El CRAD, Centre de Recursos i Assessorament per a les Dones de Badalona ha celebrat el fi de curs. Ho ha fet amb entrega de diplomes com a reconeixement a l'assistència, dedicació, i voluntat de les participants.
Amb aquest acte festiu el CRAD tanca un curs on s'han assolit grans reptes, s'han consolidat diversos tallers permanents en diferents àrees com salut, escriptura, dibuix i teatre, entre d'altres així com s'ha aconseguit crear xarxa de treball conjunt, tal com ens explica la cap de departament de ciutadania, dona i gent gran, la Gemma Luque. "Per a nosaltres és molta satisfacció tot el que hem aconseguit durant aquest curs, parlem d'un curs escolar de setembre al juny, que ha estat molt en la línia d'adaptar-nos a les necessitats de les dones, de les seves possibilitats d'horaris, creant un espai per a elles i oferint diversos tallers i eines per desenvolupar-se millor".
Tallers que es complementen amb sortides culturals i que cada vegada apleguen més dones, més participació; des del CRAD calculen que han passat pel centre més de 2000 dones. A més a més, ens explica Gemma, destaca el paper de les dones voluntàries. "Tenim tallers que els preparen els tècnics, però també altres tallers dels quals s'encarreguen les mateixes dones, algunes de les quals han estat abans usuàries al CRAD, ho fan de manera voluntària, dedicant el seu temps lliure a la resta i compartint les seves habilitats"; això, ens explica, demostra aquesta xarxa que s'ha anat teixint al voltant d'un espai com el CRAD, que aprofita els recursos linitats que té per créixer al costat de les dones i empoderar-les.
Aquest de fet, més enllà de les grans xifres de participació, és un dels objectius assolits en l'àmbit humà, tal com subratlla el cap d'unitat del centre, en Paco Escudero. "El CRAD no és una qüestió de quantitat sinó de qualitat, en com influeix el CRAD en la qualitat de vida de les dones" explica Paco "es tracta de qualitats molt individuals que no són quantificables estadísticament però que en la vida de les dones que venen sí que té una qualificació, i aquesta radica per exemple una millora de vida per a ella mateixa, millora de vida en l'ambient, i sobretot que han trobat un espai de llibertat" afegeix.
Espai de llibertat que és molt important, assegura Paco. "Ens trobem dones que han estat tota la vida dedicades a la família, a la feina, i de cop i volta aquí han descobert un lloc on compartir, de formació, on aprendre, un lloc per sortir elles soles, és a dir, tornar a ser dones".
Al CRAD, trobem, per exemple, dones que han après a llegir i a escriure als tallers, com la Valentina; al costat de dones pintores, artistes, escriptores com la Pepita i la Montse; dones grans, i també dones joves. I és què la franja d'edat de les dones usuàries i que s'apropen al CRAD és molt diversa, qüestió que fa molt més ric el centre; a això s'uneix la seva ubicació al barri de la Salut, on el CRAD ha estat un espai capaç d'acollir dones de diferents barris, des de Llefià, el mateix barri de la Salut i el Centre "això les ha enriquit molt, s'han enriquit unes a d'altres i s'han establert complicitats, són capaces per exemple de reivindicar coses i s'han creant fins i tot grups d'amistats".
L'entrega de diplomes és un reconeixement per totes elles, per les tècniques, les voluntàries, les usuàries; un fi de curs de caràcter festiu, per retrobar-se abans de l'estiu i que serveix per encarar nous reptes. El nou curs comença amb molta demanda d'assistència, tant que el CRAD físicament, ens comenten les usuàries, "se'ns està quedant petit, necessitem més espai".
|