BADANOTIS
Instagram Twitter Google + Facebook Youtube Goear RSS
Lunes
6 de Julio de 2020
Web de noticias de Badalona
y Sant AdriàAvui, el Dia Internacional contra la mutilació genital femenina
Avui, el Dia Internacional contra la mutilació genital femenina
Badalona desenvolupa des del 2010 un programa pioner integral de prevenció d’aquesta pràctica
Redacción - 06/02/2014 05:44

La Organització Mundial de la Salut (OMS) descriu la mutilació genital femenina (MGF) com tots els procediments consistents en la resecció parcial o total dels genitals externs femenins, així com altres lesions dels òrgans genitals femenins per motius no mèdics. En la major part dels casos la MGF, expliquen, és realitzada per 'circuncisores' tradicionals que solen tenir altres funcions importants en les seves comunitats, tals com l'assistència al part. No obstant això, més del 18% de les MGF són practicades per dispensadors d'atenció de salut, i aquesta tendència va en augment.

La MGF és reconeguda internacionalment com una violació dels drets humans de les dones i nenes. Reflecteix una desigualtat entre els sexes molt arrelada, i constitueix una forma extrema de discriminació de la dona. És practicada gairebé sempre en menors i constitueix una violació dels drets del nen. Així mateix, viola els drets a la salut, la seguretat i la integritat física, el dret a no ser sotmès a tortures i tractes cruels, inhumans o degradants, i el dret a la vida en els casos en què el procediment acaba produint la mort.

Segons la OMS, "al món hi ha uns 140 milions de dones i nenes que sofreixen les conseqüències de la MGF. Es calcula que a Àfrica s'han sotmès a MGF aproximadament 92 milions de nenes de 10 anys o més. Aquestes pràctiques, segons afirmen, són més freqüents a les regions occidental, oriental i nord-oriental d'Àfrica, en alguns països d'Àsia i de l'Orient Mitjà, per causes que consisteixen en una mescla de factors culturals, religiosos i socials existents familiars i comunitaris".

Dijous 6 de febrer se commemora internacionalment el dia contra la mutilació genital femenina, una pràctica que vulnera els Drets Humans de les dones i de les nenes.

En 2010 l'OMS va publicar en col·laboració amb altres organismes de les Nacions Unides i organitzacions internacionals una estratègia mundial per acabar amb les mutilacions genitals femenines practicades per dispensadores d'atenció de salut i on es subratlla la necessitat d'una acció concertada entre tots els sectors - salut, educació, finances, justícia i de la dona.

Programa local de prevenció i atenció integral

A nivell local i amb l'objectiu de potenciar polítiques i accions de prevenció d'aquesta pràctica, l'Ajuntament de Badalona desenvolupa des de l'any 2010 un programa pioner integral de prevenció i atenció a la mutilació genital femenina.

Des del 2008, la població de dones provinents de països on es practica la mutilació genital ha augmentat a Badalona en un 56%, passant de 221 a 345 dones. En el cas de les nenes, el percentatge ha crescut un 136% en aquests últims 5 anys, passant de 50 a 118 nenes. Aquests increments percentuals són superiors, segons dades del govern local, a la mitjana de Catalunya on el creixement de població d'aquests orígens registrat respecte al 2008 ha estat d'un 40% en el cas de les dones i d'un 42% en el cas de les nenes. En el conjunt de l'Estat, l'augment ha estat d'un 40% i un 61%, respectivament.

La regidora de Serveis Socials i Salut, Sònia Egea, ha afirmat que "Badalona s'ha consolidat com a municipi pioner en el desplegament d'un programa integral de prevenció i atenció a la mutilació genital femenina". Egea considera que aquestes dades "posen de manifest la necessitat de continuar aprofundint en les polítiques i accions de prevenció d'aquesta pràctica i de convertir aquests desafiaments interculturals en oportunitats de creixement conjunt". "Hem de fer un treball en xarxa aprofitant els circuits de serveis i entitats socials ja existents per tal d'afavorir l'abandonament d'aquesta pràctica des del propi convenciment de les famílies amb les quals es treballa", ha afegit la regidora.

Col·laboració amb Badalona Serveis Assistencials i la Fundació Wassu-UAB

En aquest sentit el programa que l'Ajuntament realitza en col·laboració amb Badalona Serveis Assistencials i la Fundació Wassu-UAB dóna suport als professionals que treballen en el territori perquè promoguin en la població implicada el canvi cap a actituds favorables a l'abandonament d'aquesta pràctica, tradicional en algunes cultures.

Durant aquests anys s'ha treballat amb més de 500 professionals de 10 serveis diferents de la ciutat, s'han realitzat 34 sessions en grups reduïts i s'han organitzat 2 jornades de formació per a professionals. A més s'ha fet arribar a aquests professionals material útil per aquesta tasca com manuals, guies, desplegables, o cartes de compromís preventiu.

Compartir Compartir en Twitter Version imprimible Version PDF

Comentarios

Deja un comentario

NUEVO
Requiere confirmación por e-mail para evitar el uso de spammers. El e-mail es obligatorio.


Comentario:

Mira las condiciones aquí
Nombre:
Email:
(no se publicará)
Web:
Código de seguridad: Suma 5 y 3

Últimas noticias

02/07/20 19:14
L’Ajuntament de Badalona organitza trobades culturals per reactivar les activitats dels casals de gent gran tancats per la Covid-19

02/07/20 06:56
Una excavació arqueològica al carrer del Temple de Badalona descobreix una peça singular de la baixa Edat Mitjana

01/07/20 06:49
Badalona situa la taxa de contagis de la Covid-19 en la mitjana de Catalunya i més baixa que la majoria dels municipis del seu entorn

30/06/20 15:42
Des d’aquest dimecres 1 de juliol les biblioteques públiques de Badalona amplien els seus serveis

26/06/20 07:05
Aquest dilluns 29 de juny s’inicia l’obertura parcial de les instal·lacions esportives municipals


Aviso Legal  -  Política de Privacidad  -  Contacto

La 'b' estilizada es un diseño de Manuel Esteban - Badanotis© 2009 - 2020 - Contacto webmaster