Coincidint amb el ple municipal de l'Ajuntament de Badalona la plaça de la Vila s'omple des de fa uns mesos de reivindicació social. Diferents moviments, partits polítics, entitats socials sumen lluites i tracten els temes d'actualitat al carrer, oferint debat i propostes, és el ple alternatiu de la ciutat, una acció que es porta a terme articulat a través de l'Àgora Ciutadana, ens lo explica la Gemma, del moviment dels Indignats. "Quan es va constituir l'Àgora Ciutadana vam veure que era molt necessari sumar, unir lluites per tal d'informar al carrer, al ple alternatiu tractem els temes que interessen a la gent del carrer".
Temes com per exemple el de l'avortament, de màxima actualitat. Pel que fa a aquest punt, la plaça de la Vila es va omplir de persones que a través d'una plataforma de nova creació, que aglutina diferents partits polítics, entitats i col·lectius socials de la ciutat com PSC, ICV, EUiA, ERC, CUP, Revolta Global, i entitats com la Federació de Dones de Badalona, l'Ateneu Roig, Dones amb Iniciativa, Tres Voltes Revel, JEV, JERC, Arran, i moviments socials com Badalona Indignada, i Àgora Ciutadana Badalona, i van mostrar el seu rebuig cap a la nova llei de l'avortament que vol impulsar el govern estatal. "L'objectiu de la plataforma és aturar la contrareforma de la llei de salut sexual i reproductiva i d'interrupció voluntària de l'embaràs, aprovada l'any 2010, i a punt de ser derogada i substituïda per una nova llei que només contemplaria dos supòsits i on la dona perdria la llibertat de decidir sobre el seu embaràs". La plataforma de fet va demanar la paraula al ple de l'Ajuntament i al ple alternatiu on va llegir un manifest unitari que reivindica "el dret a decidir sobre el propi cos". Promou "una educació sexual i afectiva igualitària, lliure i sana" i exigeix "els anticonceptius gratuïts, no agressius amb el cos i a l'abast de tothom". A més demana "que es desplegui la llei catalana de drets i salut sexual i reproductiva" i defensa "la igualtat de gènere i els drets de les dones a totes les esferes socials, així com l'eradicació de qualsevol tipus de violència (física, psicològica, institucional, simbòlica, homofòbica, etc.)". La protesta a les portes de l'Ajuntament i a la qual s'afegia cada vegada més gent de totes les edats, va tallar durant prop de mig hora el carrer Francesc Layret.
Marxa per visibilitzar la pobresa
L'AVV Juan Valera i la Xarxa de Solidaritat popular també van agafar la paraula. Ho van fer per explicar la situació de pobresa que s'han trobat a la ciutat. Aquesta entitat de fet va protagonitzar una marxa des dels barris de Llefià i la Salut fins a la plaça de la Vila on van explicar la iniciativa del banc d'aliments autogestionat. "Amb la marxa el que volem és fer visible la pobresa" explica Noelia, voluntària del banc d'aliments. "El que trobem des dels Ajuntaments i poders públics és que volen invisibilitzar-la, que no es doni a conèixer que a Badalona es pateixen situacions d'exclusió social greus i el volem és trencar amb tot això". Des de l'entitat asseguren que unes 500 famílies no tenen accés al banc d'aliments ordinari.
Altres temes
La pujada de preus del transport públic amb la informació de la Taula de Mobilitat de Badalona i el tema dels pressupostos municipals, amb informació a càrrec del Grup d'Auditoria del Deute de Badalona han estat altres punts del dia en aquest ple alternatiu que cada vegada aplega més gent al carrer.
El Ple Alternatiu és una proposta de l'Àgora Ciutadana de Badalona, plataforma integrada per més de trenta entitats badalonines, per debatre a l'espai públic, de forma oberta i participativa, sobre els temes d'interès de la ciutadania.
|