de la Fundació Laia Mendoza, amb l'actuació del grup John Hat & The Termiters, i que es fa gràcies a aquests últims i la col·laboració de Titus i el DKV Joventut de Badalona. L'acte pretén recollir fons per la construcció d'un camp d'esports a l'Índia, una important iniciativa educativa per als nens i nenes d'un país amb greus problemes endèmics. Badanotis ha parlat amb la presidenta de la Fundació, Eva Ricart.

Com serà el concert del 12 de març?

El concert està pensat bàsicament per ser un punt de trobada de tots els nostres amics, col·laboradors i voluntaris, en un ambient festiu. Volem també donar a conèixer la Fundació entre el públic jove que assisteixi i és clar la darrera missió és la captació de fons per construir un camp d'esports. El grup John Hat & The Termiters, un grup de Barcelona que té un munt de seguidors, actuarà de forma altruista per la Fundació. El preu de l'entrada serà de 10 euros i el concert començarà a les 10h a la carpa del Titus. El projecte de construcció d'un camp d'esports ve donat perquè considerem l'esport com una eina integradora, tant per trencar barreres de gènere com de casta com un instrument per educar els nostres estudiants en el treball d'equip. Així mateix, serveix per inculcar valors com el respecte, la perseverança o l'autoestima.


Aquest projecte té encara més importància quan considerem l'entorn en que es desenvolupa l'educació i la formació com a persona dels nens i nenes, ja que a les escoles públiques rurals no existeix l'educació física, ni la formació esportiva. Per motius culturals, els nens juguen sempre separats de les nenes i sense cap mena de guia per part d'un adult. A més, a l'Índia, la consciència de pertànyer a una casta és molt forta i es relacionen només entre els membres d'una determinada comunitat, sobretot els adults. En aquest camp pretenem introduir esports d'equip diferents al criquet (l'únic esport que coneixen), tals com el futbol, el basquetbol o el voleibol.

Com i quan va néixer la Fundació Laia Mendoza?


L'any 2004 la nostra filla va anar al poble de Vedanthangal a l'estat de Tàmil Nadu per col·laborar en el projecte educatiu d'una ONG. Allà i fruit de la casualitat va conèixer en Lluís Compte, un noi de Badalona que ja feia un temps que realitzava tasques de cooperació. L'experiència d'en Lluís i l'empenta de la Laia van fer possibles una sèrie de projectes i somnis que tots dos volien realitzar. Junts van patir l'arribada del tsunami i les seves conseqüències. A la seva tornada, la Laia estava convençuda a continuar ajudant des del nostre país a les persones d'allà, però un accident la va apartar de tots nosaltres. No obstant, la llavor que va sembrar va quedar molt arrelada en tots els que la teníem a prop. És per aquest motiu que de seguida vam crear la Fundació Laia Mendoza, concretament el 2005, primer com a associació i després l'any 2007 com a Fundació que ens permet canalitzar tots els ajuts, tant humans com econòmics, que des d'aquí som capaços de recollir.

Quins són els vostres objectius?


Els objectius continuen sent els mateixos que al principi, treballar per contribuir al desenvolupament social i econòmic de les comunitats més desafavorides de l'Índia: els dàlits o intocables, els grups tribals i les castes més baixes. La nostra forma d'actuar sobre el terreny respon a la demanda de la població beneficiària, comptant amb la seva participació com a eina indispensable per la viabilitat dels projectes. Respectem la cultura i les tradicions locals i, sobretot, considerem que l'educació és el pilar fonamental per millorar les condicions de vida d'aquestes comunitats i el motor d'un canvi social. Una altra objectiu a l'Índia és la sostenibilitat dels nostres projectes i per això posem un èmfasi especial en formar gent local que pugui a mig o llarg termini fer-se càrrec de la gestió i dels projectes per garantir la seva continuïtat en el temps.


D'altra banda, aquí a casa nostra, el principal objectiu és sensibilitzar el nostre país sobre la realitat de les àrees rurals del sud de l'Índia i aconseguir l'ajut necessari pels nostres projectes. Aquesta sensibilització es canalitza sobretot a les escoles, casals, biblioteques, on anem a fer xerrades i projectem el documental "Vedanthangal", que van realitzar el fotògraf Pep Àvila i el director de cinema Jorge Aguilera, i que sempre dóna peu a infinitat de preguntes i obre el diàleg.

Quins són els focus d'atenció dels vostres projectes?

En educació l'objectiu principal és la seva millora a través d'aules de reforç nocturnes, on s'aprofundeix en els coneixements assolits diàriament a les escoles governamentals, així com la millora de les escoles del Govern de la
zona. És per aquest motiu que treballem juntament amb el Departament d'Educació del Govern i amb el Panchayat o govern local. També es realitza una tasca d'educació tècnica de costura juntament amb l'organització local Tamil Nadu Foundation per a totes aquelles noies que un cop finalitzats els seus estudis així ho desitgin, oferint la possibilitat d'obtenir una formació prèvia adequada per accedir al món laboral.
D'altra banda, la fundació contribueix en la millora de les condicions sanitàries i higièniques a Vedanthangal mitjançant microcrèdits per la construcció i promoció de latrines per les cases, i es porten a terme estudis de potabilització de l'aigua amb el suport de professors de la Universitat Politècnica de Catalunya. Aquest projecte es porta a terme través de grups de dones, que són una institució reconeguda i potenciada pel govern.


Així mateix la Fundació realitza camps mèdics periòdics, tan generals com específics, per ajudar a millorar la salut dels habitants de l'àrea. En desenvolupament sostenible el principal terreny és l' agrari per tal d'obtenir una agricultura sostenible, ecològica i rendible per a la població de Vedanthangal, recuperant tècniques de cultiu orgànic, i introduint nous possibles productes per a mercats més rendibles.

Com es pot col·laborar amb la Fundació?

Per col·laborar amb la Fundació hi ha diferents vies, des de la via econòmica, amb una quota de soci o amb una donació puntual, fins a oferir-se com a voluntari tant a Badalona com sobre el terreny. En el nostre web www.fundaciolaiamendoza.org hi ha tota la informació necessària. Ara com ara, la millor forma de col.laborar és venint al concert del proper divendres dia 12. Us hi esperem!

 

 

Compartir Compartir en Twitter Version imprimible Version PDF

Comentarios
# 1    muchas felicidades a los impulsores de la fundación. la historia me ha conmovido, sin duda, adelante con vuestros proyectos
12/03/2010 20:51 - lidia


Deja un comentario

NUEVO
Requiere confirmación por e-mail para evitar el uso de spammers. El e-mail es obligatorio.


Comentario:

Mira las condiciones aquí
Nombre:
Email:
(no se publicará)
Web:
Código de seguridad: Suma 0 y 4

Últimas noticias

22/01/21 07:15
L’Ajuntament de Badalona recull les reclamacions dels veïns de la ciutat afectats pels talls en el subministrament elèctric per entregar-les a Endesa

21/01/21 07:02
TUSGSAL fa proves amb un nou autobús micro 100% elèctric del fabricant BYD

20/01/21 06:52
Dos curtmetratges que es van presentar a la darrera edició de FILMETS Badalona Film Festival han estat nominats als premis Goya 2021

19/01/21 06:44
Aquest mes de gener s’inicien les obres de construcció del nou CAP del Gorg de Badalona

19/01/21 06:41
Reobre la Biblioteca Pomar de Badalona després de les obres de millora


Aviso Legal  -  Política de Privacidad  -  Contacto

La 'b' estilizada es un diseño de Manuel Esteban - Badanotis© 2009 - 2021 - Contacto webmaster