Les últimes cases de pescadors que queden al barri de Baix a Mar, part de la nostra història, estan en perill de desaparèixer. Aquest petit conjunt de cases, que també compta amb un antic pou ben singular, ha quedat desprotegit des del passat mes de febrer de 2013, quan el Ple municipal de Badalona va aprovar-ne per unanimitat la descatalogació, així com la seva eliminació del registre de béns culturals d'interès local. Davant d'això, el passat cap de setmana, la CUP de Badalona va dur a terme una simbòlica i contundent acció per posar de manifest la seva defensa del patrimoni arquitectònic de la ciutat i l'oposició a l'urbanisme especulatiu.
Afirmen que, l'excusa del posicionament del Ple per a justificar la desprotecció va ser que aquestes cases es trobaven en un "perill real d'esfondrament". El problema ha estat, però, que els responsables polítics pertinents no s'han pres el catàleg de patrimoni local de forma seriosa. En paraules de Francesc Duran, portaveu de la CUP, "la història i la identitat col·lectiva de la nostra ciutat es forgen, també, amb la protecció, el manteniment i la conservació del seu patrimoni arquitectònic simbòlic rellevant, com és el cas d'aquest indret de Badalona".
Amb aquest mural, que cobreix tota una façana de la riera Martí Pujol i que ha tingut molt bona rebuda tant a peu de carrer com a les xarxes socials, la formació independentista vol recordar que és una obligació fonamental de les institucions públiques la defensa del patrimoni local. En aquest sentit, Francesc Duran afegeix que, "malauradament, l'especulació urbanística sembla que és més important per segons quines forces polítiques, i a Badalona compta amb la complicitat de tots els grups municipals amb representació a l'ajuntament: PP, PSOE, CIU i ICV-EUiA".
|