BADANOTIS
Instagram Twitter Google + Facebook Youtube Goear RSS
Domingo
12 de Julio de 2020
Web de noticias de Badalona
y Sant Adrià'La música és un element imprescindible a la vida de les persones; una eina molt potent per aportar als processos terapèutics'
'La música és un element imprescindible a la vida de les persones; una eina molt potent per aportar als processos terapèutics'
Parlem amb Seve Velasco, percusionista i musicoterapeuta de l'Associació percussió social
Clara Bayo/ Imatge: Associació percussió social - 15/09/2014 06:34

Quan i com va néixer l'associació?

L'Associació va néixer el 2011, amb una idea dels components, d'obrir una porta a persones que vulguin fer activitats amb percussió i musicoteràpia.

Quin és l'objectiu?

La intenció és la de promoure i difondre activitats relacionades amb la percussió i la musicoteràpia, així com activitats musicals. Sobretot per arribar a persones amb discapacitat i a altres que vulguin entrar en el món del ritme. I a través del ritme i la percussió en grup, apropar-nos a les cultures. Totes les cultures tenen en comú tocar percussió en grup, és un tret ancestral.

Per quanta gent està formada?

Amb els components i els col·laboradors, en total som actualment 9 persones.

Com funcioneu?

Tenim una serie de projectes definits en l'àmbit de la percussió i la musicoteràpia i els oferim a centres i entitats que vulguin portar a terme les nostres activitats. Tenim projectes setmanals, projectes per un dia puntual, grupals i individuals. De tota manera també adaptem els nostres projectes a les necessitats de les mateixes entitats i els usuaris.

Quins projectes teniu en marxa?

Els nostres projectes bàsics consolidats són la musicoteràpia grupal setmanal, la percussió grupal setmanal, el Cercle de tambors "PERCU-CULTURES" i la musicoteràpia individual. Aquest curs 2014-2015 comencem amb dos projectes nous: els viatges sonors i la musicoteràpia individual a domicili.

A qui van adreçats?

La musicoteràpia grupal setmanal va adreçada a centres, associacions, entitats etc. que treballin amb discapacitat psíquica en general, així com a col·lectius amb risc d'exclusió i gent gran. La percussió grupal va adreçada a esplais, centres cívics, culturals i juvenils, escoles i qualsevol persona de qualsevol edat que li agradin els tambors i el ritme..., així com als mateixos de la musicoteràpia. Els viatges sonors estan adreçats per als mateixos col·lectius que la percussió en grup i també a les persones i centres que facin o treballin el creixement personal, a través del Ioga, meditació taixí i altres teràpies alternatives. El Cercle de tambors "PERCU-CULTURES" està pensat per a festes majors, festes culturals, festivals, centres cívics, escoles, festes privades, activitats d'empresa, trobades, ... La musicoteràpia individual és per nens i adults amb diagnòstic o possible diagnòstic de Trastorn d'Espectre Autista, altres Trastorns Generals del Desenvolupament o problemes amb la conducta, comunicació i llenguatge.

Tallers col·lectius, també d'individuals? Com funcionen cadascú d'ells?

A les sessions grupals i individuals els objectius són molts semblants, de moviment, expressió emocional, reducció de conductes negatives, comunicatius, cognitius i psicomotricitat però es treballen de manera diferent, en grup les activitats són més de relació, comunicació, atenció i cohesió del grup incidint més en les necessitats grupals que individuals. A les individuals es treballen les necessitats pròpies de la persona.

Què és la musicoteràpia?

Hi ha moltes definicions, et dono una definició que ens agrada molt de l'Institut de Musicoteràpia "Musica, arte y Proceso" (Vitoria Gasteiz): "Podem definir la musicoteràpia com l'aplicació científica del so, la música i el moviment a través de l'entrenament de l'escolta i l'execució instrumental sonora, integrant el cognitiu, afectiu i psicomotriu, desenvolupant la consciència i potenciant el procés creatiu. Així podrem: facilitar la comunicació, promoure l'expressió individual i afavorir la integració grupal i social".

