La sala d'Actes de l'Escola Cultural de Badalona es va omplir dimecres 29 de gener durant l'assemblea de les AA.VV del Centre, Coll i Pujol i Dalt la vila que tenia per objectiu debatre sobre la manera en què es vol portar a terme l'arribada de la fibra òptica al barri i que es fa, segons han denunciat els veïns i veïnes en diferents ocasions, "sense respectar les façanes ni els carrers, incomplint la normativa estètica que vetlla per la preservació del nucli històric de la ciutat". L'assemblea va tenir un caire molt constructiu i reivindicatiu alhora.
Després de la presentació i exposició tècnica de la reivindicació, els polítics van fer ús de la paraula i posteriorment va obrir-se debat amb els assistents. Al final es van llegir les propostes aportades pels convocants. Els veïns i veïnes asseguren que estan d'acord amb aquest servei; tal com expliquen en un comunicat "la fibra òptica és una millora important per a les comunicacions, no hi estem en contra", però això no significa, afirmen, "que sigui a qualsevol preu. Al nostre entendre, l'Ajuntament ha fet cas omís a les seves ordenances i dació de les seves responsabilitats en defensa dels drets dels ciutadans, a canvi de cinc punts WiFi gratuït a la ciutat. Creiem que hem de buscar solucions al problema, donat que l'Ajuntament no ho ha fet, i al mateix temps hem d'aprofitar per assenyalar al govern municipal, la línia vermella que no s'ha de traspassar més en el nostre afectat paisatge urbà".
Propostes
A l'assemblea van acordar exigir al govern local que es comprovi si les instal·lacions s'adapten a les normatives vigents i s'ha demanat autorització. A més demanen retirar de forma immediata tot el cablejat de fibra òptica, que creua els carrers per via aèria, ja que les ordenances vigents indiquen que les línies de serveis dels carrers han de ser sempre i sense exempcions soterrats. Sol·licitar a l'ajuntament una oficina específica, per canalitzar les queixes dels ciutadans en relació al cablejat de fibra òptica i cerqui solucions acceptables pels veïns, canviant el lloc de pas del cablejat, les caixes negres, i tapant les instal·lacions amb targes que no desentonin i si és possible soterrant les línies i evitant les façanes. També un compromís del Ple municipal, perquè cada cop que es faci la urbanització d'un carrer, es tingui pressent l'eliminació de totes les xarxes de serveis per les façanes i siguin soterrades.
A més asseguren que remetran aquest conflicte al Defensor del Ciutadà per tal de què estudií el cas i expressi el seu peritatge. "Com a ciutadans, volem una ciutat moderna i amb els millors serveis possibles, però, si aconseguir-ho implica renunciar als nostres drets i que els que governen no ens defensin, hem de dir prou i denunciar-ho. Nosaltres com associacions de veïns, hem de ser més forts, més potents per a reclamar als polítics que estiguin al costat de la seva gent i no amb les grans companyies privades de serveis, que aprofiten qualsevol situació per millorar el rendiment dels seus negocis a costa de tapar-nos la boca amb engrunes. No ho hem de permetre".
Notícia relacionada
AV Dalt la Vila denuncia que la instal·lació de la fibra òptica no compleix amb la normativa estètica que vetlla per la preservació del barri
|