Aquest dissabte la plaça de la Plana ha estat l'escenari de la 2a Àgora de lluites i moviments socials de Badalona. Un espai de trobada que ha reunit diferents taules de debats sobre diferents àrees tractades des del punt de vista, necessitats i experiències ciutadanes. La idea de l'Àgora, tal com ens explica en Josep Tellez, un dels seus membres, "va sorgir l'any passat quan vam comprovar que hi havia moltes lluites socials al carrer però no teníem cap espai de trobada on posar-les en comú per treballar plegats, definir estratègies i accions comunes". En aquest sentit, ens explica, "es va crear aquest espai de trobada amb l'objectiu d'aglutinar totes aquestes lluites, parlar, conèixer-nos entre nosaltres. Cada quinze dies fem reunions, convoquem cada últim dimarts de mes el ple alternatiu, fem aquesta àgora ciutadana a l'aire lliure, i treballem entre tots i totes des de la base".
Taules de debat - posada en comú
Durant el matí l'espai s'ha distribuït al voltant de diferents taules de debat sobre diferents temes com Serveis públics: Educació, sanitat, comunicació, preu transport públic. Economia local: Atur, drets laborals, comerç, pressupostos municipals. Drets socials: Habitatge, moviment veïnal, repressió, feminisme, carestia de la vida renta bàsica. Democràcia: deute, immigració, ajuntament, alliberament nacional, transparència. Medi ambient i territori: Energia, territori, mobilitat (transport), bicicleta.
'Lluites locals per al curs 2014/2015'
Després de les taules de debat, s'ha dut a terme la taula rodona amb el tema, 'Lluites locals per al curs 2014/2015', amb l'objectiu de traslladar experiències i lluites populars que consideren de vital importància en l'actualitat; han participat tant la Plataforma NO a la MAT de Girona, amb en Víctor Cánovas explicant el cas, i la lluita contra la construcció de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) de 400 kV amb accions com acampades i assemblees.
En Jaume Soler, Ex-Alcalde d'Arbúcies i impulsor de la coordinadora de consultes i de l'ANC, qui ha parlat de "la necessitat de la conjuminació de totes les lluites sectorials".
També la Carmen Murias de Ca la dona i Marxa mundial de dones, explicant la seva experiència, com treballen alternatives per construir un altre món. El seu treball actiu dintre dels moviments socials mundials i nacionals, al mateix temps que aprofundeixen en la reflexió sobre el lloc que ocupen i el que deuen ocupar les dones en la societat.
Així com l'Aitor Blanc de la Plataforma Stop Pujades Transport per parlar d'aquest moviment sortit de l'espontaneïtat, i de les accions dutes a terme, de com s'han creat sinergies entre veïns i veïnes de diferents barris; i Albano Dante de la Revista Cafè amb llet, revista que ha destacat per denunciar casos de corrupció a la sanitat pública. Dante ha parlat dels processos actuals de privatització de la sanitat pública com les llistes d'espera, derivació a la privada i l'atenció privada als hospitals públics. "És molt important poder continuar la investigació, denunciar provadament, i amb dades, aquests casos per poder lluitar contra això, aturar aquest procés de destrucció i defensar els nostres drets" ha reflexionat.
Experiències de coordinació de lluites locals
Després del dinar popular i ja a la tarda, amb presència de la pluja s'ha fet altra taula rodona on s'han explicat experiències de coordinació de lluites locals i en la qual participen Lluís Sales de la Xarxa pels Drets Socials de Girona i Deborah Serrano de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i la Crisi de Sabadell. L'assemblea balanç i perspectives de l'Àgora Ciutadana de Badalona, les dades de la qual oferirem pròximament.
Des de l'Àgora han mostrat el seu suport a Can Vies; en aquest sentit s'han fet una fotografia amb una pancarta on es podia llegir: "La nostra millor arma, la solidaritat #totssomcanvies", on a la mateixa hora que es produïa l'Àgora molta gent es concentrava a Can Vies per portar a terme feines de reconstrucció.
Més imatges AQUÍ
|