Què beneficis comporta la música en cada cas?

Els beneficis són molts. et dic uns quants: Augment de l'autoestima, atenció, memòria i relaxació, coordinació psicomotriu, connexió amb emocions i sentiments, descàrrega de tensions. Fem servir els dos costats del cervell, segregació d'hormones relaxants (Serotonina, endorfines, oxitocina) i afavoreix les defenses del sistema immunològic.

Introduíeu abans els viatges sonors, què són exactament?

Els viatges sonors ens ofereixen gaudir d' una experiència sonora única. Aquesta teràpia sonora ens porta a un estat de tranquil·litat física, mental i emocional. Els sons d'instruments com a bols tibetans, bols de quars, gongs, campanes tibetanes i altres instruments metàl·lics, ens porten a sensacions ancestrals i mil·lenàries, així com a sanadores en l'àmbit neurològic, vibracional i freqüencial. Instruments de percussió menor com pals de pluja, llavors de diferents tipus, cercle del mar, maraques de molts tipus, tambors xamànics, calimbes, trons, i molts més, ens porten a llocs a prop del mar, al bosc, al costat d'un riu, a escoltar la pluja, els ocells...

Heu treballat amb algun col·lectiu de Badalona? Com ha estat l'experiència?

Sí, amb el Club Llevant de Aspanin, vam fer un monogràfic de 4 setmanes, de percussió grupal, amb 3 grups d'usuaris d'aquest club de lleure. L'experiència va ser molt maca i enriquidora, les tres primeres setmanes vam fer una introducció de ritmes i activitats amb la percussió. Per acabar l'última setmana, una demostració concert-interactiu semblant al "Percu-cultures", de tots els grups, pels pares i familiars que venien de públic, al Centre Cívic Canyadó de Badalona, aquest dia va ser genial per tots... Vàrem gaudir molt, al final van entrar al cercle de tambors usuaris, monitors i familiars...

Què significa per vosaltres la música?

Per nosaltres és una manera de viure, un element imprescindible a la vida de les persones, una manera de connectar les nostres emocions, amb nosaltres mateixos, el nostre entorn i la nostra vida. Així com una eina molt potent per aportar als processos terapèutics.

Com podem saber més de vosaltres?

Ens podeu trobar a la web http://percusionsocial.wordpress.com/ i al Facebook com Associació percussió social

Un repte/desig per aquest nou curs?

Arribar al màxim de persones en la nostra tasca i consolidar els nous projectes.

 

Compartir Compartir en Twitter Version imprimible Version PDF

Comentarios

Deja un comentario

NUEVO
Requiere confirmación por e-mail para evitar el uso de spammers. El e-mail es obligatorio.


Comentario:

Mira las condiciones aquí
Nombre:
Email:
(no se publicará)
Web:
Código de seguridad: Suma 3 y 0

Últimas noticias

10/07/20 07:15
Aquest dissabte 11 juliol a la plaça Trafalgar de Llefià, Vespre digital - XX Fòrum TIC Social Badalona

10/07/20 06:58
El Casal de Gent Gran de Can Mercader tornarà a obrir aquesta tardor

10/07/20 06:57
Ajuntament de Badalona i Àrea Metropolitana de Barcelona tracten el futur del servei de transport adaptat per a persones amb mobilitat reduïda

10/07/20 06:51
El Departament de Territori de la Generalitat informa els grups municipals de Badalona de l’estat del Pla de Desenvolupament Urbanístic de les Tres Xemeneies

09/07/20 06:52
L’alcalde felicita la Policia Nacional per la desarticulació a Badalona d’una cèl·lula de captació de grups gihadistes


Aviso Legal  -  Política de Privacidad  -  Contacto

La 'b' estilizada es un diseño de Manuel Esteban - Badanotis© 2009 - 2020 - Contacto webmaster