L'Ajuntament de Badalona prepara una nova temporada de platges posant especial atenció a la brutícia que pugui aparèixer a primera línia de costa. Després dels greus inconvenients que va suposar l'estiu passat la presència de sòlids flotants, l'àrea de Medi Ambient vol articular un protocol d'actuació que permeti resoldre amb rapidesa les situacions d'emergència que es puguin succeir. Durant els darrers mesos s'han elaborat informes diversos sobre el problema de la platja i cap d'ells ha pogut fixar l'origen de la brutícia.
Aquest dijous al matí s'ha tornat a reunir la comissió de treball per estudiar la presència de sòlids flotants a les platges de Badalona; una comissió que té com a objectiu estudiar la presència d'aquesta mena de residus a les platges del municipi. A la reunió hi ha hagut representants del Govern, dels Grups municipals i tècnics de l'Ajuntament de Medi Ambient, Via Pública i Urbanisme.
Protocol d'actuació
La comissió encara no ha pogut determinar quin és el motiu pel qual durant alguns estius apareixen sòlids flotants a la platja de Badalona sense que s'hagi produït un episodi de pluja intensa que pugui haver provocat aquesta situació. Per continuar amb aquest estudi, la comissió ha determinat que s'estableixi un protocol de coordinació entre Ajuntament, Àrea Metropolitana de Barcelona i pescadors de la ciutat amb l'objectiu de registrar quan es produeixen episodis de pluja, quan hi ha abocaments directes al mar i quan els pescadors detecten els sòlids flotants. D'aquesta manera, es vol determinar si hi ha relació directa entre aquestes situacions.
Tot i que els residus sòlids que porten les aigües residuals s'envien a l'abocador a través de la depuradora, quan es produeixen pluges intenses s'han de fer abocaments directes al mar, a través d'un emissari submarí, per la manca de capacitat de tractament. Una operació que es realitza a totes les depuradores de Catalunya.
Compensació econòmica als pescadors
Per altra banda, l'Ajuntament de Badalona demanarà al Departament de Pesca de la Generalitat que es compensi econòmicament als pescadors de la ciutat a causa de les pèrdues ocasionades pels sòlids flotants i els residus en el fons del litoral que malmeten les seves xarxes.
La regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sònia Egea, ha explicat que "la presència recurrent de sòlids a la platja de Badalona és un problema que es repeteix des de fa anys, per la qual cosa aquest estiu l'Ajuntament tornarà a contractar els serveis d'una embarcació del tipus pelicà per retirar els residus de l'aigua de mar i intentar que les platges estiguin en les millors condicions possibles". "Cal recordar que fa tres anys l'ACA, que és la responsable de vetllar per la qualitat de l'aigua, va deixar d'assumir el cost d'aquest tipus d'embarcació i des de llavors l'Ajuntament ha fet l'esforç de pagar-la en solitari", ha afegit la regidora.
A més de les mesures que aquest estiu es puguin aplicar per intentar minimitzar les molèsties que la presència de sòlids a la platja ocasionen als usuaris, a la comissió s'han plantejat altres mesures de cara al futur com serien la construcció de nous dipòsits de recollida d'aigües pluvials i la realització de campanyes de conscienciació ciutadana.
Egea, diu que la tipologia de conca del litoral badaloní, amb forma de mitja lluna, afavoreix que puguin quedar retinguts residus sòlids.
|