La primera Marató de Donants de Sang 2.0 s'ha iniciat aquest divendres al matí amb l'objectiu d'arribar a les 5.000 donacions. La iniciativa, que se celebrarà simultàniament arreu de Catalunya entre els dies 17 i 24 de gener, té la finalitat d'incrementar les donacions de sang per recuperar les reserves de sang al gener, ja que durant el Nadal baixen les donacions. Uns moments abans de donar sang, la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha assegurat que aquest "és un acte cívic i solidari, un deure dels que poden donar sang amb el conjunt de la societat i amb les persones per que per malaltia o per qualsevol altra circumstància poden necessitar aquesta sang".
Perfil 2.0
Sota el lema 'Siguis el donant que siguis, comparteix la teva sang', la campanya té un perfil 2.0 i crida a la participació a través de les xarxes socials, en què l'entitat té més de 15.000 seguidors, ha informat el Banc de Sang i Teixits en un comunicat.
Aquells que vulguin participar en aquesta iniciativa, concebuda com "una gran festa de la donació en la qual els ciutadans seran els protagonistes", poden reservar hora al portal 'donarsang.gencat.cat/marato' i compartir la seva experiència a les xarxes socials amb l'etiqueta #MaratoDonantsCAT.
La iniciativa té la complicitat difusora dels 'ambaixadors 2.0', un grup de 40 donants habituals que s'han compromès a difondre la necessitat de donar sang a través de les xarxes socials.Els hospitals catalans necessiten cada dia mil unitats de sang per atendre les necessitats, tenint en compte que el 10% dels pacients ingressats necessiten transfusions, per la qual cosa les donacions han de ser regulars.
Es calcula que el 25% de la població necessitarà rebre sang o algun component sanguini al llarg de la seva vida, cosa que només podrà satisfer-se amb donacions perquè encara no pot fabricar-se malgrat els avenços científics.
De cada donació se'n beneficien tres persones: la sang se separa als laboratoris i se n'obtenen glòbuls vermells, plaquetes i plasma, que serviran per a tractaments diferents.
El 55% dels glòbuls vermells s'utilitzen en especialitats mèdiques i un 40% en usos quirúrgics, mentre que la majoria de transfusions de plaquetes es realitzen per prevenir hemorràgies en pacients que en tenen dèficit.
Més informació AQUÍ
|