Com cada any en arribar la festivitat de Sant Joan, se celebra a Badalona, com a altres punts de la geografia catalana, l'arribada de la Flama del Canigó, el símbol de la unitat dels Països Catalans.
El foc es manté del Canigó any rere any, però el dia 22 s'encén una foguera, un foc que simbolitza l'inici de l'estiu, i aquest foc viatja a través de diferents rutes per tots els indrets dels Països Catalans, és símbol d'unitat cultural, de germanor entre tots els territoris de parla catalana, tal com ens explica el president de l'Associació Festa Nacional dels Països Catalans, Josep Maria Llagostera. "Com cada any l'hem anat a recollir al Parlament de Catalunya que és on arriba de la mà d'Òmnium Cultural; la Flama simbolitza la unitat cultural dels països catalans amb la seva màxima representació que és la llengua", subratlla, "per tant considerem que és bo reivindicar aquesta unitat cultural en uns moments en què el català en diferents territoris de parla catalana potser no rep la dignitat que com a llengua mereix ni està prou protegida". En aquest sentit, Josep Maria Llagostera ha posat diversos exemples com "la manca d'escolarització en llengua materna al País Valencià, també tot el que està passant amb l'assemblea de docents a Mallorca, i la denominació que se li dóna a la Franja, en què s'han hagut d'inventar un nom precisament per no dir que parlen català".
A plaça i després de fer un recorregut en bicicleta a càrrec de Soca-Rel, que ha sortit des del Círcol, per passar per diverses entitats i associacions, ha arribat un gran peveter amb la Flama; aquest, ha alimentat les torxes d'entitats diverses que durant la nit de sant Joan han estès la flama per molts racons de la ciutat. I també un any més ha viatjat des de Badalona fins a Montgat.
Focs de Sant Joan
Aquesta és la festa d'encesa dels Focs de Sant Joan, símbol d'identitat; una festa popular arrelada al llarg dels Països Catalans que té l'element del foc com a símbol preeminent. La tradició de les fogueres de Sant Joan és una celebració molt antiga, transmesa de generació en generació al llarg de molts segles.
Una vegada a la plaça de la Vila, els Miquelets de Badalona l'han rebut amb les salves, i s'ha cantat l'anomenat garrotí de la Flama. Després, s'ha portat a terme el pregó de benvinguda, enguany a càrrec de Maite Arqué, presidenta del Pacte local pel Dret a Decidir que ha llegit el text, enguany escrit per Carles Capdevila, periodista i director del diari Ara i el qual deia "Tenim una flama que no s'ha apagat mai: la d'un teixit associatiu imparable, la d'un poble organitzat i organitzador que ha demostrat capacitat per resistir i per avançar. I que té visió, fa camí, obre camins..."
Tot seguit s'ha encès la foguera amb la crema del Decret de Nova Planta i Badalona Bèsties de Foc ha posat el punt final a aquest acte i l'inici de les diverses revetlles en la ciutat.
|